Rīta Panorāma

Iespēja iepazīties ar Dailes teātra un Nacionālā teātra ekspozīcijām

Rīta Panorāma

Somijas parlaments atbalsta valsts iestāšanos NATO

Kannu kinofestivāla atklāšanā Zelenska uzruna

Kannu festivāla atklāšanā Zelenskis aicina kino pasauli kara laikā neklusēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Francijas pilsētā Kannās notiekošā starptautiskā kinofestivāla atklāšanas ceremonijā pārraidīta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzruna. Tajā Krievijas agresijai pakļautās valsts vadītājs aicināja kino pasauli neklusēt kara laikā.

Videouzruna bija iepriekš ierakstīta, taču tā nebija iekļauta plānā un izraisīja patiesu pārsteigumu. Ukrainas prezidents uzdeva retoriskus jautājumus: "Vai kino klusēs vai runās? Ja ir diktators, ja notiek karš par brīvību, vēlreiz viss ir atkarīgs no mūsu vienotības. Vai kino var palikt ārpus šīs vienotības?" Prezidents atsaucās uz kino Otrā pasaules kara laikā, tai skaitā 1940. gadā iznākušo Čārlija Čaplina filmu "Lielais diktators", kurā izsmiets nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers. Viņš uzsvēra, ka Čaplina diktators neiznīcināja īsto diktatoru, bet kino neklusēja par šo problēmu. Patlaban esot nepieciešams jauns Čaplins, lai pierādītu, ka kino nav mēms.

Zelenska uzruna izpelnījās ovācijas un lielā mērā veidoja ceremonijas gaisotni. Karš Ukrainā ir arī viena no centrālajām pasākuma tēmām, un viena diena filmu tirgū īpaši tiks veltīta šīs valsts kinoindustrijas pārstāvjiem. Skatītājiem piedāvās noskatīties arī Krievijas karaspēka aplenktajā Ukrainas pilsētā Mariupolē nogalinātā lietuviešu režisora Manta Kvedaraviča iesākto filmu "Mariupole 2".

Festivāls tika atklāts ar Francijas režisora Mišela Hazanaviča melno komēdiju "Final Cut", kas nozīmē gan “pēdējo cirtienu”, gan filmas gala montāžu. Pēc Ukrainas Nacionālā kino centra petīcijas filmas sākotnējais nosaukums “Z” tika nomainīts, lai neraisītu nevajadzīgas asociācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti