Labrīt

Gads pēc VDK aģentu kartotēkas publiskošanas. Vērtē vēsturnieks Gints Zelmenis

Labrīt

Restauratori Ogres sanatorijā atklāj nezināmus Anša Cīruļa griestu gleznojumus

Kārļa Lesiņa spēlfilmas "Izmisums" pamatā personiskā pieredze

Kārļa Lesiņa spēlfilma «Izmisums» – smagākais ir darbs ar sevi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja cilvēks apzinās problēmu, kas viņam traucē pilnvērtīgi dzīvot, ja viņš cīnās ar to, tad ir iespējams tikt ārā arī no visdziļākās bedres. Tā ir režisora Kārļa Lesiņa personiskā pieredze, un to viņš licis arī savas pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas “Izmisums” pamatā.

Filmas galvenais varonis ir trīsdemitgadnieks Gatis, kurā traumatisku pieredzi atstājusi agrā vecāku zaudēšana un kurš dažādu dzīves sarežģījumu dēļ nonāk ļoti smagā krīzē. Viņš tomēr ir cīnītājs, un, lai arī cīņa ir ļoti smaga, viņam izdodas to uzvarēt.

Galveno varoni atveido Kaspars Zāle, un filma savu ceļu pie skatītājiem sāks janvāra sākumā.

Gatis izšķiras ar draudzeni, pazaudē darbu, un šī melnā svītra ar jaunu spēku saasina viņa pagātnes traumas – vecāku šķiršanos un pēc tam arī abu agro aiziešanu no dzīves. Gatī tas radījis nepiepildītu tukšumu jau kopš pusaudža gadiem.

Situācijas spiests, viņš pārceļas uz savām bērnības mājām laukos.

Sākotnēji traumatiskā pagātne absolūti dominē par viņu, novedot teju līdz pilnīgam sabrukumam, taču viņš tomēr rod sevī spēku to pārvarēt.

Režisors Kārlis Lesiņš atklāj, ka filmā ir ļoti daudz no viņa personiskās dzīves, bet viņš nebaidās būt atklāts, un cer, ka, iespējams, šis viņa stāsts arī kādam citam līdzīgā situācijā var palīdzēt:

“Dzīvē bieži vien ir pierādījies, ka tev ir smagākais darbs pašam ar sevi.

Ja tu apzinies, kas tev ir par problēmu, ja tu esi gatavs strādāt, tad ir iespējams tikt vaļā no jebkā un no jebkuras dziļas bedres, kurā tu esi iekritis.

Esi gatavs tam, ka ir jāaudzē āda un ir jāmāk ar šiem zaudējumiem, problēmām tikt galā pašam. Tai pašā laikā nebaidīties meklēt palīdzību, un būs cilvēki, kas tevi atbalstīs, sniegs tev padomu un roku, bet tas nebūs viss, ar to nepietiks,” stāsta režisors.

Kaut arī filmas pamatā ir personisks stāsts, Latvijā ir ne mazums cilvēku, kuri dzīvojuši ar viena vai abu vecāku iztrūkumu, un galvenā varoņa problēmās viņiem nebūs grūti atpazīt arī sevi.

Kārlis Lesiņš skaidro: “Mans redzējums ir, ka mēs piedzimstam vientuļi un nomirstam vientuļi, un dzīvē, kas vienīgais palīdz ar to tikt galā un pieņemt to visu, ir tuvie cilvēki, kas mums ir apkārt, jo mēs tad dalāmies ar mīlestību, ar prieku, ar bēdām, ar atbalstu. Un tas ir ļoti svarīgi. Bet, ja viņi diemžēl aiziet no mūsu dzīves, tad šie iztrūkumi ir jākompensē, un ne vienmēr izdodas izdarīt uzreiz. Un līdzīgi kā ar galveno varoni, ja tu šo tukšumu neaizpildi, tad vienā brīdī, kad parādās jaunas krīzes, tad tas viss nāk ārā dubultā vai trīskārši.”

Filmā ienāk arī citas mūsdienu aktualitātes, piemēram, Gatis ir vienīgais, kurš no savas bijušās klases ir palicis Latvijā, pārējie visi strādā ārzemēs. Lai tiktu ar sevi galā, viņš lieto antidepresantus un iesaistās šamanisma seansos.

Lai arī stāsts ir gana skarbs, tā intonācija nav depresīva, un tur savu lielu lomu spēlē operatora Mārtiņa Jurevica darbs, viņa gaišie un krāsainie kadri ar pašu gaišāko kadru filmas noslēgumā.

Filma tapusi, pateicoties Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai, kas atbalsta debijas pilnmetrāžas spēlfilmu uzņemšanu. Producente Lelde Prūse to dēvē par ļoti labu iespēju jaunajiem kino censoņiem sevi parādīt. Protams, programmas budžets ir ierobežots, tāpēc filmu vajadzēja paspēt uzņemt 17 dienās, un filmēšana notika Rīgā un Pierīgā.

Tāpat kā filmas galvenais varonis, arī filmēšanas komanda bijuši trīsdemitgdnieki, tā kā var teikt, ka viņi atklājuši arī tieši savas paaudzes stāstu.

Filmā titullomu spēlē Kaspars Zāle, lomās darbojas arī Alise Danovska, Līga Zeļģe, Vita Vārpiņa, Kaspars Gods un citi.

Latvijas kinoteātros filmu sāks izrādīt no 10. janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti