Kultūras ziņas

Jaunas latviešu filmas jauniešiem

Kultūras ziņas

"Ābols upē" atkal peld Daugavā

"Baltijas Pērle" sola zvaigznes un labu kino

Kinofestivālā «Baltijas pērle» izrādīs vairāk nekā 60 filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 12. līdz 21.septembrim Rīgā norisināsies kinofestivāls "Baltijas pērle". Vairāk nekā 60 programmā iekļauto filmu skaitā tiks izrādītas arī pirmās pretendentes uz 2015.gada ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" nominācijā par labāko filmu svešvalodā.

Šobrīd savu lēmumu jau pieņēmušas Polija un Turcija. Poliju pārstāvēs Pāvela Pavļikovska melnbaltā kinolente "Ida" - stāsts par jaunu mūķeni, kura atklāj tumšu ģimenes noslēpumu.

Filma kļuvusi par vienu no veiksmīgākajiem Polijas darbiem ASV kino nomā, kases ieņēmumos sasniedzot 3,6 miljonus dolāru. Eiropā "Ida" nopelnījusi aptuveni deviņus miljonus dolāru, no kuriem vairāk nekā trīs miljonus Francijā. Šī kinolente pagājušogad ieguva labākās filmas titulu Londonas kinofestivāla oficiālā konkursa programmā, saņēma Amerikas kinematogrāfistu savienības balvu, kā arī FIPRESCI (starptautiskās kinokritiķu asociācijas) godalgu Toronto kinofestivālā.

Sižeta darbība noris 20.gs. 60.gados Polijā. Pirms iesvētīšanas mūķenes kārtā galvenā varone atklāj, ka viņas ģimene glabā ar valsts nacistisko okupāciju saistītus noslēpumus. Melnbaltajos kadros rodami visi tā laika un vietas atribūti: priekšmeti, mūzika un tādi nodarījumi, kuru uzzināšana kļūst par topošās mūķenes galveno pārbaudījumu. Ielūkojoties dziļi nelaimīgas sievietes dvēselē, jāizlemj, ko iesākt ar atklāto patiesību par sevi, savu izcelsmi.

Turcijas kultūras un tūrisma ministrs Omers Čeliks savā "Twitter" kontā paziņojis, ka Turcija izvirzījusi režisora Nūri Biljes Džejlana filmu "Ziemas sapnis" ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Labākā filma svešvalodā". "Ceru, ka šī N.B.Džejlana filma gūs tādus pašus panākumus cīņā par "Oskara" balvu, kādus jau guvusi starptautiskajā arēnā. Vēlu veiksmi!" - tā ierakstījis ministrs. Šā gada maijā filma "Ziemas sapnis" saņēma 67. Kannu kinofestivāla balvu "Zelta palmas zars".

Filmas galvenais varonis ir bijušais aktieris, kurš kopā ar savu sievu un māsu vada nelielu viesnīcu Kapadokijā. Nepieredzēta snigšana nošķir viesnīcu no civilizācijas, un tā kļūst šiem cilvēkiem par patvēruma vietu un dekorācijām, kur izspēlēt ainas no viņu dzīvēm. Filma "Ziemas sapnis" ir sašķēlusi kritiķu aprindas. Tā iekšēji ir pretrunīga, jo tiecas aptvert neaptveramo - neatsakoties no Turcijas realitātes, trīs stundās un 15 minūtēs pieskaras visiem galvenajiem Krievijas literatūras sižetiem. Varoņi spriež par tēmām, kas labi pazīstamas krievu romānu lasītājiem.

Abas filmas - "Ida" un "Ziemas sapnis" - tiks izrādītas kinofestivālā "Baltijas pērle". Ar tā kino programmu var iepazīties "Baltijas pērles" mājas lapā.

87. "Oskara" balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2014.gada veikumus, notiks 2015.gada 22.februārī Losandželosā. Nominanti tiks paziņoti 2015.gada 15.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti