Kultūrdeva

Marģers dodas iedraudzēties ar folkloristiem un… veļiem

Kultūrdeva

Antiutopija par Latviju, kas nekļūst neatkarīga

"Kultūrdevas ābecē" raidījums "Labvakar Latvija!"

Kas tik īpašs bija raidījumam «Labvakar, Latvija»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Raidījums "Labvakar, Latvija" pirmoreiz ēterā izskanēja 1988. gada 31. janvārī. Raidījuma džingla autors bija izcilais komponists Jānis Lūsēns.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Vadītājiem Ojāram Rubenim un Edvīnam Inkēnam ekrānā pievienojās trešais musketieris – smukulītis Jānis Šipkēvics no "Mūzikas nodaļas". Lai gan Šipkēvica sākotnējais uzdevums bija tikai veidot raidījuma muzikālās atkāpes, viņš ātri vien kļuva par pilntiesīgu "labvakarieti".

Par iedvesmu pārraidei "Labvakar, Latvija!" kļuva Maskavas Centrālās televīzijas raidījums "Vzgļad" ("Skatiens"), kas ekrānos bija parādījies gadu agrāk – 1987. gadā. Ar PSRS kompartijas lēmumu veidotais "Vzgļad" bija pārtapis brīva žanra pārraidē, kurā parādījās amatpersonas kritizējošas intervijas un skanēja Rietumu mūzika. Viens no nesen pie varas nākušā Mihaila Gorbačova sludināto reformu stūrakmeņiem bija atklātība, un "Labvakar, Latvija!" šajā ziņā pārspēja jebkādas cerības.

Pētnieciski analītisko raidījumu katru svētdienas vakaru ieslēdza divi miljoni skatītāju jeb vairāk nekā 70% no tā laika Latvijas iedzīvotājiem.

Teātri šajā laikā bija spiesti atcelt izrādes, jo reti kura luga varēja konkurēt ar šo iknedēļas svētbrīdi pie televizora.

Raidījums kļuva par vienu no neatkarības procesa virzītājiem, netiešā veidā kritizējot padomju varu un tās īstenotos lēmumus. Arvien vairāk cilvēku sūtīja raidījumam vēstules, kur stāstīja par  dažādām aplamībām un netaisnībām, kas skāra viņu ikdienu. Lai raidījuma scenāriju apstiprinātu PSRS Galvenajā literatūras pārvaldē jeb "glavļitā", nācies pielietot dažādas viltības – piemēram, īsi ieskicēt raidījuma tēmu, neminot, no kāda skatu leņķa tā tiks apskatīta un kādas detaļas šajā sakarā izceltas. Bet raidījumam tautā bija tik liela popularitāte, ka vienkārši aizliegt to raidīt vairs nebija iespējams, neizraisot masu nemierus.

"Labvakar, Latvija!" bija Atmodas balss un gaisma tumšā un vienmuļā PSRS tuneļa galā. Trīs musketieriem Šipkēvicam, Inkēnam un Rubenim televīzijas ekrānā bija noteicošā loma tautas mobilizēšanai konkrētām politiskām akcijām – sevišķi laikā, kad OMON ieņēma Preses namu un pie televīzijas ēkas tika veidotas barikādes. Raidījuma veidotāji sasniedza savu mērķi, sagaidīja Latvijas neatkarību, un "Labvakar, Latvija!" beidza savu pastāvēšanu 1993. gadā. Nekad nevienai televīzijas pārraidei nav izdevies un diez vai kādreiz izdosies atkārtot šī ikoniskā raidījuma panākumus. 

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti