Kultūras ziņas

Latviešu izcilo tulkotāju tikšanās

Kultūras ziņas

Uldim Dumpim 70

Japāņu kino Rīgā

Japānas mūsdienu kino - tradīcijas un jaunas vēsmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau rīt kinoteātrī „Splendid Palace” sāksies Japānas filmu festivāls, kurā Latvijas kino gardēžiem būs iespēja iepazīt mazāk zināmo un novērtēt jaunās vēsmas, kas uzpotētas uz stabilām kinomākslas tradīcijām.

Latvijas skatītāju zināšanas par Japānas kino bieži vien aprobežojas ar režisoru Akiras Kurosavas un Takeši Kitano vārdiem, taču Uzlecošās Saules zeme var lepoties ar patiesi bagātīgu kino industriju. Zināms, ka japāņu kino neiztiek bez dabas klātbūtnes, kurā psiholoģiski precīzi rādīti varoņi. Pēdējā laikā aktuālākas gan kļuvušas sociālās tēmas, taču neizpaliek arī vēsture un jo īpaši animācijas filmām ierastā fantastika.

„Šobrīd Japānā joprojām ir filmas, kas balstās uz jau zināmām, piemēram, Kurasavas iedibinātajām tradīcijām,” stāsta Japānas vēstniecības Latvijā 2.sekretārs Masajuki Uedzono. „Taču nenoliedzamas ir arī jaunas vēsmas, ar citu valstu kino ietekmēm. Viennozīmīgi, ka šodiena Japānas kino plaši tiek atspoguļotas Japānas sabiedrībā aktuālas problēmas.”

Festivālu, kas kinoteātrī „Splendid Palace” tiks atklāts 3.oktobrī atklās Džundži Sakamoto filma "Kādā dienā". Filmas galvenās vīrieša lomas atveidotājs pērn ieguvis Japānas Kino akadēmijas augstāko apbalvojumu. Tāpat Festivālā tiks pārstāvētas vēl septiņu šobrīd Japānā atzītu režisoru filmas.

„Mūsu vēlme ir iepazīstināt ar jauno un Latvijas publikai mazāk zināmo režisoru filmām. Turklāt programmas veidošanā īpašu uzmanību pievērsām žanru dažādībai,” norāda Uedzono.

Uedzono kungs sarunā atklāj, ka no festivāla programmā iekļautajām filmām, viņaprāt, aizraujošākā ir Daisaku Kimuras „Virsotne: Akmeņu hronika”. Tas ir vēstījums par 1907.gadā notikušu ekspedīciju ceļā uz neapgūtu kalna virsotni.

Šīs filmas pamatā ir Japānā pazīstams romāns. Ekranizācijā ar kameras starpniecību ticami nodota šīs skarbās vides izjūta. Ir radīta realitātes klātbūtne,” uzsver diplomāts.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti