Kultūras ziņas

Vasaras pilnbrieds Rotko mākslas centrā

Kultūras ziņas

Latvija gatavojas simtgadei

Kāzu foto mode cauri laikiem

Kāzu fotogrāfija cauri laikiem - galvenais, lai visi skaisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vasaras beigās, tuvāk rudenim latviešiem ir aktuālākais kāzu laiks. Ja senāk kāzas rīkoja laikā, kad raža novākta, mūsdienās precēties vairāk izvēlas vasarā, lai nosvinētu ar skaistu dabas ainavu fonā un lai arī bildes glītas sanāk, ko citiem rādīt un sev par atmiņu noglabāt. Kā gadu gaitā mainījušās tradīcijas, ko un kā fotografēt kāzās, skaidroja Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņas".

Kopš izgudrots fotoaparāts, kāzas vienmēr bijis tas pasākums, ko cilvēki centušies iemūžināt. Ja 19.gadsimta beigās tehnisku iespēju dēļ fotografēties bija iespējams tikai slēgtās telpās, nekustīgi pozējot, lai attēls nesanāktu miglains vai izplūdis, tad 20.gadsimta tehniskā evolūcija kāziniekiem fotografēties ļauj arī ārpus salona.

"Šīs ir tās kameras, ar ko tas darbs tika veikts. Šis ir 1907.gada modelis, paviljona kamera, ar ko visdrīzāk arī uzņēma bildes salonā, šīs abas jau ir portablākas. Salocīta viņa izskatās šādi, ir izvelkamā plēšu kamera," senos fotoaparātus izrāda Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājuma glabātāja Līga Goldberga.

Ja mūsdienās fotogrāfijas koriģē ar datora palīdzību, pagājušajā gadsimtā uzlabojumi tika veikti ar tušas un otas palīdzību. Pirmās  Latvijas  brīvvalsts laikā Rīgā kāzu fotogrāfijas tapa pārsvarā  salonos. Rets izņēmums ir fotogrāfa Roberta Johansona meitas kāzas, kam par godu tika izveidots speciāls attēlu albums. Īpašus stāstus var lasīt arī kādreiz slavenās Strenču foto darbnīcas atstātajās kāzu fotogrāfijās.

Mūsdienās kāzu fotografēšana ir nopietns bizness ar savu darba specifiku un virsuzdevumu pēc iespējas radošāk izcelt pasākuma neatkārtojamību. Kāzas fotografēt varošie un gribošie apvienojušies pat Latvijas Kāzu fotogrāfu asociācijā.

Fotogrāfs Kaspars Volonts kāzu fotografēšanu gan uztver kā radošu komunikāciju. "Mūsdienās cilvēki mēģina izdomāt pēc iespējas orģinālākus veidus un lokācijas, kā to darīt. Ja agrāk tas bija ļoti vienkāŗši, tad tagad tas ir mežs, jūrmala, kaut kur ļoti augstu, dīvainās vietās, kur kāzām varbūt nevajadzētu notikt. Tas mūsdienās tendējas vairāk uz unikalitāti," norāda fotogrāfs.

Gadiem ejot, mainījušās arī kāzu tradīcijas. Tagad cilvēki atļaujas būt daudz brīvāki, mazāk pievēršot uzmanību senām māņticībām un noteikumiem. Kāzu fotoalbumā tiek iekļautas bildes, sākot no gatavošanās procesa līdz pat otrās dienas vēlajām brokastīm gultā.

"Ļoti interesantas kāzas bija pagājušogad, kad kopā ar jauno pāri ar dūmu svecēm skraidījām pa lauku - tas bija ļoti krāsaini. Mūsdienās tas ir ļoti radošs process," uzsver Kaspars Volonts.

Lai cik dažādi mēdz būt cilvēki un lai cik dažādos laikos viņi ir dzīvojuši, kāzu brīdī visi vēlas izskatīties skaisti. Tas ir nemainīgs kāzu fotogrāfijas noteikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti