Jānis Nords strādā pie jaunas kopražojuma filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 24.janvāra Itālijā, Triestes starptautiskā kinofestivāla kontekstā notiek kopražojumu projektu forums "When East Meets West", kuram bija pieteikts 301 projekts. Dalībai filmu tirgū izvēlēti 22, tai skaitā Jāņa Norda topošā spēlfilma "Ar putām uz lūpām", kas 2015.gadā saņēmusi finansiālu atbalstu Nacionālā kino centra konkursā.

Kopražojuma projektu tirgus "When East Meets West" Itālijā notiek sesto gadu, pulcējot apmēram 300 kinoindustrijas profesionāļu. Šogad tas saņēmis rekordlielu pieteikumu skaitu, piemēram, 95 projekti no Latīņamerikas un 141 projekts no Austrumeiropas. Dalībai forumā izvēlēti desmit dokumentālo filmu projekti un 12 spēlfilmas. Labākie no tiem var pretendēt uz vairākām balvām, kas paredz, piemēram, finansiālu atbalstu filmas pēcapstrādes periodam.

Foruma vadītājs Alesandro Groplero portālam "Cineuropa.org" atzīst, ka projektu atlasē esot apvienoti divi mērķi - meklēt jaunus, daudzsološus talantus un atbalstīt sevi jau pierādījušus režisorus viņu tālāko māksliniecisko ambīciju realizēšanā. Jānis Nords minēts kā pirmais labais piemērs otrajā kategorijā.

Jānis Nords, kurš par iepriekšējo spēlfilmu "Mammu, es tevi mīlu" (2013) ieguvis vairākas balvas gan nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps", gan Berlīnes starptautiskajā filmu festivālā, kopš 2014.gada strādā pie sava jaunā projekta studijā "Tasse Film" kopā ar producentēm Aiju Bērziņu un Alisi Ģelzi.

Filma "Ar putām uz lūpām" ir stāsts par bijušo policistu Didzi, kurš pēc smagas auto avārijas cenšas uzsākt dienesta suņu apmācības biznesu. Didzim nezinot, viņa sieva Jana meklē romantisku piepildījumu, satiekoties ar gados krietni jaunāko Robertu. Kad Didža mīļotie suņi izbēg un kļūst par biedu pilsētas iedzīvotājiem, Didzis un Jana ir spiesti konfrontēt savus pagātnes dēmonus un atrast kopīgu valodu, lai novērstu tuvojošos nelaimi.

Producentes sola, ka Norda jaunais darbs būs mūsdienīga, skatītājiem atraktīva un starptautiski konvertējama filma, kas apvieno spraigu sižetu un psiholoģisko drāmu - režisora prasme emocionāli kāpināt un izspēlēt galveno varoņu psiholoģisko spriedzi ir viena no veiksmes atslēgām arī Jāņa Norda iepriekšējās spēlfilmās.

Projekts plānots kā kopprodukcija starp Latviju, Lietuvu un Poliju, tādēļ filmas komanda ir starptautiska. Filmas pamatā ir amerikāņu scenārista Meta Goseta darbs "Origin Species", kura darbība adaptēta Latvijas vidē. Filmas operators būs amerikānis Tobiass Datums, kurš uzņēma arī Norda iepriekšējo filmu "Mammu, es tevi mīlu". Projektam piesaistīts arī viens no talantīgākajiem filmu māksliniekiem Lietuvā - Nerijus Narmontas (viņa iepriekšējais darbs ir Lietuvas un Latvijas kopražojums "Spēlmanis", 2014), bet filmas grima māksliniece Agneška Hodovana un montāžas režisore Agneška Gliņska ir no Polijas.

Galvenās lomas filmā atveidos Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš un Valmieras teātra aktrise Ieva Puķe.

Šobrīd ir pabeigts projekta attīstīšanas periods, notiek sagatavošanās ražošanai. Pirmā filmēšanas diena paredzēta 2016.gada 8.februārī. Filmēšana plānota Rīgā un Pierīgā, kopā - 35 filmēšanas dienas līdz marta beigām. Filmas "Ar putām uz lūpām" pirmizrāde plānota 2017.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti