«Kino Bize» 8. gadadiena – franču režisora Robēra Bresona zīmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kinoteātris “Kino Bize” divu nedēļu garumā atzīmēs savu astoto pastāvēšanas gadu ar režisora Robēra Bresona filmu retrospektīvu, informēja kinoteātra pārstāvji.

“Kino Bize” gadadienas tiek atzīmētas ar nozīmīgu režisoru retrospektīvām. Iepriekš skatītāji pulcējušies, lai redzētu Alfreda Hičkoka, Martina Skorsēzes, Stenlija Kubrika darbus uz lielā ekrāna. Turpinot tradīciju, šogad uzmanība tiek pievērsta franču režisoram Robēram Bresonam. Pasākumu ciklā “Klasikas kino vakari” tiks demonstrētas divas autora filmas – “Kabatzaglis” un “Uz nāvi notiesātais izbēdzis”.

Filma “Kabatzaglis”
Filma “Kabatzaglis”

Kinoteātrī atzīmēja, ka franču režisora Robēra Bresona 50. gadu filmas, iespējams, ir vieni no kino vēsturē visnekonformiskākajiem kinodarbiem, kas izceļas ar individuālu, savam laikam eksperimentālu formu. “Ekstrēmos tuvplānus, kas askētiski ataino kabatszagļu darbību, kinokritiķis Rodžers Īberts savulaik raksturojis kā nevainojami laikā iekapsulētus tēlus, kam raksturīga baleta grācija un precizitāte. “Kabatzaglis”, kas uzskatāma par Bresona zināmāko darbu, neierasti sakausē trauksmi un neko neizsakošu mieru, kas skatītāju tāpat kā tās galveno varoni Mišelu padara burtiski atkarīgu no adrenalīna dzenošā skurbuma spēles ar likumu,” norādīja “Kino Bize” pārstāvji.

Filma ir pieejama kinoteātra platformā “Mājas kino” līdz 10. decembrim, bet pirms tās noskatīšanās tiek piedāvāta saruna ar vakara viesi, režisoru un kino teorētiķi Dāvi Sīmani par Robēra Bresona mantojumu kino vēsturē.

Filma “Uz nāvi notiesātais izbēdzis jeb Vējš pūš, kur tam tīk” veidota pēc kāda franču pretošanās kustības dalībnieka memuāriem no Otrā pasaules kara, kuros aprakstīta dzīve ieslodzījumā vācu okupācijas laikā Lionā.

Filma “Uz nāvi notiesātais izbēdzis”
Filma “Uz nāvi notiesātais izbēdzis”

“Kino Bize” pārstāvji atzīmēja, ka “šis kinodarbs uzskatāms par Bresona filmogrāfijas robežšķirtni, kurā autors īstenojis vēlāk ārkārtīgi svarīgu un viņa filmām īpaši piemītošu filmrades elementu – neprofesionālu aktieru izmantojumu. Vienlaikus detaļas un notikumu fragmentārais attēls atklāj filmas atturīgās dramaturģijas nianses, ko režisors izvairās klaji un nepārprotami piedāvāt skatītājam.”

Filma būs pieejama no 11. līdz 17. decembrim un pirms tās varēs dzirdēt programmas līdzkuratores Ievas Augstkalnas sarunu ar fotogrāfu Andreju Strokinu par Bresona vizualitātes fotogrāfiskajiem aspektiem.

Katra no retrospektīvas filmām būs pieejama “Mājas kino” platformā tikai vienu nedēļu, pēcāk “Klasikas kino vakari” ar filmām “Orlando” un “Noskaņojums mīlēt” atgriezīsies pie skatītājiem jaunajā gadā.

Pasākuma norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti