Kas šonedēļ uz ekrāniem? Iesaka kinožurnāliste Kristīne Simsone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šīs nedēļas centrālais notikums starptautiskajā kino vidē ir Oskara nominantu izziņošana 24. janvārī. Lai arī kinoteātros šobrīd skatāmas daudzas ievērojamas un saistošas Holivudas filmas, jāizceļ dažādu kinoteātru rīkotie klasisko filmu seansi, kā arī iespēja uz lielā ekrāna bez maksas redzēt arī vienu pašmāju dokumentālo darbu: filmu "Vesmaņa atgriešanās. Many Happy Returns".

Kas šonedēļ uz ekrāniem? Iesaka kinožurnāliste Kristīne Simsone
00:00 / 06:00
Lejuplādēt

Sākot ar režisora Orsona Velsa 1973. gada filmu "V kā Viltojums", kas būs skatāma kinoteātrī "Kino Bize" no 28. janvāra, galvaspilsētā uz lielajiem ekrāniem varēs noskatīties arī citus kinoklasikas darbus. Savas   100. jubilejas gadā atsevišķi klasikas seansi notiek arī kinoteātrī "Splendid Palace". Te 28. janvārī būs redzama gan itāļu režisora Pjēra Paolo Pazolīni par komēdiju dēvētā "Lieli putni, mazi putni" (1966), gan – turpmākajās nedēļās – franču autora Alena Renē drāma "Hirosima, mana mīla" (1958) un vēlāk arī itāļu neoreālista Vitorio De Sikas "Velosipēdu zagļi" (1948).

Pieminēto klasikas filmu režisori ar savu unikālo pieeju filmu veidošanā ir ietekmējuši nākamas kino veidotāju paaudzes: mūsdienu filmu veidotāji daudz ko aizguvuši no šiem un citiem kinovēstures grandiem, kas katrs iedibināja citus paņēmienus un stilu. Klasika – ja uzlūkojam filmu kā pārspriedumu par sabiedrības procesiem – palīdz palūkoties uz aktuālajām norisēm ar jaunu perspektīvu, tajā iekļaujot to, kā par sava laikmeta krīzēm un notikumiem domāja attiecīgā laika sabiedrība un filmu veidotāji.

Filmas "Lieli putni, mazi putni" un "V kā Viltojums" var uzskatīt par to režisoru rotaļīgākajām filmām. Pazolīni filma ir komēdiska, stilizēta fabula par dažādām ideoloģijām un to sadursmi sabiedrībā, kas šobrīd ir sāpīgi aktuāla tēma. Pats Pazolīni šo filmu uzskatīja par savu brīvāko un tīrāko darbu.

Orsona Velsa filma savukārt ir vēstījums par viltošanu un pakaļdarinājumiem. Veidota kā dokumentāla eseja, arī pati filma uzdod jautājumu – vai ekrānā redzamajam vispār var ticēt? Jo kino gala beigās taču ir mānīšanās māksla. Slavenais amerikāņu kritiķis Rodžers Īberts, recenzējot šo filmu, minēja, ka Velss būtu taisījis labākas filmas nekā citi režisori pat tad, ja to darot, viena roka būtu aizsieta aiz muguras.

Ar skatu vēsturē arī vēl viens seanss – 26. janvārī plkst. 19.00 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks dokumentālās filmas "Vesmaņa atgriešanās. Many Happy Returns" bezmaksas seanss. Filmas režisors ir Raitis Ābele, bet scenārija autors – Dainis Īvāns. Frīdrihs Vesmanis bija Saeimas pirmais priekšsēdētājs, sūtnis Lielbritānijā, arī Augstākās Tiesas senators. Sākoties okupācijai, padomju vara viņu izsūtīja uz Sibīriju. Filma, balstoties dažādos saglabātos materiālos, piemēram, dokumentos, vēstulēs un fotogrāfijās, atstāsta gan Vesmaņa dzīvesstāstu, gan Latvijas valsts sākumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti