Kairiša «Janvāris» uzvar Traibekas festivāla starptautisko filmu konkursā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

10. jūnijā ASV, Ņujorkā, Traibekas filmu festivālā notika Viestura Kairiša jaunās, filmu studijā "Mistrus Media" veidotās spēlfilmas "Janvāris" pirmizrāde. Filma Traibekas filmu festivālā starptautisko filmu konkursa skatē ieguvusi galveno balvu, informēja filmas pārstāvji. Pēc filmas pirmizrādes tā guva plašu atspoguļojumu ASV mediju vidū. Lai arī filma stāsta par notikumiem pirms 30 gadiem, kritiķi vairākkārt norādījuši uz filmas aktualitāti.

Festivāla starptautiskās konkursa programmas žūriju veidoja aktrise Lūsija Bointone (Lucy Boynton), aktieris, kinorežisors Entonijs Edvards (Anthony Edwards), kinorežisors Azazels Džeikobs (Azazel Jacobs) un aktrise Rozanna Ārkete (Rosanna Arquette).

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma norādīja: "Filmas "Janvāris" uzvara Traibekas festivāla (ASV) starptautiskajā konkursā ir īpašs notikums Latvijas kino pieredzē arī vēsturē.

Šī ir pirmā šāda mēroga balva Latvijas spēlfilmai, kas apliecina gan režisora Viestura Kairiša, gan radošās grupas, gan producējošās studijas "Mistrus Media" profesionālo briedumu un starptautisko konkurētspēju.

Nozīmīgi, ka "Janvāris" ir tapusi sadarbībā ar Lietuvu un Poliju kā trīs valstu kopražojuma filma. Latvijas un Lietuvas sadarbība filmu jomā pēdējos gados ir bijusi intensīva un pamanāma, Traibekas festivāla balva ir tam būtisks apliecinājums. Jāpiezīmē, ka filmā iesaistīti arī Igaunijā pazīstamie scenāristi Andris Feldmanis un Līvija Ulmane (Livia Ulman), kas apliecina, ka "Janvāris" ir būtisks Baltijas sadarbības piemērs. Un, kas nav maznozīmīgi – mākslinieciski spēcīgs stāsts par jauna cilvēka  personības nobriešanu sarežģītās vēsturiskās situācijās. Filmas "Janvāris" balva Traibekas festivālā būtiski veicinās šīs filmas izplatīšanu gan ASV, gan arī pasaulē."

Spēlfilma "Janvāris" stāsta par astoņpadsmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

Filma "Janvāris" ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopprodukcijas filma, ko veido Latvijas filmu studija "Mistrus Media" (producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe) kopprodukcijā ar Polijas kompāniju "Staron Film" (Malgožata Staron) un Lietuvas kompāniju "ArtBox" (Kestutis Drazdauskas).

Filmas komandu veido režisors Viesturs Kairišs, filmas operators Voiteks Starons, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, skaņu režisors Jonas Maksvīts. Filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

"Mēs esam ļoti gandarīti, ka mūsu studijā veidotā filma "Janvāris" ieguvusi Traibekas festivāla žūrijas balvu kategorijā "Labākā ārzemju filma" un

priecājamies, ka Latvijas vēstures stāsts sasniedz pasaules skatītājus.

Paldies visai komandai, kopproducentiem un visiem mūsu "Mistrus Media" kolēģiem par  lielo darbu filmas un tās pasaules pirmizrādes sagatavošanā," tā viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

Traibekas filmu festivāls Ņujorkā ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem kino festivāliem, kuru radījis aktieris Roberts De Niro, Džeina Rozentāla un Kregs Hatkofs. Festivāla izveidošanas mērķis savulaik bija atdzīvināt kultūras dzīvi Ņujorkas prestižajā Traibekas (Tribeca) rajonā Manhetenā pēc 2001. gada septembra terorakta un  "sniegt pavisam jaunu festivālu pieredzi filmu veidotājiem no visas pasaules, kā arī skatītājiem." Kopš tā izveidošanas Traibekas festivāls kļuvis par vienu no prominentākajiem festivāliem pasaulē, kurā līdz šim nav tikusi izrādīta neviena Latvijas spēlfilma. 

Filmu "Janvāris" pasaulē izplata Ņujorkā un Londonā bāzētā skandināvu izplatīšanas kompānija "The Yellow Affair". Traibekas filmu festivālā  notika četri filmas seansi. Filmas pirmizrāde Latvijā plānota šī gada nogalē.

Traibekas festivāla ārzemju filmu konkursā šogad bija iekļautas divas lentes no Latvijas – arī Signes Baumanes animācijas filma "Mans laulību projekts".

Pilns festivāla konkursu laureātu saraksts pieejams festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti