Kannu kinofestivāla galveno balvu saņem franču imigrācijas drāma «Dheepan»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Francijas kūrortpilsētā Kannās notikušajā 68.ikgadējā kinofestivālā, kas noslēdzās svētdien, galveno balvu - Zelta palmas zaru - saņēma franču režisora Žaka Odiāra imigrācijas tematikai veltītā drāma "Dheepan" ("Dhīpans"). Tās veidošanā tika izmantoti bijušā Šrilankas pilsoņkara notikumi.

Festivāla otro nozīmīgāko balvu - "Grand Prix" - ieguva Ungārijas režisora Lāslo Nemeša holokausta drāma "Saul fia" ("Saula dēls").

Festivāla žūrijas balva tika piešķirta grieķu režisora Jorga Lantima antiutopijai "The Lobster" ("Vēzis").

Labākā režisora balvu saņēma Taivānas režisors Hou Sjaosjeņs par mininālisma stilā veidotu cīņas mākslu drāmu "The Assassin" ("Slepkava").

Labākā aktiera balvu saņēma franču aktieris Vensāns Lendons par lomu režisora Stefana Brizē bezdarba drāmā "The Measure of a Man" ("Cilvēka mērs"), kurā viņš tēlo atlaistu faabrikas strādnieku izmisīgos darba meklējumos. Šī filma Francijā pazīstama ar nosaukumu "La Loi du marche" ("Tirgus likums").

Balva labākās aktrises kategorijā tika piešķirta divām aktrisēm - Holivudas zvaigznei Rūnijai Marai par lomu Toda Heinsa filmā "Carol" ("Kerola") un franču aktrisei Emanielai Berko par lomu Francijas režisores Maivennas le Besko filmā "Mon roi" ("Mans karalis"). Filma "Carol" ir stāsts par divu sieviešu mīlestību pagājušā gadsimta 50.gados Ņujorkā, un tajā galvenās lomas tēlo Keita Blanšeta un Rūnija Mara.

Labākā scenārista kategorijā tika apbalvots Mišels Franko par scenāriju filmai "Chronicles" ("Hronikas"). Franko ir arī šīs filmas režisors.

Par labāko īsmetrāžas filmu tika atzīta Libānas un Kataras filma "Waves-98" ("Viļņi-98"), kuras režisors ir Eli Dagers.

"Zelta kameru", kas ir balva par labāko debiju, saņēma Sesars Augusto Asevedo par savu pirmo filmu "La Tierra y la Sombra" ("Zeme un ēna").

Goda Zelta palmas zars par mūža ieguldījumu tika piešķirts Beļģijā dzimušajai franču režisorei Anjesai Vardai.

Festivāla uzvarētājus izvēlējās brāļu Ītena un Džoela Koenu vadīta žūrija, kuras sastāvā bija arī Džeiks Džilenhols un Sjenna Millere.

Festivāls turpinājās 12 dienas. To apmeklēja apmēram 12 tūkstoši pārstāvju no 116 pasaules valstīm.

Pērn Zelta palmas zaru ieguva Turcijas režisora Nuri Bilges Džeilana filma "Kis Uykusu" ("Ziemas miegs").

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti