Labrīt

Kino festivāls turpināsies tiešsaistē. Izrādīs Dāvja Sīmaņa spēlfilmu "Gads pirms kara"

Labrīt

Sākas Gunāra Astras piemiņas pasākumi

Ungāru režisora Dēneša Naģa spēlfilma "Dabiskā gaismā" tapusi ar Latvijas līdzdalību

Kara šausmu virpulis – Berlinālē godalgotā filma «Dabiskā gaismā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vēl trīs dienas tiešsaistē turpināsies Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Tā klāstā šogad ir īpaši daudz gan Latvijas, gan Latvijas kopražojuma filmu pirmizrāžu, tostarp ungāru režisora Dēneša Naģa spēlfilma ‘’Dabiskā gaismā’’, kas tapusi ar Latvijas līdzdalību un gandrīz pilnībā uzfilmēta Latvijā.

Filma jau šogad izpelnījusies ļoti augstu atzinību – saņēmusi Berlīnes kinofestivāla ‘’Sudraba lāci’’ par labāko režiju. Arī Rīgas Starptautiskajā festivālā tā iekļauta galvenajā konkursa skatē, un to tiešsaistē izrādīs 22. oktobrī.

‘’Dabiskā gaismā’’ ir ungāru režisora Dēneša Naģa debijas pilnmetrāžas filma, viņš tai iedvesmojies no sava tautieša Pāla Zāvadas romāna. Filmas darbība notiek 2. pasaules kara laikā, un tās galvenais varonis ir Ištvāns, ungāru lauksaimnieks, ko karš ir ar varu ierāvis savā šausmu virpulī. Darbība aptver trīs dienas, kad ungāru karavīri kā vācu armijas sabiedrotie uzturas kādā Krievijas apvidū, lai iznīcinātu vietējos partizānus.

Ļoti svarīgs spēlētājs filmā ir dabas ainava, kas pamatā filmēta tieši Latvijā, Latgales pusē – stāsta kopproducente no Latvijas Inese Boka-Grūbe: "Filmas producents un režisors izvēlējās sadarboties ar mums, jo viņiem šķita, ka Latvijas daba varētu ļoti skaisti savietoties ar to stāstu. Arī jāsaka, ka Ungārijā tādu dabas skatu, tādu mežu masīvu un purvu, kādi ir mums, nav. Mēs izvēlējāmies vairākas lokācijas gan pie Gaujas, gan Latgalē, Pasienē, pie Rēzeknes. Šeit tad arī filma tika nofilmēta."

Līdzās profesionāļiem Dēneša Naģa filmā piedalās arī ļoti daudz neprofesionālu aktieru, un daļa no tiem ir arī Latgales cilvēki, kuri redzami gan masu skatos, gan arī nelielās lomiņās.

"Sadarbība pie šī projekta neaprobežojās tikai ar filmēšanu, mums ir arī komponiste no Latvijas, kas ir sarakstījusi mūziku šai filmai, un tā ir Santa Ratniece. Režisors Dēnešs Naģs jau no paša sākuma zināja, ka viņš vēlas strādāt tieši ar Santu, jo Santas radītā mūzika viņam ir ļoti tuva. Manuprāt, sadarbība izvērtās ļoti auglīga un konstruktīva. Kaut arī mūzikas celiņš filmā ir tāds minimālistisks, bet dziedātāji no Latvijas Radio kora ieskaņoja savas balsis, es domāju, ka galarezultāts ir ārkārtīgi skaists un papildina ainavu un filmas stāstu viennozīmīgi ļoti spēcīgi," komentē Boka-Grūbe.

Skaņu celiņam tāpat kā ainavai filmā ir ļoti būtiska loma: karavīri stieg dubļos un purvājos, un šī vizualitāte ir tik spēcīga, ka brīžiem šķiet, ka arī skatītājs to sāk izjust ar savām maņām, sajūtot slapja meža aromātu un nemitīgo spriedzi, kas valda karavīros pat tad, ja visapkārt ir tikai purvainā meža klusums.

Par ļoti pārliecinošu Dēneša Naģa režijas iedarbību dēvē kino kritiķe Dārta Ceriņa: "Filma ir uzņemta Alekseja Germana vecākā estētikā. Dubļi, raupjā faktūra tiek pārnesta uz apstākļiem, kur nav iespējams iegūt pilnīgi izvēles brīvību. Filmai ir pacifistisks jeb pretkara tonis, un tā ir patiešām ievērojams notikums kino mākslā. Galvenajam varonim Ištvānam ir jāsadarbojas, viņš kļūst par kolaboracionistu, bet viņš īsti nesaprot, kā viņam rīkoties, vai viņam jāpilda tikai pavēles vai viņam ir iespēja pretoties. Šodienas skatītājam filma būs jauna laiktelpa, tā būs atgriešanās ļoti nepatīkamā 1943. gada abstraktā Padomju Savienības teritorijā, vairāk pievēršoties cilvēka izvēlēm un tam, cik katra indivīda iekšējā pretošanās varbūt pat reizēm nav iespējama."

Dēneša Naģa spēlfilmu "Dabiskā gaismā" Rīgas Starptautiskais kino festivāls tiešsaistē izrādīs 22. oktobrī. Filma iekļauta festivāla konkursa skatē, kurai kopumā izraudzītas deviņas dažādu valstu filmas ar spilgtu kinovalodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti