Panorāma

Šovakar koncertē Ksenija Sidorova

Panorāma

Filmai par iebrukumu Latvijā pretrunīgas emocijas

Vimbas filma "Es esmu šeit" Berlīnē saņem "Kristāla lāci"

Kinokritiķe: Ar «Kristāla lāci» apbalvotā filma «Es esmu šeit» aizkustināja Berlīni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunā latviešu filma „Es esmu šeit”, kas Berlīnes kinofestivālā saņēma balvu „Kristāla lāci”, jau pēc pirmizrādes Berlīnē, kas notika pirms nedēļas, izpelnījās kritiķu ievērību un skatītāju atsaucību. Kritiķi slavēja gan režisora Renāra Vimbas veikumu, gan aktrises Elīnas Vaskas tēlojumu, gan Ērika Ešenvalda mūziku.

“Nu, protams, ka tas bija ļoti patīkams pārsteigums. Ko tur vēl daudz piebilst?” saka režisors Renārs Vimba, sazvanīts lidostā īsi pirms atceļa uz Latviju.

Viņš ar radošo grupu piedalījās filmas pirmizrādē Berlīnē, kas notika 14.februārī, atgriezās mājās, bet uz noslēguma ceremoniju bija aicināts atkal kopā ar galvenās lomas tēlotāju Elīnu Vasku.

Abi ar milzīgu prieku un mazliet arī satraukumu un mulsumu devušies uz skatuvi saņemt galveno balvu – „Kristāla lāci”. “Es tagad vairs precīzi neatceros, ko es teicu, bet viena no lietām, ka es, protams, patiecos Berlīnes publikai, kas bija ļoti pateicīga auditorija,” stāsta Vimba.

Lai arī filma bija iekļauta jauniešiem veltītajā programmā, to apmeklēja visdažādāko vecumu skatītāji. Un režisoram liels prieks, ka tai bija ļoti daudz skatīties gribētāju: “Izpārdots pilnībā, jā, un arī vakar pēc balvas pasniegšanas filma tika rādīta un zāle atkal bija pilna. Tas ir ļoti patīkami.”

“Filma īpaši atzinīgi tiek vērtēta par režisora darbu, Ērika Ešenvalda mūziku un divu jauno aktieru lieliskajiem darbiem, īpaši Elīnas Vaskas. Kā rakstījis kritiķis Stīvens Daltons, aktrise ļoti veiksmīgi parāda trauslu personības dziļumu aiz huligāniskas nekaunības maskas.

Sazvanīta Berlīnes lidostā, jaunā aktrise atklāj - viņai šobrīd ir tik daudz iespaidu, ka pat grūti tos raksturot un izteikt vārdos: “Domāju – tikai pēc pāris dienām sapratīšu, kādā festivālā esam bijuši un dabūjuši balvu. Liels prieks un mulsums reizē. Cilvēki Berlīnē nekautrējas pateikt, ja viņiem ir kas sakāms filmas sakarā – kāds kompliments vai ja viņi ko nav sapratuši. Publika ir ļoti atvērta, un viedoklis ir visiem, kuri noskatās, un neviens to netur pie sevis.”

Nozīmīgajā brīdī, kad latviešu spēlfilma saņēma „Kristāla lāci”, klāt bija arī kinokritiķe Daira Āboliņa. Viņa domā, ka filma tik augstu novērtēta tādēļ, ka tā atšķīrās no citām jauniešu programmas filmām ar dziļo un nopietno vēstījumu:

“Šāds nopietns un aizkustinošs, ļoti, ļoti emocionāls vēstījums, kāds piemīt Renāra Vimbas filmai, jā, tas aizkustināja Berlīni. Tas bija jūtams jau pirmajā skatē.”

Kritiķe arī piebilst, ka “Latvija zaudē mazas, nevienam nezināmas kinovalsts statusu”.

Daira Āboliņa par Renāra Vimbas filmu „Es esmu šeit”
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Berlīnē „Kristāla lāci” ieguvusī Renāra Vimbas debijas spēlfilma Latvijā pirmizrādi piedzīvos 25.februārī, no 26.februāra tā būs skatāma kinoteātru repertuārā Rīgā un visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti