Kultūras ziņas

Pasniegtas "Spēlmaņu nakts" balvas

Kultūras ziņas

Ziemeļu dimensija Jūrmalas pilsētas muzejā

Latvijas filmas Latvijas šodienai

Kino aizkadri TV ekrānā – atgriežas raidījums «Latvijas filmas Latvijas šodienai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinot Latvijas simtgades gadā aizsākto ciklu “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, Latvijas Televīzijā tapis jauns septiņu radījumu cikls “Latvijas filmas Latvijas šodienai”.

To veido kinokritiķe Daira Āboliņa un režisore Agita Cāne. Viņas palīdz skatītājiem ieraudzīt to, kas notiek aiz kadra – sākot ar filmu veidotāju idejām un scenāriju un beidzot ar notiekošo uzņemšanas laukumā un montāžas smalkumiem.

24. novembra vakarā tiks izrādīts stāsts par to, kā tapa dokumentālā kino meistara Vitālija Manska filma “Gorbačovs. Paradīze”, kas Latvijas pirmizrādi vēl nav piedzīvojusi.

“Slava šai filmai jau iet pa priekšu,” stāsta Daira Āboliņa. “Tas ir dokumentāls stāsts par šo visiem labi zināmo padomju laika valstsvīru, kurš šobrīd ir cienījamā vecumā, 89 gadus vecs, kura dzīve nav vienkārša gan fiziski – visa vecuma slimību nasta –, un nav vienkārša arī tajā ziņā, ka katram cilvēkam šajā vecumā, visticamāk, ir vēlme un arī nepieciešamība noskaidrot savas attiecības ar to, ko viņš ir izdarījis, ar saviem lēmumiem, kuri Mihaila Gorbačova gadījumā ietekmēja visu pasauli.”

Dokumentālajā stāstā par Padomju Savienības pēdējo vadītāju būs iespēja ielūkoties arī viņa ikdienā un dzimšanas dienas svinībās šogad. Nozīmīgu filmas daļu veido režisora Alvja Hermaņa iestudējums “Gorbačovs” Maskavas Nāciju teātrī.

“Vitālijs Manskis ir pasaules mēroga dokumentālā kino režisors, kurš vairāk kā piecus gadus dzīvo Latvijā. Šī filma būs arī zem Latvijas vārda, Latvijas karoga. Tā ir Latvijas Nacionālā kino centra līdzfinansēta filma,” uzsver Āboliņa.

Kinokritiķe par raidījuma veidošana procesu teic: “Tas ir vienmēr ļoti aizkustinoši, kad tu vari pieiet klāt procesam, kurš pats par sevi jau ir ļoti dokumentāls.

Tu esi dokumentālists, kurš vēro citu dokumentālistu. Mēs novērtējam metodes, kā viņš strādā, mēs klausāmies, ko viņš jautā Gorbačovam.

Milzīgs paldies Manskim par to, ka viņš mums uzticēja daudzus aizkadra materiālus. Viņam kā dokumentālistam dažkārt ir ļoti svarīgi kameru lietot kā savu piezīmju grāmatiņu.”

Portālā Replay.lv ir iespējams noskatīties pirmo jaunā cikla raidījumu – kinoceļojumu atpakaļ vēsturē kopā ar režisoru Dāvi Sīmani, kurš pabeidzis darbu pie vēsturiskā, dramatiski, komiski, sirreālā trillera “Gads pirms kara”.

Savukārt vēl top raidījums par Amerikā dzīvojošās animācijas filmu režisores Signes Baumanes topošo filmu “Mans laulību projekts.”

“Šī filma jau top piecus gadus, un to veido Amerikā un Latvijā paralēli. Signe strādā Ņujorkā, Bruklinā, savā studijā, šeit Latvijā strādā viņas animatoru grupa,” stāsta Daira Āboliņa.

Cikla “Latvijas filmas Latvijas šodienai” raidījumi – otrdienās pulksten 22.30 LTV1 un Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti