Jaunais režisors Matīss Kaža: Ceru, ka filmu «Vienu biļeti, lūdzu!» pamanīs arī ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 

Nikija Kokrena ir aktīvākā Ņujorkas teātru apmeklētāja – aktīva un diezgan bezkaunīga 78 gadus veca kundze, kura noskatās gandrīz 500 izrāžu gadā. Matīss Kaža ir 21 gadu vecs topošais režisors, kurš Ņujorkā studē kino mākslu. Viņu nejaušās satikšanās iznākums ir dokumentālā filma „Vienu biļeti, lūdzu!”, kura piedzīvos pirmizrādi 30.janvārī Gēteborgas kinofestivālā. Vēl pirms filmas pabeigšanas Matīsa Kažas iecere jau izraisījusi vairāku Ņujorkas laikrakstu interesi.

Matīss Kaža šobrīd dzīvo Ņujorkā, kur apgūst kino režiju Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolā. Viņš dzimis 1995.gadā Zviedrijā, Stokholmā, bet audzis un mācījies Rīgā. Visus 12 gadus mācījies Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā. Jaunais režisors stāsta, ka nāk no kino vides – viņa mamma ir režisore Una Celma, bet vectēvs bija otrais režisors Rīgas Kinostudijā. Savukārt tēvs ir žurnālists Juris Kaža.

“Kino es iemīlēju lielā mērā tādēļ, ka katru nedēļas nogali jau kopš septiņu astoņu gadu vecuma devos uz kino,” saka Matīss Kaža, skaidrojot, ka viņš neatzīst kino skatīšanos televizora ekrānā, planšetē vai mobilajā tālrunī.

Topošais režisors atzīst, ka kino jomas izvēlē ir zināma vecāku ietekme, taču viņam tas patīk. Jau kopš 12 gadu vecuma viņš strādājis mammas Unas Celmas filmu tapšanas laukumā. Skaidrojot izvēli studēt ārvalstīs, Kaža stāsta, ka skolas beigšanas gadā Latvijas Kultūras akadēmijā uzņemts tikai kino producentu kurss, bet, „ja grib nopietni to apgūt, tad vēlams braukt kaut kur ārzemēs studēt”.

Kaža pieteicies vairākās universitātēs, bet visdāsnāko stipendiju piedāvājusi Tiša Mākslas skola.

„Man Ņujorkā pašlaik tīri labi patīk. Domāju, ka tie četri studiju gadi, kas man tur kopā būs, būs ļoti vērtīgi ne tikai tāpēc, ka skola ir laba, bet arī tāpēc, ka Ņujorka kā kultūras pilsēta ir ļoti iedvesmojoša,” saka Kaža.

Jaunā režisora vērtējumā - ielauzties ASV kino vidē nav viegli. Vajadzīgs talants, jāiegulda liels darbs vai arī jābūt daudz naudai. Režisors cer, ka filmu „Vienu biļeti, lūdzu!” pamanīs arī ASV. Festivāliem pieteiktā tā ir.

Viņa “Vienu biļeti, lūdzu!” (One Ticket Please) ir dokumentāls stāsts par Nikiju Kokrenu – Ņujorkas aktīvāko teātra apmeklētāju. Šī indiešu izcelsmes kundze, kurai ir jau 78 gadu, katru dienu pēdējos 25 gadus noskatās vismaz vienu teātra izrādi. Tomēr ne visi ir sajūsmā par viņas kaislību – Brodvejas teātru darbiniekiem viņa ir īsts bieds. Pazīstama kā nekārtību cēlāja un blēde, Nikija visiem līdzekļiem cenšas iegūt pēc iespējas vairāk brīvbiļešu, bet, iekļuvusi teātrī, mēģina ieņemt vislabākās vietas un dažkārt teātros ietur pat maltītes. Viņa sevi uzskata par īstenu teātra mākslas mīļotāju, kuras ikdienā materiālām lietām nav nozīmes. Taču kur beidzas aizrautīga kaislība un kur sākas atkarība?

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vienu biļeti, lūdzu! (2017) - Oficiālais filmas treileris from Deep Sea Studios LV on Vimeo.

Topošais režisors savas filmas varoni Nikiju Kokrenu saticis jau pirmajā teātra apmeklējumā. Starpbrīdī viņa pienākusi pie Kažas un jautājusi, no kurienes viņš ir. Pamazām iepazinušies un sezonas laikā kopīgi apmeklējuši apmēram 50 izrādes.

Kā atklāj režisors, Kokrena ir bēdīgi slavena teātra apmeklētāja, par to liecina kaut vai tas, ka pēc projekta uzsākšanas, režisors saņēmis lielu skaitu „naida vēstuļu”. Arī Ņujorkas laikraksti nav Kažam glaimojuši, tomēr negatīvā reklāma izdarījusi savu un filmas veidošanai tas nācis par labu, jo iegūti līdzekļi.

Režisors stāsta, ka patiesībā filmas varone Kokrena ir visai noslēgts cilvēks. Viņai patīk pašai iztaujāt, bet režisoram „sanāca tā sadraudzieties, ka viņa uzticas”, un tad Kokrena pastāstījusi savu dzīvesstāstu.

„Un es sapratu, ka tas ir kino, tur neko nevar darīt,” turpina Kaža, „un viņa pati kā personāžs ir kino visās savās izpausmēs, savās grimasēs, kad skatās teātri, uzvedībā publiskajā vidē – visā. Tas ir vienkārši kino personāžs. Viņa ir dzimusi ekrānam.”

Filmas teātru ainu inscenējumos piedalījušies arī vairāki Latvijas teātru aktieri – Imants Strads, Andris Bērziņš, Ilze Pukinska, Sarmīte Rubule, Aminata Grieta Diarra un citi. Mūziku filmai rakstījis Mārtiņš Brauns.

Filma „Vienu biļeti, lūdzu!” no 13. marta būs redzama arī uz Latvijas kinoteātru ekrāniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti