Kannu kinofestivāls atkal klātienē; uz Franciju dodas arī Latvijas pārstāvji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Otrdien, 6. jūlijā, Francijā sāksies pasaulslavenais Kannu kinofestivāls, kurā Latvija šogad aktīvi piedalās dažādos kino industrijas notikumos, programmās un filmu tirgū, informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāvji.

Pandēmijas dēļ Kannu festivāla norises ir krietni mainījušās – pēc 2020. gada, kad festivāls klātienē vispār nenotika, tikai izsludināja konkursam atlasīto filmu programmu un jūnijā tiešsaistē sarīkoja filmu tirgu “Marché du Film”, arī šogad tradicionālie maija datumi netika izmantoti, toties no 6. jūlija līdz 17. jūlijam festivāls notiek klātienē (ar tiešsaistes elementiem)  un uz to dodas arī Latvijas delegācija.

Festivālā nu jau tradicionāli darbosies Latvijas paviljons, kurā strādās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), Nacionālā kino centra un Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvji. Speciāli Kannu filmu tirgum NKC ir apkopojis un izdevis jaunāko un topošo Latvijas filmu katalogu “Films from Latvia 2020-2023” un Latvijas filmu nozares pārskatu “Latvian Film Industry 2021”.

Latvijas paviljona stenda vizualizācija
Latvijas paviljona stenda vizualizācija

Šogad Latvijas dalība Kannu festivālā ir cieši saistīta ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju, jo trīs Baltijas valstu vadošās kinoinstitūcijas arvien ciešāk sadarbojas, sekojot principam, ka spēku apvienošana ļauj kļūt labāk pamanāmiem starptautiskajā industrijas arēnā. Tāpēc Kannu filmu tirgus “Marché du Film” platformā “Producers Network'', kas jau 15 gadus pulcina vairāk nekā 500 producentus no visas pasaules un kļuvusi par starptautiski nozīmīgu sadarbības platformu, iespēju nonākt uzmanības centrā (“Producers under the Spotlight”) izmanto visas trīs valstis kopā – pa diviem producentiem no katras valsts. Latviju šajā profesionālo, aktīvo un arī daudzsološo producentu izlasē pārstāv Aija Bērziņa (studija “Tasse Film”) un Gints Grūbe (studija “Mistrus Media”).

Savukārt Kannu filmu tirgus “Kopražojumu dienā” (“Co-Production Day”) pirmo reizi piedalās topošo filmu izlase no Tallinas kinofestivāla sadaļas “Baltic Event”, un Latviju šajā septiņu projektu komplektā pārstāv režisors Dāvis Sīmanis un producents Gints Grūbe ar Nacionālā kino centra atbalstīto vēsturisko drāmu “Marijas klusums” (“Maria’s Silence”) – stāstu par Latvijā dzimušo aktrisi Mariju Leiko (1887–1938), kas kļuva par ievērojamu kinozvaigzni Vācijā, bet traģiski gāja bojā Padomju Savienībā, Staļina represiju nežēlīgajā lavīnā (galvenajā lomā – Inese Kučinska).

Triju valstu sadarbībā tapusi arī Baltijas īsfilmu kolekcija (“Baltic Shorts”) Kannu festivāla sadaļā “Cannes Court Métrage”, tur no desmit filmām četras veidotas Latvijā – savus jaunākos darbus starptautiski izrādīs Vladimirs Leščovs, Edmunds Jansons, Helen Ora un Armands Začs. Izlasē iekļautās īsfilmas vēl piecus mēnešus būs tiešsaistē pieejamas pasaules kinofestivālu programmētājiem un filmu izplatītājiem.

Baltijas virtuālajā stendā Latviju pārstāvēs komanda no Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) īsfilmu programmas “Short Riga” un Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla “2Annas”, bet 15. jūlijā īpaši lūgtiem pasaules kinoindustrijas pārstāvjiem tiks demonstrēta prezentācija “Small Countries, Big Impacts: The Short Film Production ecosystem of the Baltics”, kas stāstīs par īsfilmu ražošanas mehānismiem un kopražojumu iespējām Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti