Jura Kursieša filma «Oļegs» Kannās pulcē teju 900 skatītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 17. maijā starptautisko pirmizrādi prestižajā Kannu kinofestivālā piedzīvoja latviešu režisora Jura Kursieša un studijas “Tasse Film” pilnmetrāžas spēlfilma “Oļegs”, vēstīja “Tasse Film” pārstāvji.

Skaudrais, uz patiesiem notikumiem balstītais stāsts par kāda austrumeiropieša labākas dzīves meklējumiem Beļģijā radīja neviltotu interesi festivāla apmeklētājos, liekot stāvēt garās rindās pēc biļetēm un pulcējot pilnu zāli apmeklētāju - teju 900 skatītāju, kas filmu uzņēma ar skaļām ovācijām.

Līdzās Rolanda Kalniņa filmai “Četri balti krekli”, kas festivālā bija skatāma pagājušogad, šī ir otrā pilnmetrāžas spēlfilma pēdējo divdesmit gadu Latvijas kino vēsturē, kas iekļauta kādā no Kannu programmām. Un ne velti - Latvijā tapušo filmu atzinīgi novērtēja ne tikai Kannu kinofestivāla žūrija, bet arī filmas pirmizrādes apmeklētāji, kuri slavēja gan stāsta autentiskumu un reālistisko noskaņu, gan režiju un aktieru sniegumu.

Savukārt kinozinātniece Kristīne Simsone Latvijas Radio raidījumam “Kultūras Rondo” stāstīja: “Redzēju, jāsaka godīgi, redzēju jau otro reizi, šoreiz kopā ar publiku. Ļoti patīkami, filma ir laba, ļoti patīkami, ir tas, ka zāle patiešām bija pilna, cilvēki smējās tajās vietās, kur bija jāsmejas, izklausījās, arī juta līdzi citādāk, un arī pēc seansa izskanēja vairāki jautājumi, tostarp par filmā apskatīto tēmu par nepilsoņiem. Interese patiešām bija.”

Simsone arī norādīja, ka programma, kurā demonstrē “Oļegu”, ir nedaudz perifēra no paša kinofestivāla.

“Tiesa gan, uzreiz jāsaka, ka tas nekādā veidā nesamazina šī notikuma vērtību, jo programma "Director’s Fortnight" ir tāda nepieradinātāka kā galvenais konkurss, arī salīdzinoši nesenāka un šī programma arī vēsturiski pārstāv darbus, kas ir brīvāki un atlase atšķīrās no galvenās nomenklatūras, ko mēs redzam šajā konkursā,” uzskata Simsone.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Kopējā kontekstā, salīdzinot ar tiem, ko es esmu redzējusi, filmu patiešām iederas, ir līdzvērtīga, un to arī savā ziņā apstiprināja ārvalstu mediju recenzijas. Mēs kā vietējie filmu skatāmies varbūt citādāk, bet kas bija ļoti būtiski, ka filma ir patiešām starptautiska, to saprot, ar attēlotajām problēmām var asociēties, lai arī viņiem tas varbūt savā ziņā ir pat kaut kā nezināma, bet nu, manuprāt, ka režisors šo būtisko problēmu ir izstāstījis,” bilda Simsone.

Kannu kinofestivāla programma Directors’ Fortnight, kurā tika prezentēta Kursieša filma “Oļegs”, ir neatkarīga Kannu kinofestivāla sadaļa, kas dibināta 1969. gadā. Tajā starptautiska žūrija ik gadu izvērtē filmas, īpaši izceļot un novērtējot izteiksmes brīvību un drosmīgas stāstu izvēles. Šogad labāko filmu kategorijā kopā ar pilnmetrāžas spēlfilmu “Oļegs” startēja arī pasaulē pazīstamā režisora Roberta Egersa filma “Bāka” (The Lighthouse), kur galvenās lomas atveido tādi aktieri kā Vilems Defo un Roberts Patinsons.

Filma “Oļegs” ir Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kopražojums. Radošajā komandā Latviju pārstāv pašmāju producentu komanda “Tasse Film”, kas kopš dibināšanas 2011. gadā producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp “Es esmu šeit”, “Paradīze 89” un “Ar putām uz lūpām”. Savukārt filmas māksliniece ir Laura Dišlere, kas tikko Grieķijā nominēta kā labākā filmas māksliniece par darbu kinolentē “Klusa upe”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti