Kino pirmizrādi piedzīvos režisora Jāzepa Podnieka dokumentālā satīra «Ragana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jāzepa Podnieka dokumentālā satīra "Ragana" piedzīvos Latvijas kino pirmizrādi piektdien, 27. maijā kinoteātrī "Kino Bize". Pirmizrādē gaidāmas arī tādas maģiskas aktivitātes kā raganu dziras vārīšana, zīlēšanas sacensības, naudas rituāls un iespēja satikt īstu raganu. Sestdien pēc filmas otra seansa saruna ar filmas veidotājiem, informēja kinoteātra pārstāvji.

Filmas režisors un galvenais varonis Jāzeps Podnieks dodas ciemos pie sešām Latvijas spēcīgākajām raganām, lai rastu atbildes uz svarīgākajiem dzīves jautājumiem par mīlestību, seksualitāti, maģiju un būšanu patiesam pret sevi. ""Ragana" ir filmēta uz Hi8 video kasetēm cinéma vérité stilā un, sapludinot kino žanru robežas, ar burvestībām un pārpratumiem apskata piesātinātos cilvēka uztveres mehānismus, kas jo uzskatāmi izpaužas tik abstraktā tēmā kā raganas, kuras jau no 15. gadsimta Latvijā ir iezīmējušas savu klātesamību," ieskicēts filmas aprakstā. "Filma ļauj ne tikai vaigā skatīt un iepazīt mūsdienu raganas, bet arī piedāvā saturīgu augsni cilvēka psiholoģijas un dokumentālā kino estētikas pētījumiem."

"Man liekas, ka es jau biju noburts. Man jau iepriekš dzīvē ir bijis sakars ar raganām, daži atgadījumi, bet es to visu laiku centos apšaubīt. Filmas uzņemšanas laikā, gadu tiekoties ar raganām un piedzīvojot patiesu maģiju, nonācu pie secinājuma, ka pats svarīgākais dzīvē ir mīlestība, cerība, gudrība un spēks," atzina filmas režisors Jāzeps Podnieks.

Filmas veidotāji ir režisors Jāzeps Podnieks, producente Biruta Elīza Kirmuška, operators Ritvars Bluka, skaņu operators Niklāvs Dāvis Kotovičs un oriģinālmūzikas autors Pēteris Narubins.

Filmas versija iepriekš bijusi skatāma interaktīvajā televīzijā, kā arī darbs iekļauts Francijas starptautiskā avangarda kino festivāla "Signes De Nuit" programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti