Kinofestivālā Šveicē pasaules pirmizrādi piedzīvos Kairiša filma «Pelikāns tuksnesī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisora Viestura Kairiša vizuāli poētiskais un filozofiski ietilpīgais dokumentālais kino vēstījums par Latgali „Pelikāns tuksnesī” 28. aprīlī  piedzīvos pasaules pirmizrādi prestižajā dokumentālo filmu festivālā „Visions du Réel” Nionā, Šveicē, lsm.lv pavēstīja "Studijas Lokomotīve” pārstāve Liene Ančupāne.

„Visions du Réel” ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem dokumentālo filmu festivāliem, kas šogad norisināsies jau 45. reizi. Filma „Pelikāns tuksnesī” iekļauta pilnmetrāžas filmu konkursa programmā, kurā skatāmas 19 filmas no Šveices, Vācijas, Meksikas, Beļģijas, Francijas, Spānijas, Krievijas u.c. valstīm.

Dokumentālā filma „Pelikāns tuksnesī” ir episks vēstījums par režisoram tuvo Latgali, tās īpašo maģiju un arī postu. Pastāvīgā reliģijas klātbūtne, cilvēku ikdienas dzīves ritums, dabas diženums, dzīvība un nāve – tas viss operatora Ginta Bērziņa gleznotajos skatos savijas ar Gustava Mālera mūziku, radot pieminekli zemei, ko režisors sauc par mūsu zūdošo Atlantīdu.

“Šī filma ir vēstījums par Austrumlatvijas novadu, valsti valstī, Latgali, kas ir zeme uz Eiropas Savienības tālākās austrumu robežas. Reizēm tā atgādina ūdeņiem ieskautu salu, bet reizēm tuksnesi, kurā ieputināts šķirsts ar izglābto cilvēci. Te valda visaugstākā garīgā spriedze Latvijā – šis ir katoļu reģions, pilns ar pareizticīgajiem, vecticībniekiem un sagrautiem jūdu dievnamiem. Šī zeme izzūd savā īpašajā pastāvēšanas veidā, kas gadsimtiem ilgi padarījis Latgali par savrupu un maģisku vietu,"  stāsta režisors.

Filma ir vēstījums par kultūras un civilizācijas izzušanu, savas citādības zaudēšanu, kas ir dabiska parādība. Vienlaikus tas ir tādas zemes portrets, kuru veido cilvēki, dzīves garīgais un fiziskais ekstrēmisms un gluži kristīga augšāmcelšanās. Latgale ir ļoti reāla zeme, no kuras esmu cēlies. Vienlaikus tā ir zeme, kurā es slēpjos, attīstos un glābjos. Šī zeme man bieži kļūst par dziļi iekšēju un noslēpumainu procesu metaforu,” atzīst Kairišs.

Pēdējos gados Viesturs Kairišs aktīvi veidojis operu iestudējumus Latvijā un Vācijā. „Pelikāns tuksnesī” ir atgriešanās pie dokumentālā žanra pēc ilgāka pārtraukuma – pēdējā režisora filma „Loengrīns no Varka Kruu” pabeigta 2009.gadā.

Uz filmas "Pelikāns tuksnesī" pasaules pirmizrādi festivālā un tikšanos ar skatītājiem un kritiķiem dosies filmas producents Roberts Vinovskis.

“Tas ir liels gandarījums, ka nozares profesionāļi augstu novērtējuši šo filmu, iekļaujot tik prestiža festivāla konkursa programmā – „Visions du Réel” ir svarīgs notikums pasaules dokumentālā kino vidē," norāda Vinovskis. "Šis festivāls ir īpašs arī ar to, ka tradicionāli piešķir ļoti lielu nozīmi filmas veidotāju un skatītāju auditorijas domu apmaiņai, kurā diemžēl režisors šoreiz nevarēs piedalīties, jo aktīvi strādā pie jauna  projekta. Ceru, ka filma uzrunās prasīgos Nionas festivāla skatītājus ar savu vizuāli un saturiski iespaidīgo vēstījumu, kas sniedz bagātīgu vielu pārdomām.”

Kopumā „Visions du Réel” skatītājiem piedāvā 175 filmas, 116 no tām tieši Nionā ir pasaules vai starptautiskās pirmizrādes. Veidojot programmu, festivāls tiecas atklāt jaunus režisorus un seko sevi jau apliecinājušu autoru gaitām, vienlaikus izvēloties filmas, kas iezīmē jaunus meklējumus mākslinieciskajā ziņā. Filmu programmu raksturo arī plašs ģeogrāfiskais areāls – šogad filmas pārstāv 51 pasaules valsti.

Latvijas skatītāji ar „Pelikānu tuksnesī” varēs iepazīties maija vidū, kad filma piedzīvos savu nacionālo pirmizrādi kinoteātrī „Splendid Palace”.

„Studija Lokomotīve” 4. maijā Nacionālā Kino centra organizētajā „Filmu maratonā” iepriecinās pašus mazākos skatītājus ar jaunāko Nila Skapāna animācijas filmu „Spoku stunda”, kas par spīti nosaukumam nebūs biedējošs, bet gan sirsnīgs un aizraujošs stāsts par kādu neparastu draudzību. Savukārt gada otrajā pusē sekos jau pavisam citas noskaņas piedāvājums – kinoteātros nonāks režisora Aika Karapetjana veidotā šausmu filma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti