Piejūras klimats

"7 miljardi gadu pirms pasaules gala" - lielas jūtas par ļoti mazu naudu

Piejūras klimats

Riga IFF aktualitātes: sieviešu filmas un simtgadnieks Ingmars Bergmans

Kaspars Goba: Filma "Inga dzird" iznākusi diezgan spēcīga, bet vienlaikus arī skumja

Kaspars Goba par savu filmu «Inga dzird»: Man pašam tā grūti skatāma – raisa smagas pārdomas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Filmas "Inga dzird" režisors Kaspars Goba neslēpj – filma sākotnēji bijusi iecerēta citāda, tālab šobrīd viņam pašam esot dalītas sajūtas: "No vienas puses, filma iznākusi diezgan spēcīga, bet no otras – arī diezgan skumja: par to, kā viena meitene darījusi visu, lai izrautos no nedzirdīgo pasaules laukos un pierādītu sevi dzirdīgo pasaulē. Viņai tas grūti nācies un daudz kas no tā nav izdevies. Man pašam tā grūti skatāma – raisa smagas pārdomas.” Filmas pirmizrāde gaidāma 23. oktobrī, Rīgas Starptautiskā kinofestivāla ietvaros.

Par Ingu – dzirdīgu meiteni nedzirdīgā ģimenē – režisoram izstāstījusi viņa draudzene, Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzēja Ieva Tihovska. "Ieva bija braukusi garām Ingas mājām, kad salūzusi mašīna – Inga un viņas tētis auto salabojuši.

Ieva man pēcāk piezvanīja, sakot, ka tur esot viena fantastiska meitene, kura, iespējams, reiz kļūs par Latvijas prezidenti. Esot fantastisks stāsts, un par viņu noteikti esot jātaisa filma.

Tā tas viss sākās.”

Latvijā kopumā reģistrēti 300 dzirdīgi bērni līdz 18 gadu vecumam, kuri piedzimuši nedzirdīgiem vecākiem. Vairumā gadījumu nedzirdīgiem vecākiem piedzimst dzirdīgi bērni. Inga, filmas galvenā varone, ir viens no tiem.

"Tas ir viens apbrīnojami mērķtiecīgs, uzņēmīgs, ar lielu dzīves vitalitāti apveltīts cilvēks, kurš sapņo par lielu nākotni,” stāsta Goba, kuram ļoti gribējies uztaisīt filmu ar labām beigām. "Lai gan nedzirdīgo pasaule, kas viņu aptver, likās ļoti interesanta, kopumā šajā stāstā mani vairāk interesēja, kurp Inga dodas un kā viņai tas izdodas. Viņas ceļš.”

Režisors atklāj, ka daudz kas no uzfilmētā materiāla palicis ārpus kadra. "Bija samontētas dažas iepriekšējās versijas, taču tajās kaut kā pietrūka. Tad montāžas režisoram kafejnīcā parādīju vienu "Youtube" video, uzzīmēju uz salvetes savu ideju, un viss. Kad nākamreiz tikāmies, viss bija kārtībā. Diezgan maz atstājām nedzirdīgo pasauli – vairāk palikām pie Ingas pieaugšanas stāsta.

Uzskatīju, ka man, kurš nedzirdīgo pasauli saprot tieši tik lielā mērā, cik esmu ielicis filmā, nav tiesību to ekspluatēt. Jā, tas izskatās efektīgi – ģimene sazinās ar zīmēm, pilnīgā klusumā, bet tā būtu tīksmināšanās.

Tāpēc palikām pie Ingas centieniem uzbūvēt savu dzīvi ārpus nedzirdīgo pasaules. Vislabprātāk tagad šo filmu ieliktu "Youtube" un ar saiti padalītos sociālajos tīklos. Bet kino izrādīšanas tradīcijas prasa nostāšanos uz skatuves, pateikšanu paldies un cilvēku ieraudzīšanu,” nopūšas Goba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti