Jau desmito gadu notiks 4. maija Latvijas filmu maratons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Arī šogad 4. maijā Nacionālais kino centrs aicina uz Latvijas filmu maratonu kinoteātrī "Splendid Palace", jau desmito reizi Rīgas iedzīvotājiem un viesiem dāvinot bezmaksas kino svētkus visas dienas garumā. Maratona programmā šogad apkopotas pašas jaunākās animācijas un dokumentālās filmas, tostarp arī vairākas spilgtas ekrāna pirmizrādes.

Kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā un Mazajā zālē būs skatāmas pēdējo gadu spilgtākās dokumentālās filmas, kas veltītas stāstiem par izcilām personībām un notikumiem mūsu valsts kultūrā un vēsturē. Pirmo reizi skatītāju vērtējumam tiks nodota režisores Kristas Burānes dokumentālā filma "Māra. Noziegums un sods", kas seko līdzi režisors Māras Ķimeles drosmīgajam ceļam teātra režijas pasaulē un vienlaikus ļauj mākslinieci sastapt pavisam ikdienišķā vidē.

Jaunu cilvēkvērošanas meistardarbu, filmu "Viesnīca un bumba" sarūpējusi režisore Laila Pakalniņa, savukārt Dāvis Sīmanis ar filmu "Escaping Riga" pietuvojies divu izcilu rīdzinieku – Mihaila Eizenšteina un Jesaja Berlina – dzīves gaitām 20. gadsimta pirmajā pusē. Dokumentālo filmu programmā iekļauta arī Ginta Grūbes "Vairāk nekā dzīve", portretējot teātra režisoru Alvi Hermani, kā arī Olafa Okonova "Teritorija. Vija Celmiņš", kas aizved līdz Ņujorkas mākslas mekai, kurā rosās latviešu izcelsmes māksliniece Vija Celmiņa. Portretu galeriju papildinās arī pianists Vestards Šimkus Rūtas Celmas filmā "Brāmss un kazas piens", tango karalis Oskars Stroks Ilonas Brūveres filmā "Tapieris”, režisores Līgas Gaisas mazliet neprātīgā "Tā dullā Strengas dēļ jeb vasara ar zelta teļu" un Kristīnes Želves "somu Valentīno" meklējumi Latgalē dokumentālajā filmā "Fedja".

Arī filmu maratona divās animācijas filmu programmās – pieaugušajiem un bērniem – iekļautas vairākas pirmizrādes. Pieaugušo animācijas estētiski melanholisko līniju pārstāv režisors Vladimirs Leščovs ar filmu "Lietus dienas", Edmunda Jansona "Roņu sala" ir lakonisks stāsts par pelēku dzīvi pelēkā jūrā, savukārt Zane Obarenko filmā "IMG_00:01.JPG" spēlējas ar smilšu graudiem un to radītiem ķermeņiem, kamēr Kārlis Vītols aiztrauc tehnoloģiju nākotnē ar filmu "Robota vīruss".

Mazajiem skatītājiem šogad sarūpēti gan jauni "Lupatiņu" piedzīvojumi un "Animācijas Brigādes" brašās trijotnes varoņdarbi, gan iepazīšanās ar kino ekrānā iepriekš neredzētiem varoņiem, tostarp Margaritas Stārastes pasaku tēliem "Sārtuli" un "Kraukšķīti", kurus leļļu animācijā atdzīvinājusi Dace Rīdūze, un labestīgo spociņu plastilīna leļļu meistara Nila Skapāna filmā "Spoku stunda".

Līdzās profesionālu pašmāju autoru darbiem Latvijas filmu maratonā kinoteātra Jaunajā zālē būs skatāmas arī "Rīgas kino" radošajās filmu darbnīcās tapušās īsfilmas – jauniešu stāsti par Rīgai un rīdziniekiem kopīgo un atšķirīgo. Bet dienas noslēgumā, kā ierasts, tiks atklāts ekrāns arī kinoteātra pagalmā, brīvdabas seansā izrādot īpašu Latvijas filmu maratona desmitgadei veltītu animācijas un īsfilmu programmu.

4. maija Latvijas filmu maratons norisinās filmu nozares pasākumu programmā "Riga Meetings", kas piesaistīs gan skatītājus, gan nozares profesionāļus 2014. gada garumā ar noslēgumu 13. decembrī, kad Rīgā tiks pasniegta Eiropas Kinoakadēmijas balva. Pasākumu programmu atbalsta nodibinājums "Rīga 2014".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti