Jaunā brieduma pakāpē. «Lielajam Kristapam» nominēto pilnmetrāžas spēlfilmu apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uz nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps 2022" skatītāju simpātiju balvu spēlfilmu kategorijā pretendē Viestura Kairiša "Janvāris", Lindas Oltes "Māsas", Raita Ābeles un Laura Ābeles "Nemierīgie prāti", Aika Karapetjana "Sema ceļojumi" un Uģa Oltes "Upurga". Balsojumam izvirzītās spēlfilmas parāda, ka Latvijas kino sejā vērojami vairāki jauni vaibsti. Tie ir aizraujoši darbi, kas pārstāv dažādus žanrus, dažādas tematikas, kā arī rāda latviešu kino atbrīvošanos no vēsturiskā materiāla skavām.

Balvai izvirzītās spēlfilmas ir interesantas nevis tāpēc, ka tās ir no Latvijas un ka tajās spēlē pašmāju aktieri, bet gan pašas par sevi tās ir nostrādāti autordarbi ar oriģinālām sižeta līnijām. Filmas apliecina, ka kino Latvijā ir sasniedzis jaunu brieduma pakāpi.

"Janvāris"

Režisors Viesturs Kairišs, producenti "Mistrus Media" (Latvija), "Artbox" (Lietuva), "Staron Film" (Polija), filmas pirmizrāde Latvijā 2022.gada novembrī

Viestura Kairiša filmas "Janvāris" ir autentisks stāsts par jaunieti lielo vēstures notikumu virpulī. Tieši autentiskums un godīgums ir šīs filmas lielākā priekšrocība - tā necenšas nedz moralizēt, nedz veidot samākslotu varoņstāstu. Tāpat šī dziļi personīgā perspektīva ir meistarīgi savīta ar pārdomātu vēsturiskās vides rekonstrukciju – tērpi, mūzika, interjeri - kā rezultātā filmai ir sava, baudāma estētika. Tam visam klāt vēl izcils operatora darbs kā rezultātā "Janvāris" ir gan patīkams  stāsts, gan arī audiāla un vizuāla pieredze.

Šis iniciācijas stāsts, kurš vienlaikus tēlo arī mūsu valstiskuma idejas atdzimšanu un apliecināšanu, skatītāju nevar atstāt vienaldzīgu. Pirmā mīlestība, sava radošā ceļa meklējumi un dažādas personības izpausmes, bīstamais dokumentālistu darbs barikāžu laikā, kā arī dokumentālie kadri, kas mijas ar mizanscēnu, filmu veido kā spēcīgu vēstījumu par pagrieziena punktu gan Latvijas vēsturē, gan jauna cilvēka dzīvē.

"Māsas"

Režisore Linda Olte, producenti "Trickster Pictures" (Latvija), "Fenixfilm" (Latvija), "Albolina Film" (Itālija), filmas pirmizrāde 2022.gada oktobrī

Filma "Māsas" ir brīnišķīgs un dziļš stāstījums, kas pievēršas dažādu paaudžu sistēmas bērnu vai precīzāk sistēmas meiteņu un sieviešu dzīvei, viņu iespējām un grūtībām. Filmas galveno varoni Anastasiju un viņas mazo māsu Diānu vēlas adoptēt amerikāņu ģimene. Arī viņu vecākā māsa, kurai nu pašai ir meita būtu bijusi laimīga par iespēju dzīvot turīgā ārzemnieku ģimenē, tālu prom no sava sociālā dzīvokļa, tā tukšajiem skapīšiem un trūkuma. Pat meiteņu mātei, kura ik pa laikam uzrodas un pazūd, nebūtu nekas pretī par iespēju tikt adoptētai.

Nepieauguši pieaugušie, kuriem ir bērni, un bērni, kuru attieksme pret dzīvi dažbrīd šķiet nobriedušāka par dažu labu filmā redzamu pieaugušo, filmā "Māsas" izgaismo to sabiedrības daļu, par kuru reti kad runājam, kuru reti kad ieraugām, kā Linda Olte to ir uzsvērusi intervijā Latvijas radio. Taču šis skaudrais stāsts ir izstāstīts ar vieglumu, ar rotaļīgumu, bez vaimanām un asarām. Tas ir skatījums uz dzīvi, kurā cilvēks dara ko spēj, lai dzīvotu atbilstoši savām vērtībām un vēlmēm.

"Nemierīgie prāti"

Režisori Raitis Ābele, Lauris Ābele, producenti "Tritone Studio" (Latvija), filmas pirmizrāde 2022.gada aprīlis

Filma "Nemierīgie prāti" atklāj mākslinieku dzīves kolorītās aizkulises vai vismaz variāciju, kas atbilst vispārpieņemtiem stereotipiem par to. Tajā atrodamas provokācijas, laikmetīgās mākslas konceptu būvēšana, jautājumi uz kuriem nav atbilžu. Filmā redzami arī daži Latvijā pazīstamu cilvēku prototipi. Tās centrā ir divi brāļi mākslinieki, kuri meklē sava mākslas darba formu un saturu. Viņi balansē uz apsēstības, brīvības un ārprāta robežas, cenšoties atbildēt mākslas tirgus neremdināmajam pieprasījumam pēc oriģinalitātes.

Sekojot pavisam tuvu līdzās Robertam un Mārtiņam, filma ved skatītāju uz Liepāju, Norvēģiju, galerijām, psihiatrisko slimnīcu, bāriem un spēļu zālēm. Tajā redzamas darbnīcas, ballītes, koncerti, sekss, apreibinošas vielas, mākslinieciski žesti, radošais process un tā frustrācijas. Šis kopums filmā savijas ar ģimenes saitēm, kurās brāļi viens par otru rūpējas un izcīna viens otra personiskās cīņas, piedzīvo uzvaras un zaudējumus. 

"Sema ceļojumi"

Režisors Aiks Karapetjans, producenti "Mistrus Media" (Latvija), "Polar Bear" (Beļģija), filmas pirmizrāde Latvijā 2022.gada septembris

Aika Karapetjana filma "Sema ceļojumi" ir melnā komēdija, vai melnā pasaka pieaugušajiem, kurā mijas ironija, drāma un romantika. Tajā redzamas arī atblāzmas no filmas "Mazulis", Kārļa Skalbes pasakas "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties" kā arī dažas labas amerikāņu vēsturiskās kostīmfilmas. Filma ir oriģināls un amizants stātsts par ārzemnieka pazušanu un pazušanos Latvijas laukos kāda sivēna un dažu tautas pasaku cienīgu tēlu kompānijā.

"Sema ceļojumi" ir stokholmas sindroma mazliet baismīga un vienlaikus bērnišķīgi ironiska versija. Melnā komēdija Latvijas lauku ainavā, leknajās pļavās un zaļajos mežos, kuru pavada Hendeļa un Vivaldi skaņdarbi. Filmā latviešu kino neraksturīgi literārā stilā, stāstnieks un iztēles lidojums mūs aizved interesentā un jokainā ceļojumā. Tajā cilvēks draudzējas ar cūku, gūsteknis iemīl sagūstītāju, latvietis laucinieks paverdzina beļģi pilsētnieku un pieradums uzvar nepieciešamību izlauzties.

"Upurga"

Režisors Uģis Olte, producents "VFS Films" (Latvija), filmas pirmizrāde Latvijā 2022.gada oktobris

"Upurga" ir trilleris ar mistiskiem un pasakas elementiem, bet ne tajā brīnumainajā ziņā, kurā piepildās visas vēlēšanās ar laimīgām beigām. Tā ir filma, kurā spriedzei, baisumam noslēpumiem, dabas spokainajam spēkam, kurš gluži kā atvars rauj līdzi arī tajā esošo cilvēku prātus, ir centrāla loma. "Upurga" ir pasakas dīvainā un baisā koncentrāts, līdzīgi kā pasakas daļa kurā bērni nonāk pie raganas un rāda savu pirkstiņu, lai redzētu, vai pietiekoši gaļīgs. Vai līdzīgi kā epizode, kurā vilks izliekas par apēsto vecmāmiņu, jo grib apēst arī mazmeitu, vai muļķīša laimes meklējumu posms, kurā pa ceļam sanāk satikt cilvēkus, kas varbūt ir dzīvi, varbūt miruši, varbūt labvēlīgi, varbūt nāvīgi bīstami.

Filmas veidotāji to raksturo kā stāstu par ieleju, kurā rudeņos uzplaukst dabas parādība, no kuras neprātīgā spēka nav pasargāti ne iebraucēji, ne vietējie. Neprāta brīžos apreibušie filmas varoņi runā lībiešu valodā un, zaudējot kontroli pār savu prātu un ķermeni, ļaujas instinktiem. Filma - mistērija vecupes krastā, kurā satiekas pagātne un tagadne, dzīvība un nāve un kurā meklējot citus sanāk pazaudēt pašam sevi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti