Kultūras ziņas

Apbalvoti labākie putnu fotogrāfi

Kultūras ziņas

Džilindžers Liepājā iestudē "Sniegbaltīti un septiņus rūķīšus"

Aktivitātes bērniem leģendāras animācijas izstādē

Kino muzejā atklāta Rozes Stiebras un Anša Bērziņa animācijas pasaulei veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas Kino muzejā atklāta izstāde “Uzminēt brīnumu. Rozes Stiebras un Anša Bērziņa animācijas filmas”, kas veltīta latviešu aplikācijas un zīmētās animācijas klasiķiem Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam. Stiebra un Bērziņš ir autori iemīļotām latviešu animācijas filmām “Zaķīšu pirtiņa” (1979), “Kabata” (1983), ciklam “Fantadroms” un daudzām citām.

Tieši pateicoties Rozes Stiebras entuziasmam, Latvijas Televīzijas paspārnē 1969. gadā uzņemta pirmā aplikācijas filma “Lietainā diena”, ko kadru pa kadram filmēja Ansis Bērziņš. Tā pamazām veidojās vesela animācijas grupa, kurā darbojās pirmās profesionālās animatores Latvijā, tapa pirmais animācijas seriāls “Dillī Dallī”, 1983. gadā tika uzņemta pirmā zīmētā animācijas filma “Kabata”, vēlāk - jau studijā “Dauka” - pirmā pilnmetrāžas zīmētā animācijas filma “Ness un Nesija” (1991).

Filma ir daudzu cilvēku kopdarbs, un šajā izstādē ir izcelta Rozes Stiebras un Anša Bērziņa sadarbība ar māksliniekiem, kuri gan veidojuši savu karjeru animācijā, gan pievienojušies režisoriem jau kā atzīti mākslinieki, izmēģinot jaunu platformu radošai izpausmei. Izstādē akcentētas sešas no šīm personībām, kas veidojušas neaizmirstamus filmu tēlus, – Dzintra Aulmane, Maija Brence, Laima Eglīte, Helēna Heinrihsone, Juris Petraškevičs un Aivars Rušmanis.

Izstādē tās veidotāji aicinās izmēģināt roku zīmētās un aplikācijas animācijas veidošanā, iepazīstinās ar abu autoru un filmu mākslinieku personībām, atmiņā paliekošākajām filmām, kā arī piedāvās ļauties interesantai spēlei, kas balstīta viņu filmu tēlos.

Izstāde ir īpaši piemērota ģimenēm ar bērniem, bet jebkurš interesents izstādē atradīs ko saistošu. Izstāde pieejama apmeklētājiem no 30. septembra Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti