Kultūra

Liepājā atklāj scenogrāfa Laimdoņa Grasmaņa simtgadei veltītu izstādi

Kultūra

Krodera balva piešķirta aktrisei Gunai Zariņai

Ar meistarklasēm šonedēļ sākas Streiča kino gads

Jānis Streičs: Kino ir ļoti tuvs latviešu mentalitātei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar Latvijā nebijušu notikumu – Jāņa Streiča meistarklasēm – šo trešdien tiks atklāts Jāņa Streiča kinogads, veltīts meistara 80.jubilejai. Meistarklases notiks trīs trešdienu vakarus, un režisors tajos stāstīs par savu filmu tapšanu, komentēs paša izraudzītus filmu fragmentus un uzklausīs auditorijas jautājumus. Sarunas notiks kinoteātra „Splendid Palace” Mazajā zālē, tās domātas visplašākajam interesentu lokam, bet īpaši aicināti studenti.

„Kādreiz, kad es ienācu kinostudijā, bija liels jautājums, vai latviešiem var būt savs kino? Un mani ārkārtīgi aizvainoja toreiz kādas poļu teorētiķes spriedums par to, ka tas ir svešs latviešu temperamentam, ka latviešiem sevi jāmeklē kaut kādās statiskās mākslās”. - Šī epizode pirms aptuveni 50 gadiem Jānim Streičam vēl joprojām ļoti spilgtā atmiņā, reizē ar to arī sirdī liels gandarījums, ka viņa paaudzes kino cilvēkiem izdevās pierādīt, ka kino ir pat ļoti tuvs latviešu mentalitātei un tagad viņu iesākto turpina nākamās paaudzes.

Sava jubilejas gada pasākumos arī pats meistars ļoti aktīvi piedalīsies un cer, ka tie vairos labo un skaisto Latvijā.

Jānis Streičs ir ne tikai izcils stāstnieks savās filmās, bet ļoti krāšņi to pieprot arī reālajā dzīvē, un par to varēs pārliecināties arī pirmajā viņa kinogadam veltītajā notikumā, kas sāksies šo trešdien, un tās būs Jāņa Streiča meistarklases.

„Jānis Streičs ir šobrīd atvērts tam, viņš ir gatavs dalīties. Pasaulē šāda lieta ir ļoti izplatīta. Un tie ir milzīgi notikumi katrā pasaules lielajā kino forumā, kad ar šādu meistarklasi, šādu sarunu šovu, kurā tiek iepriekš paziņotas tēmas, notiek galvenā personāža paraugdemonstrējumi, un tad publika var uzdot visus visslēptākos, nekad neuzdotos jautājumus. Parasti tā ir brīnišķīga domu apmaiņa,” stāsta meistarklašu vadītāja Daira Āboliņa.

Jānis Streičs aicinās uz kopumā trim meistarklasēm aprīļa trešdienu vakaros, pirmās tikšanās tēmu „Streičs un aktieri” ieskicē Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa:

„Jānis Streičs ir īpašs ar to, ka bieži vien savās filmās viņš piemeklē interesantus tipāžus pat no kinostudijas darbiniekiem, kuriem gadiem ir staigājis garām gaitenī. Kā, piemēram, slavenā Īvija no filmas „Teātris” ir kinostudijas grāmatvede”.

Jānis Streičs ļoti lielu uzmanību savās filmās pievērsis videi, priekšmetiem, detaļām, un šai tēmai būs veltīta otrā meistarklase – 19.aprīlī.

„Slavens stāsts par „Mans draugs nenopietns cilvēks”, kā Jānis Streičs ir uztaisījis revolūciju kinostudijas vēsturē, un visas grimētājas un kostīmu mākslinieces bijušas šokā, jo viņš teicis, ka visam jābūt dzīvam – bērniem jābūt netīrām un saplēstām zeķubiksēm, tā kā tas ir dzīvē, un ja Arvīds ar Intu strīdas, tad Intai mierīgi var būt notecējusi skropstu tuša, un viņa nav pēc katra kadra jāpiegrimē,” atceras Kristīne Matīsa.

Noslēdzošā meistarklase savukārt būs veltīta Streiča filmām, kas balstītas literāros darbos, to vidū ir slavenais „Cilvēka bērns”, kas tapis pēc Jāņa Klīdzēja romāna; „Teātris”, kā pamatā ir Somerseta Moema darbs un vēl citas filmas.

Vaicāts, vai pieļauj iespēju uzņemt vēl kādu jaunu kino darbu, Jānis Streičs uzsver, ka dod priekšroku jaunajiem režisoriem, bet, ja šāda iespēja nokristu kā no debesīm, viņš veidotu filmu par latviešu bēgļu nometnēm, kā arī uzņemtu turpinājumu „Rūdolfa mantojumam”.

„Ja nav noslēpums – turpinājums „Rūdolfa mantojumam” ir „Skroderdienu Silmačos” sižets. Jo, kā jūs nopratāt, tur ir gan Dūdars, ko tēlo Artūrs Skrastiņš, gan atraitne, kas palikusi, tā ir Rēzija Kalniņa. Gan vecenes – Baiba Indriksone un Olga Dreģe, arī, protams, Ābrams un Joske,” klāsta Streičs.

Jāņa Streiča kinogads sāksies jau šo trešdien ar viņa meistarklasēm kinoteātra „Splendid Palace” Mazajā zālē, uz kurām ieeja ir bez maksas.

Ļoti blīva meistaram veltīta programma gaidāma rudenī, kad tiks atklātas divas izstādes, notiks starptautiskas zinātniska konference, tiks atvērta grāmata un būs vēl citi notikumi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti