Kannās parakstīta vienošanās par Baltijas valstu sadarbību kino jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Starptautiskā Kannu kinofestivāla laikā Baltijas valstu kinoinstitūciju vadītāji parakstījuši vienošanos par savstarpēju sadarbību, īpaši uzsverot nepieciešamību atbalstīt kaimiņvalstu kopražojumu projektus.

2014.gada oktobrī Tallinā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kultūras ministri parakstīja trīspusēju kultūras programmu, kuras detalizētāks turpinājums ir šī Kannās parakstītā filmu institūciju vadītāju vienošanās. Tā paredz nākotnē dibināt kopīgu finansēšanas fondu Baltijas valstu savstarpējiem kopražojumiem (tāds jau veiksmīgi darbojas Skandināvijā), plānots arī rīkot dažādus pasākumus, kas atbilst visu trīs valstu kopīgajām interesēm starptautiskajā arēnā, ieskaitot kopīgu audiovizuālās jomas politiku Eiropas Savienības mērogā un arī atbalstu kaimiņvalstu filmu izrādīšanai visās Baltijas valstīs.

2018.gadā visas trīs Baltijas valstis svinēs savas neatkarības simtgadi, visās plānots šo jubileju atzīmēt arī ar nopietnu filmu programmu. Gan Igaunijā, gan Latvijā ir izveidotas īpašas programmas spēlfilmu, animācijas un dokumentālo filmu veidošanai, kas sola 2018.gadu sagaidīt ar iespaidīgu skaitu mākslinieciski augstvērtīgu un žanriski daudzveidīgu filmu; līdzīgu iniciatīvu gatavo arī Lietuva. Lai plaši izrādītu šīs simtgades filmas, tiek plānoti kopīgi pasākumi visās trīs valstīs.

Baltijas valstu kinoinstitūciju savstarpējo vienošanos parakstīja Igaunijas Filmu institūta vadītāja Edīte Seppa, Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma un Lietuvas Kino centra vadītājs Rolands Kvietkausks.

Kā vēstīts, Kannu starptautiskais kinofestivāls šogad sākās 13.maijā un turpināsies līdz 24.maijam. Latvija Kannu filmu tirgū pārstāvēta ar diviem stendiem - Nacionālais kino centrs popularizē filmēšanas iespējas Latvijā un jaunākos darbus, kas apkopoti katalogā “Films from Latvia", savukārt studija “Rija" nodarbojas ar Latvijas filmu komerciālu izplatīšanu.

Gan Eiropas Komisija, gan Eiropas kino institūciju vadītāju apvienība, rīkojot tikšanās Kannu kinofestivālā, padziļināti apspriež vienotā digitālā tirgus jautājumus un Eiropas filmu auditorijas paplašināšanas iespējas. Pasākumos aktīvi piedalās gan Nacionālā kino centra vadība, gan "Radošā Eiropa Latvija Media" birojs. Savukārt filmu producenti aktīvi strādā ar potenciālajiem sadarbības partneriem mājīgajā Latvijas stendā, ko par vienu no stilīgākajiem atzinusi Kannu kinofestivālu aprakstošā prese.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti