Kannās triumfē japāņu drāma par kabatzagļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kannu kinofestivāla galveno balvu - "Zelta palmas zaru" - šogad saņēmusi japāņu režisora Hizokazu Kore-edas filma "Shoplifters", savukārt godalga par labāko režiju piešķirta poļu režisora Pāvela Pavļikovska filmai, kas vēsta par divu mūziķu mīlestību komunistiskajā Polijā.

Daira Āboliņa par Kannu kinofestivāla rezultātiem
00:00 / 01:29
Lejuplādēt
Kannu konkursa filmas vērtēja žūrija ar aktrisi Keitu Blanšetu priekšgalā. Plašāk par šī gada festivāla tendencēm un laureātiem stāsta kinokritiķe Daira Āboliņa:

"Mana šī festivāla filma numur viens ir "Aukstais karš", poļu filma, kuru žūrija apbalvojusi par labāko režiju. Festivāla galvenā balva piešķirta par filmu "Kabatzagļi". Tā ir drāma par zagļu ģimeni, kura savā ģimenē pieņem ielu bērnu - ļoti sirsnīga filma," kinokritiķe spriež. 

"Tas, kas nav noticis, - nav uzsvērts sieviešu jautājums, kas šogad Kannās šogad bija ļoti aktuāls. Keita Blanšeta pati izraisīja, varētu teikt, tādu kā sieviešu režisoru manifestāciju uz Kannu kāpnēm.

Likās, ka ir neizbēgami, ka galveno balvu saņems viena no trīs režisorēm-sievietēm, kuras šogad piedalījās festivālā. Blanšeta ir izgājusi no šīs situācijas tādējādi, ka ir piešķirta žūrijas balva libāņu filmai, kas pēc statusa ir otrā balva. Tā ir piešķirta Nadīnes Labaki filmai par Beirūtas bērnu dzīvi nabadzībā. Tādējādi uzsverot šo tēmu, tomēr nepadarot Kannu festivālu vienkārši par plakani sociālu un politisku."

Šogad Kannu festivāla Klasikas programmā tika īpaši godināta Latvijas kino vecmeistara Rolanda Kalniņa filma "Četri balti krekli". Pirms 50 gadiem veidotās filmas pirmizrādē Kannās, klāt bija arī režisors Rolands Kalniņš, kuram nupat apritēja 96 gadi, un filmas operators Miks Zvirbulis. Visa Latvijas delegācija uz seansu bija ieradusies baltos kreklos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti