Labrīt

Regulāri lidojumi uz Liepāju pašlaik netiks atsākti

Labrīt

Pašvaldībām nav skaidrības par sociālās aizsardzības iespējām nākotnēm bez Eiropas naudas

Katrīnas Tomašickas filma "Uzlūdz dāmas" vēsta par senioru mīlestības meklējumiem

Jaunas lappuses dzīvē. Filma «Uzlūdz dāmas» šķetina mīlestību senioru vecumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gaiša, sirsnīga un nedaudz arī saldsērīga ir režisores Katrīnas Tomašickas jaunā dokumentālā filma "Uzlūdz dāmas", kas vēsta par Latvijas senioriem un viņu mīlestības meklējumiem. Filmas galvenie varoņi ir trīs cienījama vecuma cilvēki, kuri nesamierinās ar vientulību, bet droši dodas jaunos piedzīvojumos un ir atvērti dzīves dāvātajām iespējām. Veidojot filmu, režisores galvenais mērķis bijis akcentēt, ka cilvēks ikvienā vecumā ir pelnījis mīlēt un tikt mīlēts. Filmas pirmizrāde notiks 16. februārī kinoteātrī "Splendid Palace".

Mūziku filmai komponējis Edgars Šubrovskis, tituldziesmu iedziedājusi Anta Eņģele. Filmas režisore Katrīna Tomašicka atzīst, ka mūzika ļoti trāpīgi raksturo filmas noskaņu, jo arī filmā gaišums un sirsnība mijas ar smeldzi un vieglu rezignāciju.

Dokumentālā filma «Uzlūdz dāmas»
Dokumentālā filma «Uzlūdz dāmas»

Filmas centrā izvirzīt tieši seniorus un viņu attiecību tēmu režisorei šķita svarīgi tādēļ, ka par to mēs – īpaši kino – runājam nepelnīti maz, kaut gan pēc siltuma, tuvuma un sapratnes taču ilgojas ikviens cilvēks jebkurā vecumā. Iemesls filmai bija arī personiski motīvi, kas režisorei lika dziļāk aizdomāties par novecošanas un vientulības tēmu. Katrīna Tomašicka teic:

"Skaidrs, ka mēs visi diezgan ātri saprotam, ka jaunāki mēs nepaliekam, bet – kā katrs ar to sadzīvo un kas tam visam nāk līdzi, tas lielā mērā ir atkarīgs no katra cilvēka paša.

Man personīgi biedējošas ir bailes no vientulības, līdz ar to tā filma savā ziņā bija arī kā tāda terapija man pašai."

Dokumentālā filma «Uzlūdz dāmas»
Dokumentālā filma «Uzlūdz dāmas»

Filmas trīs galvenie varoņi ir Harijs, Aina un Maija. Filmas veidotāji viņus satiek dažādās vidēs, uzklausa viņu stāstus par otra cilvēka meklējumiem. Visbiežāk seniori iepazīstas digitālajā vidē, stāsta režisore: "Tas ir pilnīgs mīts, ka vecāka gadagājuma cilvēki neiepazīstas arī iepazīšanās portālos un aplikācijās. Viņi visi to ir apguvuši un izmanto. Viņi tiešām pavada tur diezgan daudz laika un veido savas virtuālās mīlestības un draudzības. Dažreiz tas arī pārceļas īstajā dzīvē, bet dažreiz tas paliek tikai virtuāli. Arī par to būs stāsts mūsu filmā."

Filmas veidotāji paviesojušies arī ballē klubā "Vecrīga", kas arī ir iemīļota pulcēšanās vieta cilvēkiem, sākot no pusmūža gadiem. "Tur notiek piektdienās, sestdienās dzīvās mūzikas vakari un dejas, un tur pulcējas cilvēki no 40 līdz 85 gadiem, varbūt pat līdz visiem 90. Viņi tur tiekas, sadejojas. Tur iet gan pāri, gan atsevišķi cilvēki, tur notiek arī iepazīšanās un tādējādi veidojas jauni pāri. Tur notiek arī dažādas kaislības un intrigas. Mums ar mūsu operatoru Andi Šūbu bija iespēja nokļūt šajā klubiņā un mēs, var teikt, iemīlējāmies šajā pilnīgi citā pasaulē, un mums par to gribējās pastāstīt arī citiem," atklāj režisore.

Dokumentālā filma «Uzlūdz dāmas»
Dokumentālā filma «Uzlūdz dāmas»

Filmas producente Marta Kontiņa cer, ka filmas stāsts būs iedvesma ne tikai cilvēkiem, kam pāri pusmūžam un kas jūtas vientuļi, bet arī citu paaudžu skatītājiem: "Tas ir arī stāsts par mums, domājot par to, kas notiks ar mums pēc gadiem un kādi mēs esam. Tāpat tas ir stāsts arī par mūsu ģimenēm, jo arī ģimenēs mēs redzam, ka, piemēram, kāds no vecvecākiem ir palicis viens un varbūt viņam ir vajadzīgs kāds pamudinājums vai iedrošinājums, lai viņš apzinātos, ka dzīve nebeidzas. Varbūt tāds grūdiens un motivēšana no ģimenes puses ir tieši tas, kas cilvēkam ir vajadzīgs, lai viņš varētu turpināt dzīvot pilnvērtīgi un atrastu jaunas lapaspuses dzīvē."

Katrīnas Tomašickas jaunās dokumentālās filmas "Uzlūdz dāmas" pirmizrāde skatāma ceturtdien, 16. februārī, kinoteātrī "Splendid Palace", pavasarī filmu izrādīs arī Latvijas reģionos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti