Kultūras ziņas

Divi Kārļi Ulmaņi satiekas dokumentālā detektīvā Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Eiropas elpa kinoteātrī Talsos

Katram skatītājam sava filma. Talsos skatās Eiropas kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Auseklis" ir vienīgais Latvijas reģionālais kinoteātris, kas uzņemts starptautiskajā organizācijā "Europa Cinemas". Kardinālas izmaiņas repertuārā tas neieviesīs, jo Talsu kinoteātris arī iepriekš rādīja Eiropas kino, taču sniegs papildu iespējas, jaunus kontaktus un finansējumu.

"Europa Cinemas" pievienojušās 38 valstis un 750 pilsētas. To vidū šobrīd arī Talsi. Tas nozīmē, ka 20 procentiem no kopējā repertuāra būs jābūt Eiropas kino. Bet patiesībā Talsi šo skaitli jau sasnieguši pagājušajā gadā, baudot spāņu, itāļu, franču un skandināvu filmas.

Kinoteātra "Auseklis" direktore Māra Cēbere stāsta: "Patiesībā Eiropā ļoti daudz filmu tiek filmētas – katru gadu vairākos tūkstošos. Un līdz mums nonāk faktiski labākās, kuras jau ir izgājušas festivālu atlasi. Tās visas pārsvarā patiešām ir labas filmas."

Jau nākamajā nedēļā talsiniekiem būs iespēja apmeklēt Rīgas Starptautiskā kino festivāla uzvarētāju – Islandes filmu "Dievzeme". Mazpilsētā gan iecienītākās ir animācijas filmas, kino bērniem un vieglas komēdijas.

"Tik, cik dažādi esam mēs, tik dažādas ir arī filmas. Un es vienmēr saku – katram skatītājam sava filma.

Tātad, ja tā filma ir radusies, tad tai noteikti ir arī skatītājs. Un, jā, ir cilvēki, kuri nāk tieši uz Eiropas filmām un kas mīl Eiropas kino," pārliecināta ir Cēbere.

Talsos gados jauni skatītāji kino mīl, taču Eiropā auditorija noveco. Tāpēc viens no "Europa Cinemas" mērķiem ir veidot programmas tieši jauniešiem. Māra Cēbere norāda, ka organizācija noteikumus neuzstāda, bet dalība tajā ir gods, papildu pienākums un reizē arī iespēja piesaistīt finansējumu par katru skatītāju, kurš atnāks uz Eiropas kino.

"Es nezinu, cik tas liels finansējums būs, bet, jā, tie būs reāli eiro mūsu budžetā, ko mēs varēsim izmantot pēc saviem ieskatiem un uzlabot dzīvi skatītājiem, un atkal veidot jaunus projektus," skaidro Cēbere. 

"Kino šeit vienmēr būs galvenais, taču nelieli sānsoļi padara dzīvi interesantu," tā saka Māra Cēbere, kura kino papildinājusi ar mākslas telpu. Šobrīd tur redzami Emmas Sofia darbi, ko janvāra beigās nomainīs Karinē Paronjancas gleznas, kas tapušas, iedvesmojoties no armēņu režisora Sergeja Paradžanova filmas "Granāta krāsa". Mūziķis Gustavs Vilsons skaidro: "Viņš ir padomju laika aizliegtais un cenzētais režisors un arī piedzīvojis represijas. Viņa filmas tika izrādītas tikai mazos kinoteātros ļoti mazā skaitā. Tāpēc ļoti zīmīgi, ka Paradžanova filmu mēs rādīsim tieši Talsos, nevis galvaspilsētā."

Līdz šim "Europa Cinemas" organizācijā Latviju pārstāvēja trīs Rīgas kinoteātri, un "Splendid palace" pirms gada pat saņēma balvu par labāko kino programmu. Tieši tas arī iedvesmoja Talsus viņiem pievienoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti