Kinofestivāla 2ANNAS fokusa programma. Iesaka festivāla direktore Astra Zoldnere

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad jau 23. reizi norisinās Rīgas starptautiskais filmu festivāls 2ANNAS, kas, kā ierasts, piedāvā skatītājiem oriģinālas, inovatīvas, izaicinošas, kā arī sociāli aktīvas īsfilmas un vidēja garuma filmas. Īsfilmas formāts festivālā ir apzināta un konsekventa izvēle, kuras rezultāts ir augstvērtīgs mākslas fakts. Festivāla programmas direktore Astra Zoldnere uzsver, ka festivāls 2ANNAS rāda filmas par jebkuru tēmu ar nosacījumu, ka tās ir interesantas un atmiņā paliekošas.

Festivāls ir sadalīts divās galvenajās daļās – konkursa sadaļa un fokusa tēma. Par godu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas simtgades svinībām šogad festivāla sauklis ir “Pilsoņi”. “Katru gadu ārpus konkursa programmas mums ir viena fokusa programma, kurā analizējam kādu tēmu padziļināti. Šogad mums nebija jautājumu par to, kādu tēmu izvēlēties. Ir Latvijas simtgade, un ir svarīgi padomāt, ko tas īsti mums nozīmē.

Mēs pētām gan to, kas ir latvieši, gan to, kā pilsonība izpaužas citās valstīs, gan arī – ko nozīmē nacionālisms mūsdienu pasaulē.

Cilvēki saglabā savu nacionālo kultūru, bet dažkārt tā pārvēršas par citu kultūru noliegšanu, uzdodot jautājumu, kur ir robeža? Mūsdienu pasaulē nacionālisma atzīšana ir diezgan interesanta tēma, ko izmanto arī dažādi populisti. Gan Eiropā, gan Latvijā ir zināmas šādas tendences, un mēs tam gribējām pievērst uzmanību, analizējot to, kādus izaicinājumus nacionālisms var radīt. Caur pilsoņu tēmu paskatāmies arī uz citu tautu tradīcijām un kultūrām,” stāsta Zoldnere.

Viņa arī izceļ svarīgākos festivāla seansus un notikumus, piedāvājot fokusa programmu un īsu komentāru par katru izcelto skati.

Ceturtdien plkst. 17.30 - “Revolucionāri”, “K. Suns”. "Pilsoņi parasti ir kaut kādā veidā organizēti, gandrīz jebkur tas notiek piramīdas veidā. Ir brīži, kad valdošā vara nonāk pretrunā ar pārējo sabiedrību, un ir revolūcijas brīži, kad patiešām pilsoņi ņem varu savās rokās. Dažreiz rezultāts ir veiksmīgs, dažreiz ne visai. Varbūt dažkārt idejas ir naivi bērnišķīgas un revolūcija nav vajadzīga, taču citreiz tas ir nepieciešams, lai mainītu sabiedrību uz labu. Šajā fokusa programmā tiek apskatīts, kas notiek, kad tauta nav mierā ar varu, un kā vienas valsts ietvaros cilvēki var domāt pilnīgi citādāk.

Interesanti, ka šajā programmā ir iekļauta īsākā filma festivāla 2ANNAS vēsturē – tā ir 12 sekunžu gara."

Sestdien plkst. 14.00  "Labi pilsoņi", “K. Suns”. “Šo programmu taisīja Tamperes filmu festivāla - viena no ietekmīgākajiem pasaules filmu festivāliem – direktors un 2ANNAS festivāla žūrijas loceklis Juka Peka Lākso (Jukka-Pekka Laakso). Seansa nosaukums ironizē par to, ko nozīmē būt labiem cilvēkiem un pilsoņiem, domājot par to, vai labās idejas vienmēr materializējas, kā paredzēts. Šajā filmu programmā nopietnas tēmas tiek izklāstītas ar vieglāku skatu.”

Piektdien plkst. 18.00 “Latvieši”, “K. Suns”. “Šī fokusa programma būtu jāredz katram latvietim. Tās kuratore Kristīne Matīsa ir sastādījusi filmas tā, ka gandrīz vai katrā nosaukumā parādās vārds “latvieši”. Filmas stāsta par mūsu esamību, atspoguļojot to no visdažādākajiem skatpunktiem un vienlaikus meklējot atbildi uz retorisko jautājumu “Kāds ir latvietis”? Filmās latvietis lieliski prot par sevi pasmieties, daudz labprātāk dzen jokus, nekā prātīgi analizē un nododas sociālajai antropoloģijai.”

Konkursa programma

Trešdien plkst. 17.00 starptautiskā īsfilmu konkursa skate I "Kā citā pasaulē", Kaņepes Kultūras centrs. “Šis ir pirmais seanss no konkursa skatēm. Tas lieliski atspoguļo to, kas kino ir patiešām īpašs, to, ka kino ir kā ieeja citā pasaulē. Filmas stāsta par savdabīgām tēmām, un seanss ir balanss starp sapni un realitāti.”

Ceturtdien plkst. 19.30 starptautiskā īsfilmu konkursa skate V "Mīļākie", Kaņepes Kultūras centrs. “Seanss pieskaras intīmām tēmām un cilvēku sasvstarpējajām attiecībām. Lai kādas tēmas būtu aktuālas pasaulē, par cilvēku attiecībām var runāt vienmēr. Šeit tās tiks parādītas ļoti dažādos veidos.”

Viena no festivāla sastāvdaļām ir industrijas diena, kas paredzēta kino profesionāļiem. Ceturtdien un piektdien Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā notiks 2ANNAS īsfilmu kopražojuma un izplatīšanas forums, kas domāts studentiem, profesionāļiem, kā arī atvērts jebkuram interesentam.

Lekcijas lasīs vairāki kino nozares pārstāvji, piemēram, Stenlija Kubrika producents, Tamperes īsfilmu festivāla direktors Juka Peka Lākso, kā arī citi. Lekcijās aplūkos svarīgus jautājumus par īsfilmu kopražojumiem un izplatīšanu. “Tas ir būtiski, jo, kamēr mēs koncentrējamies uz pilnmetrāžas filmām, kaut vai valstiskā līmenī, ir svarīgi aktualizēt to, ko darīt cilvēkiem, kas taisa īsfilmas, – kā to finansēt un izplatīt. Latvijā top daudz īsfilmu, taču pietrūkst zināšanu. Ceru, ka šīs industrijas dienas pacels Latviju citā līmenī,” norāda Zoldnere.

Savukārt sestdien plkst. 12.00 Bērnu filmu konkursa programma "Kāpēc kopā?" uz seansu aicina ģimenes ar bērniem. “Uz kino ir aicināti bērni, jau sākot no 4 gadu vecuma. Šajā programmā būs īsfilmas bērnu auditorijai. Tās būs atšķirīgas, nekā esam pieraduši skatīties. Mīļas, jaunas, draudzīgas un vienlaikus arī mākslinieciskas. Tādas, kuras parasti nav iespējas redzēt, jo tirgū lielākoties dominē lielie Holivudas produkti. Šī ir iespēja iepazīties ar ko atšķirīgu.”

Trešdien plkst. 15.00 Īpašais seanss ar filmas režisoru Janu Harlanu "Stenlijs Kubriks: Dzīve bildēs", Kaņepes Kultūras centrs. “Šis seanss noteikti ir jāizceļ. Tā būs vienreizēja iespēja ne tikai aplūkot Kubrika devumu kino, bet arī satikt šīs filmas režisoru Janu Harlanu klātienē un uzdot interesējošus jautājumus.”

Festivāls 2ANNAS arvien mēģina piedāvāt seansus dažādām auditorijām – pieaugušajiem, bērniem, jauniešiem un kino profesionāļiem. Tas piedāvā arī unikālu iespēju parunāties gan ar ārzemju viesiem, gan vietējiem kino pārstāvjiem. Ņemot vērā, ka festivāls ir gana privāts un neliels, jebkurš interesents var atnākt, iepazīt interesantus cilvēkus, kā arī filmu režisorus. Kā ierasts, katru vakaru notiks arī festivāla “after party”, kur neformālā gaisotnē varēs satikt gan festivāla organizatorus, gan dalībniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti