Kultūras ziņas

Jāzepa Pīgožņa balva ainavu glezniecībā

Kultūras ziņas

Raiņa un Aspazijas gads grāmatnīcās

Jāņa Deinata "pasaules mala"

Jāņa Deinata «Pasaules mala» Dailes teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz 12.jūnijam Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75” apskatāma fotogrāfa Jāņa Deinata personālizstāde „AINAS II / Pasaules mala”. Izstādes producente ir Indra Rubene.

Jāni Deinatu pārliecinoši varam saukt par līderi šodienas teātra mākslas iemūžināšanā. Iespējams, tieši tādēļ viņa kārtējā izstāde „AINAS II / Pasaules mala" ir aplūkojama tieši Dailes teātrī. Tiesa gan izstādes darbi ir mākslinieka mēģinājums pētīt ne tik daudz teātra, cik cilvēka vizuālās uztveres īpatnības.

Šie darbi arī ir sava veida teātris. To uzdevums ir pārsteigt, izaicinot skatītāja redzes un uztveres spējas. Tās ir ainavas, klusās dabas elementi un portreti, kas kopā veido noskaņu vīzijas.

„Lielākā dzīves daļa tiek pavadīta kaut kā nejauši, kaut ko darot, neapzinoties šī mirkļa vērtību, kaut gan tieši tā ir tā īstā dzīve,” saka fotomākslinieks Jānis Deinats. „Tāpēc, ja jūs skatāties attēlos, man ir svarīgi, kad fotografēju, lai tajos nebūtu nekas svarīgs.

Šāda attēla radīšana fotogrāfijas mākslā nav nekas jauns. To ir pielietojuši meistari vēl pirms simts gadiem, eksperimentējot ar dubultekspozīciju. Deināts ar to ir aizrāvies un atzīst, ka tas ir unikāls veids, kā vairākus mirkļus savienot vienā. Tas arī ir šīs mākslas brīnums.

„Es tehniski nofotografēju vienu, tad otru, tad trešo. Manās izstādēs ir svarīgi, ka tas darīts vienā vietā, lai būtu šī vienas vietas atmosfēra,” skaidro fotomākslinieks.  

Pats meistars atzīst, ka ir vēlējies radīt romantisku izstādi un tas ir izdevies. Izstādi „AINAS II / Pasaules mala" var aplūkot ikviens Dailes teātra apmeklētājs stundu pirms izrādes vai arī izrādes laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti