«Kino trofejas» - izstāde un filmu programma par kino pēckara Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tūlīt pēc Lieldienām ceļu pie skatītājiem sāks Rīgas Kino muzeja projekts „Kino trofejas”, kas iekļaujas „Rīga 2014” programmā. Tas būs atskats uz kino izrādīšanu un skatīšanos pēckara Rīgā - 40. un 50.gados. Tolaik kino bija ļoti populārs brīvā laika pavadīšanas veids. Projekts piedāvās gan izstādi, gan filmu programmu.

Krāšņais vācu mūzikls „Mana sapņu meitene” bija viena no iemīļotākajām pēckara laika filmām Latvijā un arī visā bijušajā Padomju Savienībā. Publika pielūdza un dievināja tās galvenās lomas atveidotāju vācu rēvijas zvaigzni Mariku Reku.

Filma pieskaitāma tā dēvētajām trofeju filmām, kas kā kara laupījums tika pārvestas no Vācijas uz Padomju Savienību. Arī citas trofeju filmas ļoti piesaistīja mūsu skatītāju uzmanību, deva labus kases ienākumus, un līdzās Marikai Rekai par publikas elkiem kļuva arī Zāra Leandere,  Žerārs Filips un Īvs Montāns.

„Kino trofejas” - tāds nosaukums dots arī Rīgas Kino muzeja veidotajam projektam, kas vēstīs par kino skatīšanās tradīcijām pēckara laikā 40. un 50.gados. Projekts piedāvās gan filmu programmu, gan izstādi, kurā būs fotoliecības, audiovizuālus atmiņu stāsti par pēckara kino.

Visbiežāk atmiņās pieminētās ir četras tā laika filmas. „Mēs jau neformāli izveidojām četru filmu sarakstu, kuras dominē cilvēku atmiņās. Tās ir „Mana sapņu meitene”, „Teiksma par Sibīrijas zemi”, „Tarzāns” un „Vaterlo tilts”," stāsta projekta kuratore Zane Balčus.

Kino skatīšanās pēckara Latvijā bija ļoti populārs brīvā laika pavadīšanas veids. Izstādē fotoliecībās redzami, kādi tolaik izskatījās kinoteātri, kino repertuārs un arī kino skatītāji.Izstādes kuratorei Zanei Balčus viens no spilgtākajiem šķiet fotogrāfa Laimoņa Stīpnieka fiksētais fotomirklis: „Šeit mēs redzam kinoteātra „Oktobris” ieeju, uz afišas izlasāms, ka tiek rādīta 1956.gada gruzīnu filma „Mūsu pagalms”. Tas tiešām ir ļoti trāpīgs dokumentāls kadrs, cilvēki gaida, kad sāksies filma, varam ieraudzīt, kā viņi ģērbušies - mēteļos un sievietēm galvā lakatiņi. Es to uztveru kā sava laika esenci."

Izstāde „Kino trofejas” būs skatāma Kino muzejā, savukārt pēckara laika filmu programmu izrādīs kinoteātrī „Splendid Palace”. Pirms katras filmas, kā jau tolaik ierasts, demonstrēs arī kinožurnālu „Padomju Latvija”.

Mums no pēckara laika žurnāliem būs par pirmā atjaunotā kinoteātra atvēršanu Rīgā, par Akmens tilta atklāšanu, par Ļeņina pieminekļa atklāšanu. Mēs izvēlējāmies sižetus, kas raksturo tā laika dzīvi," skaidro Balčus.

Filmu programmu savukārt veidos 14 populāras pēckara filmas. Līdzās no Vācijas izvestajām trofeju filmām būs skatāmas divas Latvijas filmas - „Dēli” un „Uz jauno krastu”, kā arī Padomju Savienībā tapušas muzikālās filmas - to vidū arī pirmā padomju muzikālā komēdija „Jautrie zēni”.

Izstādi „Kino trofejas” Kino muzejā atklās 22.aprīlī, savukārt filmu programma kinoteātrī „Splendid Palace” būs skatāma no 24.aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti