Kādus tērpus veidojusi kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kostīmu mākslas leģenda Ieva Kundziņa ir gleznotāja, scenogrāfa un pedagoga Pētera Kundziņa meita. Otrā pasaules kara laikā ģimene devās bēgļu gaitās uz Vāciju, tomēr pēc kara atgriezās Latvijā. Kundziņa ir pabeigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas tērpu modelēšanas nodaļu un vēlāk mācījusies Valsts Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, kur ieguvusi mākslinieces – pedagoģes diplomu. 

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

25 gadus Kundziņa ir nostrādājusi Rīgas Kinostudijā. Darbu viņa dabūjusi pēc tam, kad mākslinieks inscenētājs Uldis Pauzers kādās viesībās ieraudzījis Kundziņas darinātu zaļu samta kleitu un sapratis – jāaicina viņa strādāt pie režisora Rostislava Gorjajeva filmas "Noktirne". Pirmais darbs kino nozarē kostīmu māksliniecei bija visnotaļ sarežģīts, ņemot vērā, ka filmas darbība norisinās 1930. gadu otrajā pusē pilsoņu kara laikā Spānijā. Nākamā filma, pie kuras Kundziņa tika uzaicināta strādāt, bija Rolanda Kalniņa leģendārā kinolente "Četri balti krekli (Elpojiet dziļi)". Režisoram tik ļoti paticis mākslinieces darbs, ka vēlāk viņi sadarbojušies arī filmās "Ceplis", "Akmeņainais ceļš", "Rūgtais vīns" un citos viņa darbos. 

Ieva Kundziņa par veidotajiem kostīmiem Aivara Freimaņa filmai "Puika" un Lūcijas Ločmeles filmai "Saulessvece" saņēmusi Latvijas Kinematogrāfistu savienības apbalvojumu "Lielais Kristaps".

Māksliniece ir strādājusi arī vairākos Latvijas teātros un Latvijas Nacionālajā operā un baletā, radot tērpus vairāk nekā 100 teātra izrādēm. Par darbu pie Māras Ķimeles izrādes "Mēnesis uz laukiem" Jaunajā Rīgas teātrī viņa ir saņēmusi "Spēlmaņu nakts" apbalvojumu "Gada labākais kostīmu mākslinieks".

Ieva Kundziņa sāka savu karjeru laikā, kad zināšanas par aktualitātēm tērpu mākslā nebija viegli pieejamas un bija jāmedī reti dabūjamos ārzemju modes kolekciju žurnālos.

Ejot cauri padomju laika apģērbu bāzēm, Kundziņa centusies ņemt līdzi kādu sabiedrībā populāru aktieri, lai noliktavas darbinieces, viņa šarma apburtas, pašas mestos klāt palielīties ar jaunāko produkciju.

Vislabāk esot veicies, ja līdzi nācis aktieris Gunārs Cilinskis. Kundziņai piemīt izcila tēla, stila, formas, krāsu un faktūras izjūta, negaidīti risinājumi materiālu pielietojumā, asprātība un radošā drosme.

Viens no ilggadējiem iedvesmas avotiem tēla veidošanā un apģērbu kombinēšanā māksliniecei ir bijusi dziedātāja Tīna Tērnere. 

Kundziņa ir veidojusi apģērbus filmām "Dāvana vientuļai sievietei", "Ceplis", "Agrā rūsa", "Maija un Paija", "Sprīdītis", "Baiga vasara" un daudzām citām, karjeras laikā apģērbjot 33 filmu varoņus. Šogad viņa saņems "Lielā Kristapa" apbalvojumu par mūža ieguldījumu filmu mākslā. Festivāla "Lielais Kristaps" laikā kinoteātrī "Splendid palace" būs apskatāma Ievas Kundziņas veidoto tērpu skiču izstāde, kuru veidojusi kostīmu māksliniece Evija Džonsone.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti