Kaņepes Kultūras centrā notiks LGBT+ kino dienas «Varavīksnes gaismā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 6. līdz 10. novembrim Kaņepes Kultūras centrā notiks kino dienas “Varavīksnes gaismā”, kuru ietvaros skatītājiem būs iespēja bez maksas noskatīties Zviedrijā tapušas dažāda žanra filmas. Tās visas būs saistītas ar LGBT+ (lesbietes, geji, biseksuāļi, transpersonas) tematiku, pētot dzimtes un identitātes meklējumus skandināviem raksturīgajā kino pasaules redzējumā, informēja Kaņepes Kultūras centrā.

LGBT+ kino dienas tiks atklātas ar diskusiju un īsfilmu programmu nākamnedēļ, 6. novembrī. Diskusijā “Interneta komentāru (ne)kultūra” tiks runāts par interneta komentāriem – robežām un izpausmēm, kā arī LGBTQ kopienas pārstāvju pieredzi, kas ar sev un kopienai kopumā adresētiem komentāriem internetā saskaras regulāri. 

Diskusijā piedalīsies Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers, jūtuberis Rojs Rodžers Linkevičs un Valsts policijas koledžas Humanitārās katedras vadītāja, Eiropas Savienības  Pamattiesību aģentūras (FRA), Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas  (EDSO) un Eiropas Komisijas organizēto darba grupu eksperte un kontaktpersona Latvijā naida noziegumu jomā Evita Lipe. Diskusiju moderēs un uzraudzīs Lolita Tomsone, Žaņa Lipkes memoriāla direktore un sabiedriskā aktīviste.

Izvēlētās filmas aptver plašu tēmu loku, un tajās tiek runāts gan par attiecībām, gan par dzimtes identitātes meklējumiem. Pārstāvēti eksperimentālā dokumentālā kino, mākslas filmu, īsfilmu un animācijas žanri. Kino dienas “Varavīksnes gaismā” notiek sadarbībā ar Zviedrijas Karalistes vēstniecību Latvijā, ieeja visos pasākumos ir bez maksas. Vietu skaits Kaņepes Kultūras centra kinozālē ir ierobežots, tāpēc aicinājums uz filmu seansiem ierasties savlaicīgi. 

“LGBT+  kopiena  Latvijā eksistē ne tikai vienu dienu jūnijā reizi trīs gados praida laikā. Tomēr ikdienā par to tiek runāts maz, tāpēc šādu pasākumu nevar būt par daudz. Tie ir nepieciešami gan kopienas pārstāvjiem, gan arī pārējiem, kas vispārējā heteronormatīvā naratīva prevalencē bieži vien aizmirst, ka citu dzīves pieredze atšķiras no viņējās. Filmas un sarunas klātienē ir labs veids, kā paplašināt savu redzesloku un attīstīt empātiju. Savukārt sarunu aplis ir paredzēts tieši kopienas cilvēkiem, lai sanāktu kopā un drošā, omulīgā, draudzīgā vidē pie tējas un našķiem dalītos savā pieredzē, uzklausītu citu stāstus, iedvesmotos citam no cita, rastu atbalstu vienam otrā un kopīgi spēcinātos,” stāsta kino dienu “Varavīksnes gaismā” kuratore Ilze Klimaševska. 

Programma

  • Otrdien, 6. novembrī, plkst. 19.00, “Diskusija un īsfilmas”
  • Trešdien, 7. novembrī, plkst. 19.00, “Kyss Mig”
  • Ceturtdien, 8. novembrī, plkst. 19.00, “Something Must Break”
  • Piektdien, 9. novembrī, plkst. 19.00, “Girls lost”
  • Sestdien, 10. novembrī, plkst. 18.00, “She male snails”
  • Sestdien, 10. novembrī, plkst. 20.00, “Varavīksnes sarunu aplis”
  • Sestdien, 10. novembrī, plkst. 22.00, “KLIK KLAK”
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti