Kultūras ziņas

Operas namā ielido "Sikspārnis"

Kultūras ziņas

Jaunie aktieri Ģertrūdes ielas teātrī meklē Ziemeļmeitu

Kino operatoram Kalvim Zalcmanim 75!

Kino operatoram Kalvim Zalcmanim - 75!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kino operatoram Kalvim Zalcmanim 14. decembrī 75 gadu jubileja. Viņa kontā kopumā 50 dokumentālās filmas un 400 kinohronikas sižetu. Viņš arī Kultūras akadēmijā (LKA) nodibināja kino katedru, kur viņa vadībā izauguši daudzi spoži operatori.

Kā iepriekš jau ziņots, godinot jubilāru, LKA savās otrajās mājās “Zirgu pastā” izveidojusi Kalvim Zalcmanim un diviem viņa kolēģiem, arī drīzumā jubilāriem – mūžībā aizgājušajiem režisoriem Jurim Podniekam un Hercam Frankam - veltītu fotoizstādi.

Kino operatora Kalvja Zalcmaņa ievērojamākās filmas:

Mūžs (rež. Hercs Franks, 1972), Esības prieks (rež. Hercs Franks, 1974), Ceļojums uz Zemi (rež. Uldis Brauns, 1977), Četri meklē miljonu (rež. Ansis Epners, 1979), Edgara Kauliņa pēdējie svētki (rež. Hercs Franks, 1980), Vai viegli būt jaunam? (rež. Juris Podnieks, 1986), Es esmu latvietis (rež. Ansis Epners, 1990), Eduards Ševardnadze. No pagātnes uz nākotni (rež. Ivars Seleckis, 1992), Sods par sapni (rež. Andris Rozenbergs, 1994).

Kalvis Zalcmanis strādājis vienā komandā ar pašiem izcilākajiem latviešu kino režisoriem - Hercu Franku, Ansi Epneru, Juri Podnieku, Ivaru Selecki un citiem. Pēcāk gūtās zināšanas nodeva Kultūras akadēmijas paša dibinātās TV un audiovizuālās mākslas apakšprogrammas studentiem. Viņa skolai cauri gājuši daudzi šobrīd atzīti operatori.

"Tas ir Saša Grebņevs, Jānis Eglītis, Inese Kļava, kas ir kļuvusi par režisoru. Valdis Celmiņš, protams, visi, kas tagad ir ap gadiem 40, viņi visi ir gājuši cauri Kalvja rokām, visi, kas aktīvi strādā un dabū Kristapa balvas, tie visi ir mūsējie," stāsta režisors, LKA profesors Pēteris Krilovs.  

LKA pārstāvji dosies sveikt jubilāru, kurš, lai arī ikdienā vairs nestrādā, tomēr ne par mata tiesu neesot zaudējis sev raksturīgo vitalitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti