Rīta Panorāma

Teātra dienas koncerts

Rīta Panorāma

Intervija ar Raimondu Vējoni

Intervija ar Jāni Deinatu

Jānis Deinats: Nav vienkārši nobildēt vienkārši (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Fotogrāfs Jānis Deinats pēdējā gada veikumu apkopojis sērijā „Ainas/XI”. Šīs ainas ir it kā pavisam parasti skati no ikdienas dzīves - vietas, cilvēki un pilsētas ritms, kas tomēr piesaista ar savdabīgu poēziju. Un vēl ir ainas, kur it kā vienkāršos rakstos uz asfalta nevilšus gribas meklēt un atrast kādu īpašu domu un vēstījumu.

Stāstot par izstādes aplūkojamo fotogrāfiju tapšanu, Jānis Deinats atzīst, ka liela nozīme tajā ir iekšējiem pamatnoteikumiem, taču tos izskaidrot nav iespējams - fotogrāfs strādā ar vizuālo materiālu, bet, mēģinot to norakturot vārdos, klausītājam vai skatītājam rodas cita aina. 

“Es nemeklēju, ko varu nofotografēt. Lai kaut ko ieraudzītu, ir vajadzīgs atbrīvots skatiens," skaidro fotogrāfs. 

Savos iepriekšējos darbos Deinats fotogrāfējis gan sniegu, gan ūdeni, tādēļ asfalts ir kā pašsaprotama pāriešana citā telpā.

„Kas tad ir asfalts? Ja skatās vēsturiski, 1826. gadā vai 1827. gadā, vēstures liecības ir dažādas, pati pirmā fotogrāfija ar kameru tika projicēta uz dabiskā asfalta. Tātad asfalts fotogrāfijā ir pamatu pamats vēsturiski,” stāsta Deinats.

Līdz šim bildējis dabu, ko pats fotogrāfs sauc par naivo naturālismu, bet asfalta bildēšanu – par naivo urbānismu, šo sēriju Deinats dēvē par naivo dokumentālismu.

Mēģinu skatīties uz apkārtējo tā, it kā es to redzētu pirmo reizi. Ar tādu bērna sajūtu – it kā būtu nokritis no kaut kurienes. Tā uztvert visu ir daudz vienkāršāk. Bez kādām apakšdomām, politiskiem pasūtījumiem vai izskaistinājumiem. Es skatos, brīnos un priecājos,” skaidro Deinats.

Deinats uzsver, ka sērija „Ainas/XI” – tā ir dzīve, ko viņš fotografē.

Es negribēju fotografēt mēslus, tas ir visvienkāršākais – fotografēt negācijas. Es gribēju tā – vienkārši, tīri, nepiespiesti. Bet tas nav vienkārši - nobildēt vienkārši,” uzsver fotogrāfs.

Deinats uzskata ka fotogrāfija kļūst vērtīga tikai pēc laika.

„Foto būtība ir – nobildēt vienā laikā posmā un teritorijā. Bet pēc kāda laika skatoties, cilvēks redz šo bildi jau citā laika posmā. Laiks ir pagājis, izveidojušās pilnīgi citas emocijas, skatoties uz vienu un to pašu bildi. Tas ir būtisks fotogrāfijas fenomens,” teic Deinats.

Deinata sērijas „Ainas/XI” fotogrāfijas ir uzņemtas pagājušajā gadā, tagad šīs vietas jau mainījušās.

Gribēju nofotografēt kaut ko skaistu, jaunu, tīru. Nofotografēju kādu jaunbūvi, bet pēc dažiem mēnešiem tajā mājā gāja bojā cilvēki,” atklāt fotogrāfs.

 Fotogrāfa Jāņa Deinata izstāde „Ainas/XI” skatāma Fotogrāfijas muzejā Vecrīgā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti