Kāzu fotosesija memoriālā un bildēšanās kapos – arī mākslas izpausmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Gundega Deģe īpaši daudz ir fotografējusi kāzas. Nesen jaunais pāris savai fotosesijai izvēlējās neierastu vietu – Salaspils memoriālo ansambli jeb plaši zināmo Salaspils koncentrācijas nometnes vietu. Kad bilde tika ievietota viņas “Facebook” lapā, cilvēki ļoti asi reaģēja uz šādu kāzu fotosesijas vietas izvēli.

Kāds komentētājs pat norādījis, ka tas ir slimi un savā albumā kāzu fotogrāfiju no koncentrācijas nometnes redzēt negribētu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Tad, kad cilvēki teica, ka viņi brauks uz Salaspili bildēs kāzas, nu man bija tāds ”O! Interesanti!”. Nu, tur tā aura ir tāda interesanta. Arī Salaspils savā ziņā, ne tik daudz varbūt tā saikne ar karu, ar kapiem, bet tur tiešām tas memoriāls ir izveidots ļoti interesanti. Tā kā tur var rīkot fotosesijas individuālās vai pat kāzu,” stāsta Gundega Deģe.

Lai arī kāzu bilde, kas tika uzņemta Salaspils memoriālā, izsauca asu sabiedrības kritiku, Gundega Deģe stāsta, ka cilvēki arvien vairāk cenšas izvairīties no klasiskām bildēm pilīs, muižās un skaistos lavandas laukos un meklē, ar ko atšķirties, arī pašiem fotogrāfiem ir daudz interesantāk uzņemt bildes netradicionālās vietās.

“Svarīgs jau ir tas gaismas aspekts, jo visās šajās vecajās pamestajās vietās, arī kapsētās, ir ļoti interesantas gaismas spēles, kas veidojās no kokiem, monumentiem un pieminekļiem. Un kāpēc varbūt tieši tās vietas drošsirdīgi fotogrāfi izvēlās, ir tāpēc, ka ir kontrasts. Ir, teiksim, nevainīga meitene vai bērns un tad pēkšņi ir kapi, un lūk te ir tas “wow” moments,” skaidro fotogrāfe.

Tikmēr Arnis Balčus, latviešu fotogrāfs un videomākslinieks, kura darbi ir bijuši izstādīti Londonā, Berlīnē, Kopenhāgenā un Oslo, uzskata, ka fotosesijas šādās vietās ir ar vienu mērķi - atšķirties un sasniegt pēc iespējas vairāk atzinības draugu lokā, jo lielākā daļu bilžu mūsdienās ir līdzīgas un cilvēki meklē veidus, kā pārsteigt.

Plaši atpazīstamais fotogrāfs un videomākslinieks uzsver, ka fotosesijas kapos un piemiņas vietās nevajadzētu uztvert kā kaut ko zaimojošu vai nepieņemamu, jo tas pastāv jau sen.

"Jau izsenis cilvēki fotografējās kapos. Tāpat kā uz noplukušajām sienām, tāpat iet kapos. Saģērbjas gotiskos tērpos vai vampīrtērpā, vai vienkārši pastaigā. Tas jau nav nekas jauns, vai pēkšņi no gaisa nokritis, ka par to tagad būtu jāšausminās,” saka  Arnis Balčus.

Ta, kādas fotogrāfijas cilvēki grib atcerēties un redzēt uz sienas vai ģimenes albumā, ir atkarīgs tikai no pašu vēlmēm. Mākslas fotogrāfijā nav noteikumu, kā drīkst un kā nedrīkst fotografēties un izskatīties. Fotografēšana ir viens no mākslas veidiem, un tas nozīmē, ka pretrunas un diskusijas sabiedrībā būs vienmēr.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti