Jaunais režisors filmā pēta ļaunuma un agresijas cēloņus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kinoteātrī „K.Suns" ceturtdien pirmizrādi piedzīvos Rūdolfa Miķelsona jeb Minga sociāli skarbais trilleris „Ļaunuma atspulgs".  Filmas autors plašāk pazīstams pēc Roberta Rubīna dokumentālās filmas „Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?", kurā atspoguļoti tolaik vēl 13 gadus vecā Rūdolfa centieni kino jomā. Viņš joprojām tos ļoti mērķtiecīgi turpina, un tam pierādījums būs jaunā filma.

Pēc filmas scenārija Lauris Gundars jau iestudējis izrādi „Minga rēgi", kas saņēmusi divas „Spēlmaņu nakts" balvas, un tagad skatītāju vērtējumam tiek nodots paša Rūdolfa Miķelsona veikums spēlfilmas veidolā.

Jaunais režisors gan atzīst - ar pozitīvismu viņš skatītājus iepriecināt nevarēs.

Filmas „Ļaunuma atspulgs" sižets ir ļoti skarbs. Tā centrā ir astoņi mazpilsētas jaunieši. Viss sākas ar parastu ballīti, kurā izceļas konflikts, un viens no jauniešiem - Rinalds, pamatīgā dzērumā būdams, piekauj un nosit savu ballītes biedru Ināru. Kas īsti ir noticis - to pa īstam jaunieši saprot tikai nākamajā dienā, un tad seko ne mazāk skarbi un dramatiski notikumi. Vieni gatavi slēpt nozieguma pēdas, kamēr citus moka sirdsapziņa un vēlme ziņot par noziegumu.

Vaicāts, kādēļ savam pirmajam nopietnajam veikumam kino jomā izvēlējies tik traģisku stāstu, Rūdolfs atbild, ka, pirmkārt, viņam visdabiskāk šķitis runāt par saviem vienaudžiem, un otrkārt - viņu ļoti interesē jautājumus, kā cilvēkos rodas agresija un ļaunums:

„Dzīvojot mazpilsētā Talsos, tur viss it kā bija kārtībā - es gāju skolā, man bija forši klasesbiedri, taču bija arī tādi cilvēki, kuri  īstenībā atgādināja dažus manas filmas varoņus. Man ļoti gribētos saprast, kā tas nākas, ka ir, piemēram, 20 normāli jauni cilvēki, bet viens pēkšņi ir tāds sāpju bērns, kurš riebīgi pret visiem izturas un visus apvaino. Ar šo filmu es centos ieskicēt savas versijas, kā šādi cilvēki rodas un ka viņiem,  droši vien, arī kaut kas dvēselē sāp".

Filmā ļoti daudz tiek izmantota necenzēta leksika. Ļaunuma atspulgs filmas galvenajā varonī Rinaldā ir ļoti spilgts, Rūdolfs dalās pārdomās, kas viņā šo atspulgu varētu būt radījis:

„Viņš ir piedzimis ļoti sliktā ģimenē. Viņa abi vecāki ir dzērāji, māte sēž cietumā, viņš dzīvo ļoti skarbos apstākļos un viņam iekšā ir naids pret visiem. Viņam šķiet - nu kāpēc es nevaru būt tāds, kā pārējie, kāpēc es nevaru dzīvot normālā vidē, kāpēc tieši man ir jābūt šādiem apstākļiem?"

Rūdolfs Miķelsons jeb Mings pazīstams kā kaismīgs kino veidotājs jau kopš agras bērnības. Par viņa aizrautību ar zīmēto filmu veidošanu pirms pieciem gadiem Roberts Rubīns uzņēma filmu „Kā tev klājas, Rūdolf Ming?", kas izpelnījās starptautisku atzinību. Arī tagad Rūdolfs mērķtiecīgi virzās uz savu sapni - kļūt par izcilu kino režisoru - un cer, ka jaunā filma būs viens no pakāpieniem uz to.

Filmu viņš veidojis gandrīz vai tikai un vienīgi ar saviem spēkiem. Aparatūras iegādē ļoti labs atspaids bijusi raidījumā „Latvijas Zelta talanti" pirms vairākiem gadiem iegūtā stipendija.

„Es nopirku visu tehniku - es nopirku kameru, mikrofonus, statīvus, vairāk daudz nekas par to īstenībā neiznāca. Bet tas bija ļoti labs starta komplekts, un plus vēl jāpateicas labdariem, kas man sponsorēja datoru, lai es pats varu visu samontēt, un ar šo visu komplektu es tiešām varēju uztaisīt šo filmu pašrocīgi," stāsta Rūdolfs.

Rūdolfam ir 18 gadu, viņš mācās Rīgā 12. klasē, dzied trīs koros, to vidū arī slavenajā „Kamēr...", tomēr filmas ir viņa vislielākā kaislība. Pēc skolas beigšanas viņa izvēle ir ļoti skaidra:

„Protams, būšu kino režisors, un ļoti ceru, ka tas man izdosies. Tā kā Latvijas Kultūras akadēmija režisoru kursu uzņem pēc trim gadiem, tad es mēģināšu startēt uz ārzemēm. Tur es gribu izbaudīt to, ka studentiem dod vēl filmēt uz kino lentēm un ka tur ir visa tā kino gaisotne tāda, ka mums ir kino industrija nevis, ka mēs arī dažreiz veidojam kino".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti