Kairiša «Janvārim» pirmizrāde ASV Traibekas festivālā; kritiķi izceļ filmas aktualitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

10. jūnijā ASV Ņujorkā Traibekas filmu festivālā notika Viestura Kairiša jaunās filmu studijā "Mistrus Media" veidotās spēlfilmas "Janvāris" pirmizrāde.

Kā informēja filmas pārstāvji, pirmizrādē pārstāvēti bija filmas veidotāji – režisors Viesturs Kairišs, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, Jaža lomas atveidotājs Kārlis Arnolds Avots, filmas producenti no "Mistrus Media" Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, filmas izpildproducenti Mārtiņš Eihe un Agate Prozaroviča, filmas skaņu režisors Jonas Maksvīts. Pirmizrādi apmeklēja arī Latvijas Republikas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs ar kundzi, latviešu izcelsmes ASV aktrise Laila Robins, animācijas filmu režisore Signe Baumane un daudzi industrijas pārstāvji, arī ASV un Ņujorkā dzīvojošie latvieši.

Filma Traibekas filmu festivālā piedalās starptautisko filmu konkursa skatē. "Filma ir uzrunājoša no pirmā  filmas kadra līdz pēdējam," atklājot filmas pirmizrādes seansu, teica Traibekas festivāla mākslinieciskais direktors Frederiks Bojers.

Spēlfilmas "Janvāris" stāsts ir par astoņpasmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek nonākt politikas un vēstures krustpunktā. "Es patiešām atceros sabiedrību, kas cīnās par savu brīvību laikā, kad mani draugi vienlaikus cīnījās par savu individuālo brīvību," tā izdevumam "The Messenger’s" stāsta filmas režisors Viesturs Kairišs.

Lai arī filma stāsta par notikumiem pirms 30 gadiem, kritiķi vairākkārt norādījuši uz filmas aktualitāti.

"Starp ārzemju filmām šīgada Traibekas festivālā man vissimpātiskākais bija kinomānijas piesātinātais Latvijas pieteikums, Viestura Kairiša "Janvāris". Akadēmijas formātā uzņemtā lente iedziļinās 1991. gada janvāra cīņā ar vēlīnās Padomju Savienības okupācijas spēkiem, caur jauneklīgi pārgalvīgām situācijām skatot to eksistenciālu bažu mākta, taču allaž jauniem piedzīvojumiem gatava kinematogrāfijas studenta (Kārlis Arnolds Avots) acīm. Puisi, kurš apsēsts ar Hercogu, Džarmušu un Bergmanu, pamet viņa pirmā meitene. Ballītes, pankroka plates, pirmais sekss, uz jumtiem filmēti videoklipi, narkotiku kaifs, ierastajā vidē piepeši izveidojušās kara zonas ‒ šai filmai par padsmitnieku nedienām raksturīgs gluži nobriedis vēriens un pilnīgs čīkstulīga toņa trūkums. Atkarībā no tā, kādu kameru lieto varoņi, Kairišs viņus reizēm filmē 8 mm vai analogā video formātā, piešķirot filmai zināmu "meta" piesitienu, reizē asociatīvu un elegantu," portālam "The Village Voice" raksta Maikls Atkinsons.

"Filmas aktualitāte un režisora redzējums piesaistīs programmētāju interesi starp festivāliem pasaulē", atzīmējis ASV izdevums "Variety",

"Kairišs atmodina pagātni, dzīvojot 90. gadu Latvijā, kur jutās tā, it kā nebūtu ne grīdas, ne griestu tam, kas notiek. Filma ir piepildīta ar enerģiju, kas to ļoti ievelk tagadnē,"

raksta izdevums "The Moveablfest". "Filmas scenārijs labi līdzsvaro kontrastu starp mīlestību, kino un karu, mijiedarbojoties ar notikumiem tādā veidā, ka stāsts nekad nezaudē spriedzi," raksta portāls "VHS Cut".

Filma "Janvāris"  ir Latvijas, Polijas un Lietuvas kopprodukcijas filma, ko veido Latvijas filmu studija "Mistrus Media"  kopprodukcijā ar Polijas kompāniju "Staron Film" un Lietuvas kompāniju "ArtBox".

Filmas komandu veido režisors Viesturs Kairišs, filmas operators Voiteks Starons, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

"Filmas notikumi ir par laikiem, kurus mēs saucam par pagrieziena punktu Latvijas un Baltijas vēsturē. Par to, ka šobrīd filmai "Janvāris" bija iespējas piedzīvot savu pasaules pirmizrādi uz nozīmīgākajām ASV kino festivālu skatuvēm, ir liels gandarījums, jo tā ir iespēja pievērst starptautisku uzmanību mūsu reģiona jaunāko laiku vēsturei, talantiem un Latvijas kino kā tādam. Turklāt būtiski, ka kino atgriežas kā klātienes notikums kinoteātros," uzsvēra producente Inese Boka-Grūbe.

Traibekas filmu festivāls Ņujorkā ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem kino festivāliem, kuru izveidoja aktieris Roberts De Niro, Džeina Rozentāla un Kregs Hatkofs. Festivāla izveidošanas mērķis savulaik bija atdzīvināt kultūras dzīvi Ņujorkas prestižajā Traibekas (Tribeca) rajonā Manhetenā pēc 2001. gada septembra terorakta un "sniegt pavisam jaunu festivālu pieredzi filmu veidotājiem no visas pasaules, kā arī skatītājiem." Festivāla ārzemju filmu konkursā šogad iekļautas divas lentes no Latvijas – arī Signes Baumanes animācijas filma "Mans laulību projekts".

Filmu pasaulē izplata Ņujorkā un Londonā bāzētā skandināvu izplatīšanas kompānija "Yellow Affair". Pavisam Ņujorkā Traibekas filmu festivālā notika četri filmas seansi. Filmas pirmizrāde Latvijā plānota šī gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti