Kino balvai «Lielais Kristaps» pieteikti 65 darbi – par 30 mazāk nekā pērn

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz ar 15. augustu noslēgusies filmu pieteikšana nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps”, ziņo organizatori – Latvijas Kinematogrāfistu savienība. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, gandrīz visās kategorijās vērojams neliels pieteikumu skaita kritums. Kopumā šogad izvērtēšanai iesniegti 65 pieteikumi, to vidū pilnmetrāžas, īsmetrāžas spēlfilmas, dokumentālas filmas, animācija un studentu filmas. Pagājušogad izvērtēšanai tika iesniegti 95 darbi.

Balvas “Lielais Kristaps” producente Marta Bite paziņojumā medijiem norādīja, ka šogad pieteikumu klāsts izceļas ar daudzveidību –

pieteiktas gan filmas, kas jau guvušas plašu skatītāju atzinību, gan nišas filmas – mākslinieciski autordarbi.

Pieteikumu vidū arī vairāki starpdisciplināri darbi – režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas dokumentālā animācija “Mans mīļākais karš”, režisora Matīsa Kažas spēlfilma ar dokumentālas filmas iezīmēm “Kino un mēs”, kā arī muzikālas dokumentālas filmas – režisores Aijas Bley “Mēs gribējām izmainīt pasauli”, režisora Mārtiņa Grauda “Koku opera” un režisora Aleksandra Okonova dainu kamermistērija “Es karā aiziedams”.

Vairākas filmas ceļu pie Latvijas skatītājiem uzsāks rudenī – “Mans mīļākais karš”, režisora Reiņa Kalviņa spēlfilma “Maiņa”, režisora Jevgeņija Paškēviča spēlfilma “Ko zina Klusā Gerda”, režisora Ivo Brieža dokumentālā filma “Homo Sovieticus” un citas.

Nacionālajai kino balvai pieteiktas 10 pilnmetrāžas spēlfilmas (pagājušogad to bija 14), no tām divas ir mazākuma kopražojuma filmas – “Neredzams” un “Dzimtene”, kurām abām Latvijas producents ir “Studija Lokomotīve”. Ir arī debijas – Reiņa Kalviņa “Maiņa” un Kārļa Lesiņa “Izmisums”.

Šogad konkursam pieteiktas astoņas īsmetrāžas spēlfilmas (pērn to bija 11). No tām piecas ir režisoru debijas īsmetrāžas spēlfilmas.

Balvas rīkotāji atgādina, ka “Lielā Kristapa” labākās debijas filmas kategorijā uz balvu var pretendēt režisora pirmā patstāvīgi uzņemtā filma vispār, neatkarīgi no filmas veida un garuma.

Dokumentālo filmu kategorijās pieteiktas 10 pilnmetrāžas dokumentālās filmas (pērn to bija 19) un 13 īsmetrāžas dokumentālās filmas (pērn – 10), no tām piecas  ir režisoru debijas īsmetrāžas dokumentālās filmas. Debitē Aleksandrs Okonovs, Arnis Slobožaņins, Pauls Dombrovskis, Andra Doršs, Katrīna Tomašicka un Laura Meļķe.

Animācijas kategorijā pieteiktas 12 filmas (pērn to bija 9), no tām viena ir pilnmetrāžas animācija un viena – sēriju cikls. No pieteiktajām filmām divas ir režisoru debijas animācijā – debitē Anna Zača kā līdzautore tandēmā ar Nilu Skapānu un Marta Selecka.

Studentu filmu konkursam pieteiktas 12 filmas (pērn to bija 21), tās pārstāv Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālo filmu skolu, Latvijas Mākslas akadēmiju un Rīgas Stradiņa universitāti.

Šī gada Nacionālās kino balvas nominanti tiks paziņoti oktobra sākumā, atlases komisija, kas izvirza nominantus, jau ir sākusi darbu.

Šogad Nacionālās kino balvas atlases komisijā strādā Daira Āboliņa (starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļa), Aija Bērziņa (Latvijas Kinoproducentu asociācija), Jānis Eglītis (Latvijas Kinooperatoru ģilde), Jānis Kalniņš (Latvijas Filmu mākslinieku ģilde), Arvīds Krievs (Latvijas Kinematogrāfistu savienība), Kristīne Matīsa (Nacionālais kino centrs) un Ieva Viese (Latvijas Animācijas asociācija).

Ekspertiem būs jānoskatās visas pieteiktās filmas, kuru kopējais ekrāna laiks pārsniedz 50 stundas.

Nacionālā kino balva šogad norisināsies no 13. līdz 16. novembrim kinoteātrī “Splendid Palace”, balvu pasniegšanas ceremonija būs vērojama klātienē vai Latvijas televīzijas portāla LSM.lv tiešraidē 15. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti