«Kino pedālis» - izdzīvot un izgaršot riteņbraukšanu duetā ar kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kas gan varētu būt kopīgs kino un velosipēdam? Pirmajā brīdī tie šķiet diezgan nesavienojami jēdzieni, bet Valmierā un tās apkaimes novados – Burtniekos un Kocēnos ar festivālu  „Kino pedālis” ir iecerēts pierādīt pretējo. Festivāls sākās jau piektdienas vakarā ar Kino nakti un sestdien turpināsies ar tā centrālo notikumu – velobraucienu un ar dažādām citām ar  velo saistītām aktivitātēm. Festivāls „Kino pedālis” ir reizē arī Valmieras un abu novadu jaunās tūrisma sezonas atklāšana.

Kino nakts ar seansiem septiņos kinoteātros Valmierā un tās apkaimē aizvadīta.

 

Šodiena veltīta velo. Kā stāsta viena no organizatorēm Elīna Megne, pirmā festivāla „Kino pedālis” iecere ir, lai tas kļūtu par ikgadēju tradīciju un katru gadu festivālam būs arī savs patrons jeb krustēvs, šogad festivāla krusttēvs ir kinorežisors Ivars Zviedris:

„Mēs viņu paši mīļi dēvējam par režisoru uz riteņiem, jo Ivars ir ar kino jomu dziļi saistīts, gan pats ir ar velo trenera diplomu, un man liekas, ka viņš būs ļoti labs krusttēvs šim pirmajam festivālam, jo viņš ļoti labi saprot, kā sakausēt to velo un kino kopā.”

Ivars Zviedris arī kino ienāca ar velo tematiku filmā „Ceļojums ar Arvi”, kurā veidots stāsts par velobraucēju Arvi Piziku. Festivāla Kino naktī skatāma bija arī  viena no jaunākajām viņa filmām „Skola Murjāņi”.  Ivars Zviedrs ir arī žūrijā, kura vērtē desmit  konkursam iesūtītās filmas.

„Kino mašīnai tagad jau vairs negriežas lentes, bet: kino mašīnai griežas lentas, ritenim pedāļi- tāds ir logo uztaisīts, tā viņi savienojuši logo. Bet ir jau daudzas filmas par riteņiem un riteņbraucējiem, man liekas, ka tas ir tas kopsaucējs, piemēram, „Randiņš Belevilā”, vai man pašam Kultūras akadēmijas kursa darbs „Ceļojums ar Arvi”,  kur mēs ar Arvi Piziku… tur es gan braucu uz riteņa ar kameru, braucu viņam blakus un filmēju,” atšifrējot, kāpēc festivālam  ir tāds salikums – kino un velo,  saka kinorežisors Ivars Zviedris.

Ar festivālu „Kino pedālis”  reizē tiek atklāta arī jaunā  tūrisma sezona Valmierā,  Kocēnu un Burtnieku novados. Interesanti, ka arī iepriekšējo sezonu atklāšanas bija gana sportiskas, jo tās ievadīja laivu maršs Gaujā no Brenguļiem līdz Valmierai. Bet kā stāsta Elīna Megne, tad  laivot gribētājiem Gauja bija kļuvusi par šauru:

„Upe ir tik liela, cik ir, dalībnieku daudz, un šķita, ka šis pasākums ir sevi izsmēlis. -Un pārsēdāties no laivām uz riteņiem? - Jā, jo Valmieras apkārtne, gan Valmieras pilsēta, gan celiņš līdz Kocēniem, gan meža takas līdz Vaidavai un uz otru pusi līdz Valmiermuižai ir brīnišķīgi piemērotas riteņbraukšanai un visdažādākajiem veidiem. Un tieši tādēļ mēs nolēmām, ka šogad tas būs velo kino festivāls.(..) Ap 11 Valmieras centrā sāksies velobazārs, kurā pulcēsies kopā dažādi velojomas entuziasti. Un 12 tiks dots starts lielajai spēlei velobraucienam ar īpašu aplikāciju, kas vedīs pa Valmieru un novadu skaistākajām vietām - kā tāda spēle, piestājot vietās, ar kino cienīgiem skatiem.”

Protams, viens no festivāla „Kino pedālis” virsuzdevumiem ir veicināt veselīgu dzīvesveidu, kas būtu draudzīgs dabai un mums pašiem, par to pārliecināts arī  režisors Ivars Zviedris, kurš novērojis, ka riteņbraucēju kļūst arvien vairāk gan mazākās pilsētās, gan Rīgā.

Svētdien festivāls noslēgsies ar velo brokastīm, radošajām darbnīcām un atskatu uz festivāla notikumiem. „Kino pedālis” tagad būs ik pavasari interesants notikums Valmierā un tās apkaimē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti