Kultūras rondo

Muzikālā apvienība “alejas” iepazīstina ar jauno albumu "austrālija"

Kultūras rondo

Purvīša balvas 2021 kandidāti. Ingūna Skuja un Melisa Breidena

Atpakaļ uz kino jeb ko nozīmē drošs kino?

Kā mājsēde ietekmējusi kino skatītāju paradumus? Darbību atsāks kinoteātri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūras ministrijas rīkotajos pilotprojektos drošai un ekonomiski pamatotai kultūras un izklaides nozaru darbības atsākšanai iesaistās arī kino izrādītāji – 10. jūnijā "Forum Cinemas" kinoteātrī "Kino Citadele" noritēs divi filmu seansi, piedaloties skatītājiem ar Covid- 19 sertifikātiem. Kinoteātra pārstāve Inese Rajeva ziņo, ka darbinieki ir gatavi drošai skatītāju uzņemšanai. Nozares pārstāvji ar lielu interesi tuvāko mēnešu laikā sekos līdzi apmeklējuma statistikai, lai redzētu, vai un kā pandēmijas laiks ietekmējis kino skatītāju paradumus.  

Lūgta pastāstīt, kā pandēmijas laiks ietekmējis “Kino Citadele” darbību, Inese Rajeva vispirms atgriežas pie 2020. gada marta, kad kinotēatra telpas tika slēgtas uz vairākiem mēnešiem – skatītāji tajās varēja atgriezties vien jūlijā. 

Pērn vasarā apmeklējums bijis gausāks, turklāt filmu studijas pārcēla vairāku gaidītu kinodarbu pirmizrādes. 

Kinoteātru darbība, kā atzīmē Rajeva, protams, ir ļoti atkarīga no šādiem studiju lēmumiem. Veiktspēju daļēji ietekmējuši arī tobrīd valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi, konkrēti – skatītāju skaits nedrīkstēja pārsniegt vairāk kā pusi no zāles kopējās ietilpības. Periodos, kad “Kino Citadele” apmeklētājiem bija slēgts, dīkstāvē atrādās 98% šī kinoteātra darbinieku.  

Kamēr kinoteātri bija slēgti, filmu skatīšana pārcēlās tikai uz mazajiem – māju ekrāniem.

“Manuprāt, kino un seriālu saturs pēdējā gada laikā patērēts vairāk kā jebkad iepriekš cilvēces vēsturē.

Kā kino fanu mani tas ļoti iepriecina, jo daudzas filmas, kurām iepriekš, iespējams, nebūtu bijusi tāda izdevība nonākt pie skatītājiem, [tomēr] ir nonākušas – gan tāpēc, ka ir bijis vairāk brīvā laika skatīties, gan arī tāpēc, ka strauji ir attīstījušās straumēšanas platformas. [..] Vai kino skatītāji ir zaudējuši, nesaņemot šo “kino pieredzi”? Atbildi mēs uzzināsim, visticamāk, nākamo trīs līdz sešu mēnešu laikā, kad cilvēki pamazām atgriezīsies kinoteātros. Skatīsimies, kādas ir tendences – vai viņiem šī pieredze patiešām pietrūkusi vai arī viņi ir mainījuši savus paradumus,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” pauž platformas "Kino Kults" un kinoprojekta "Spektrs" līdzdibinātājs un vadītājs Sergejs Timoņins. Viņš piebilst, ka

filmu skatīšanās kinoteātros jau nekur nepazudīs, tas drīzāk būs jautājums par repertuāru – ko izvēlēsimies skatīties uz lielā ekrāna un ko uz mazā.

Līdzās jau iekrātajam pasaules kino repertuāram, piemēram, “Oskaru” filmām, “A” klases kinofestivālu filmām, kinoteātros noteikti sagaidīsim arī pašmāju kino jaunumus. 

Sākot pilotprojekta realizācijas dienu – 10. jūniju – “Kino Citadele” darbiniekiem būs jāpārliecinās, ka ikvienam apmeklētājam ir derīgs Covid- 19 sertifikāts. Pilotprojekts ļaus izdarīt secinājumus, cik daudz darbinieku kinoteātrī ik dienu būs nepieciešami, lai droši organizētu apmeklētāju plūsmas. 

“Tukšas auditorijas nebūs. Interese ir un varbūt pat lielāka, nekā mēs to redzam pēc pārdoto biļešu skaita – jāatceras, ka diemžēl tikai daļa no interesentiem tiek uz šiem seansiem. 

Mēs, protams, gribētu visus redzēt,” Inese Rajeva. 

Vēl kāda būtiska piebilde no “Kino Citadele” puses, lai gan pilotprojekta ietvaros zāle drīkst būt pilna, kinoteātris lēmis vienkopus nepulcināt tik daudz skatītāju – starp divām sēdvietām viena atstāta brīva. Šāds lēmums pieņemts, jo pagaidām nav zināms, cik droši jutīsies paši apmeklētāji.  

Noslēgumā Rajeva iezīmē kino izrādīšanas situāciju Lietuvā un Igaunijā: “Mūsu kaimiņi strādā. Viņi apkalpo jebkuru no apmeklētājiem, [vien] ir samazināta kapacitāte.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti