Jaunais fotogrāfijā: Agneses Mūrnieces «Putenis vai atkusnis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas mākslas telpas “Intro” zālē no 22.aprīļa līdz 15.maijam būs skatāma Rīgas Fotogrāfijas biennāles konkursa “Meklējam jauno fotogrāfijā!” laureātu darbu izstāde. Konkursa pirmajā kārtā no aptuveni 50 iesniegtajām fotosērijām žūrija bija izvēlējusies 15. Deviņas no tām veidojuši jaunie Latvijas fotogrāfi. Sadarbībā ar biennāles rīkotājiem lsm.lv piedāvā iepazīties ar šiem autoriem.

Vārds: Agnese Mūrniece
Sērijas nosaukums: “Putenis vai atkusnis” (15 darbi, 2011 - …)*

Autore par sēriju:
„Ja teteris rūc ziemā, tad tas ir vai nu uz puteni, vai uz atkusni.” (Latviešu tautas ticējums.)

Latvijā ziema ir visgarākais gadalaiks, jo pirmais sniegs var uzsnigt jau septembrī un sezonas pēdējais - pat aprīlī. Ziema ietekmē cilvēkus ne tikai fiziski, reizēm saldējot līdz pat kaulam, bet arī psiholoģiski, jo vienmēr ir jāpielāgojas laika apstākļiem, un arī tumsa, kas valda šajā gadalaikā, atstāj būtisku ietekmi. Cilvēkiem šeit daba ir tuva, arī zināšanas par pagānisma tradīcijām ir saglabājušās, un daudzi ir māņticīgi. Pēdējos gados neveidojas pastāvīga sniega sega, pēc puteņa uzreiz seko atkusnis, un tomēr pavasara atnākšana tiek īpaši gaidīta. 

Ziema tradicionāli bija maskošanās laiks. Šī tradīcija Latvijā bija bieži sastopama vēl 20.gs. sākumā, bet, mainoties dzīvesveidam, šobrīd tā ir gandrīz pavisam izzudusi.

Iedvesma šim projektam bijuši latviešu tautas ticējumi.

Vairāk par autori: www.agnesemurniece.com

Jau vēstīts, ka Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir jauns starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionus. Tās ietvaros vairākās Latvijas pilsētās notiks virkne fotomākslas izstāžu un izglītojoši pasākumi - simpozijs, lekcijas, tikšanās ar māksliniekiem un radošās darbnīcas. Biennāle turpmāk norisināsies katru otro gadu, tomēr dažādi pasākumi regulāri tiks rīkoti arī ārpus tās ietvariem.

Vairāk informācijas par citiem biennāles notikumiem - rpbiennial.com.

 

 

* Katru autoru publikācijā lsm.lv pārstāv pieci attēli.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti