«Jāņa Rozes apgādā» iznākusi grāmata «Kino. 100 būtiskas idejas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Jāņa Rozes apgādā” iznākusi jauna, izzinoša un bagātīgi ilustrēta grāmata “Kino. 100 būtiskas idejas”, lsm.lv pavēstīja izdevēji.

Grāmatas lappusēs var izsekot kino attīstībai no maģiskajām laternām līdz pat mūsdienu digitālajam video un datorgrafikas revolūcijai. Katrai idejai veltīts izzinošs, kodolīgs apraksts un vairākas fotoliecības.

Kino entuziastiem būs saistoši uzzināt, kā, piemēram, tika veidotas pirmās optiskās pārejas, pakaļdzīšanās epizodes un kaskadieru triki, kā dzima eksperimentālais un trīsdimensiju kino, kādus jauninājumus ienesa Staņislavska metode, "film noir", autorkino teorija un daudzas citas idejas. Neiztikt arī bez Holivudas, "Oskaru" un kinozvaigžņu fenomena.

Grāmatā var uzzināt to, ka pirmie kinožurnāli tika veidoti emancipētām, smalka dzīvesveida vilinātām sievietēm, bet mūsdienu profesionālie izdevumi galvenokārt piesaista jaunus vīriešus, kurus aizrauj noteikta žanra filmas un specefekti.

Grāmatā arī par to, kāda nākotne šobrīd tiek prognozēta kinomākslai, kas vienmēr bijusi cieši savīta ar tehnisko iespēju attīstību.

Kā norāda šī izdevuma autors, kino pētnieks un filmu recenzents Deivids Pārkinsons, “daudzi jaunievedumi tika izstrādāti, lai risinātu tehniskas vai komerciālas problēmas, savukārt citi tiecās paplašināt estētiskos un dramatiskos izteiksmes līdzekļus. Līdz ar to šī grāmata ir gan biznesa oportūnisma un tehniskā pragmatisma hronoloģija, gan mākslinieciskās meistarības, sabiedriskās pienākuma apziņas un prasmes izklaidēt slavinājums”.

Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Vita Holma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti