Kultūras rondo

"Skaņumāja" - Krapē tapis tautas mūzikas instrumentu muzejs

Kultūras rondo

Rīgas latviešu biedrība 150.jubileju svin ar plašu programmu oktobrī

Tendences Latvijas kino industrijā pēc "Lielā Kristapa" atlases

Kino eksperti: Šogad nav viegli paredzēt «Lielā Kristapa» ieguvēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sen gaidīta situācija Latvijas kino, atzinīgi dāsno filmu pieteikumu kinobalvai “Lielais Kristaps” vērtē nozares pārstāvji, atzīstot - šogad nav izteikta līdera, tāpēc uzvarētāju paredzēt nav viegli. 

"Manuprāt, šī gada "Lielais Kristaps" piedzīvojis situāciju, ko esam gaidījuši vairākus gadus,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” atzīst kino žurnāliste Kristīne Simsone.

"Pērn, skatoties uz nominācijām, kategorijā "Labākā pilnmetrāžas  spēlfilma” bija skaidrs izteikts līderis – Viestura Kairiša filma "Melānijas hronika”, šogad nav tik viegli paredzēt uzvarētāju. Filmas ir līdzvērtīgā līmenī, un līmenis ir augsts,” turpina Simsone.

Atlases komisijas pārstāve Zane Balčus atklāj, ka festivālam bija pieteiktas 58 filmas un atlases komisija noskatījās visas, lai izraudzītos labākās nominācijām "Lielā Kristapa” kategorijās.

"Neparasts gads. Kategorijā "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma” bija pieteiktas 11 spēlfilmas, kas, iespējams, nav bijis pat labākajos padomju gados. Šis ir liels skaits. Patīkami apzināties, ka ne viena vien no filmām tapusi par privātu sponsoru vai entuziastu ziedotiem līdzekļiem," norāda Balčus.

Balčus arī bilst, ka daudz pieteikumu bijis kategorijā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”, kur šogad bija 25 pieteikumi.

"Pilnmetrāžas spēlfilmu spektrā augšgals sakārtojas diezgan organiski, savukārt dokumentālo filmu spektrā nav tik viennozīmīgi, jo ir atšķirīgi uzskati par to, kas ir īsts dokumentālais kino, cik daudz dokumentālajā kino var ienākt inscenējums. Šajā kategorijā ir plašāks "augšgala spektrs",” uzskata Balčus.

Pēdējos gados īsmetrāžas filmu kategorijās ir bijis grūti nodrošināt kvalitāti un konkurenci, tāpēc šogad ir izveidota viena kategorija "Labākā īsmetrāžas filma”, kurā ir ietvertas gan animācijas filmas, gan dokumentālās, gan spēlfilmas. Balčus atzīst, ka tas ir pozitīvs jauninājums.

Runājot par dokumentālajām filmām, Simsone bilst, ka nominētās filmas "Turpinājums” un "Laika tilti” ir monumentāli stāsti, ko atcerēsies arī pēc gadiem kā būtiskus žanra darbus.

"Man simpatizē, ka starptautiska žūrija izraugās laureātus. Nav pareizi, ka paši vietējie vērtējam savas filmas. Cilvēkiem, kas ikdienā strādā ārpus Latvijas kino nozares, ir distancētāks un mazāk ar personālijām saistīts skats,” atzīst Simsone.

Kategorijā "Labākā aktrise" nominēta arī Rūta Kronberga par Billes lomu.

"Rūta nebija vienīgā no bērnu aktrisēm, kas bija uzmanības lokā. Tas, ka Rūta ir meitene bez iepriekšējās ekrāna pieredzes, netraucē būt spēcīgam aktrises tēlam šīs filmas ietvaros. Viņa ir pilnvērtīga konkurente pārējām nominantēm,” vērtē Balčus.

Par "Labākās aktrises" balvu cīnīsies arī Ieva Puķe ("Ar putām uz lūpām"), Daiga Kažociņa ("Mērijas ceļojums") un Elita Kļaviņa ("Rīga. Dublis 1").

"Var labi redzēt, kas notiek ar aktieriem un filmu veidotājiem kopumā, ja viņiem ir iespēja strādāt, ne trenēties reklāmās un līdzīgus darbus. Labāko aktieru kategorijā Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš, kuriem ir vairākas spēcīgas lomas pēdējos gados bijušas, var redzēt, ka ar katru filmu attiecības ar kameru veidojas citā līmenī.

Tas, ka ir daudz filmas tapušas, nodrošina, ka ir konkrēts skaits aktieru, kas nav tikai teātra aktieri, bet vienlīdz organiski spēlē kino kameras priekšā,” turpina Simsone.

"Lielā Kristapa" balva šogad norisināsies no 7.novembra līdz 13.novembrim, valsts svētku laikā, kinoteātrī "Splendid Palace". Balvas producente Marta Bite iepriekš norādīja, ka, pateicoties Nacionālā kino centra programmai "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", šogad paredzams bagātīgs filmu klāsts un sīva konkurence par balvām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti