Kultūras ziņas

Intara Busuļa un Madaras Kvēpas oda laukiem

Kultūras ziņas

Pūralādes Latvijas simtgadei

Vecvecāku stāsti fotogrāfijās

Izstādē «Wiser: Viedļaudis» caur fotogrāfiju aicina būvēt tiltus starp paaudzēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2. augustā plkst. 19.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā durvis vērs mākslas foto izstāde “Wiser: Viedļaudis”, tādējādi aicinot novērtēt vecākās paaudzes cilvēku viedumu un ienest to digitālajā pasaulē.

Projekta autores Agnese Aljēna un Madara Lazdiņa jau vairāk nekā pusotru gadu fotografē vecākā gada gājuma cilvēkus ne tikai Latvijā, bet arī Norvēģijā, Zviedrijā, Lielbritānijā, Francijā, Šveicē un pat Indijā un Vjetnamā, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Zalāns. 

Šī gada pavasarī “Wiser” fotoizstāde tapa Lielbritānijā, kur sadarbībā ar organizāciju “Initiatives of Change United Kingdom” fotogrāfes portretēja organizācijas vecākā gada gājuma cilvēkus, lai saglabātu viņu stāstus un atmiņas. Projekta turpinājumā izstāde tiek veidota Latvijā, un tajā tiek iekļauti gan Latvijas, gan ārvalstu viedļaužu stāsti.

““Wiser:Viedļaudis” ir ne tikai mākslas, bet arī zinātnes projekts, tā mērķis ir iedrošināt paaudzes komunicēt, uzzināt citai par citu, beidzot tā pa īstam iepazīties un sajust dziļu, dvēselisku sarunu burvību,” stāsta projekta autores. 

Projekta pilnais formāts paredz ne tikai melnbaltu mākslas portretu, bet arī rokraksta un balss ieraksta paraugu, kā arī atbildes uz dažādiem jautājumiem, kas aptver tādas tēmas, par kurām dzīves skrējienā sarunāties šķietami neatliek laika – par vērtīgākajām dzīves pieredzēm, uzvarām un sāpēm, atmiņām un sapņiem.

Projekts aizsākās dažādu iemeslu dēļ, bet viens no tiem – skaudra atklāsme, ka cilvēki savā starpā vairs nesarunājas. “Mēs visu jautājam internetam, sociālajiem portāliem, it kā tas būtu vienīgais zināšanu avots. Ar saviem vecvecākiem, ģimeni mēs runājam par ēdienu, laikapstākļiem un, labākajā gadījumā, nejēdzībām politikā, bet tad, kad ir jau par vēlu, attopamies, ka nezinām, par ko ir sapņojuši, pēc kā ilgojušies un kas ir sāpējis mūsu vecākiem un vecvecākiem, un tad ir ļoti, ļoti nepatīkami saprast, ka esam nodzīvojuši reizē, bet ne kopā,” stāsta Madara.

“Mēs dzīvojam mūsu pašu jaunajā, vēl nenobriedušajā pasaules uztverē, un mēs gribam ienest cilvēku viedumu digitālajā pasaulē,” papildina Agnese, kas sava vectēva pēdējā vasarā pirms 15 gadiem sāka ierakstīt abu sarunas: “Mēs runājām par viņa dzīvi, viņa pieredzi un ko es varētu no tā visa paņemt. Viedākā atziņa, ko esmu ieguvusi no tās vasaras sarunām, bija: “Vērtīgākais, ko vari atstāt šajā dzīvē, ir mīlestība”.” Agneses vectēvs bija inženieris un būvēja tiltus, bet daudz svarīgāk par tiltiem un ceļiem viņam likās aiz sevis atstāt patiesu izpratni par mīlestību un tās nozīmi.

“Mēs gribētu, lai projekts “Wiser:Viedļaudis” kļūtu par kustību un katrā ģimenē notiktu dziļa saruna starp paaudzēm, iemūžinot atmiņas, pieredzes un dzīvesziņu. Gribētu apkopot stāstus no visām pasaules malām – lai uz tiem pašiem jautājumiem atbild, piemēram, omīte no Aļaskas, Peru, Latvijas un Austrālijas. 
Gribētu salīdzināt rezultātus kvalitatīvi un kvantitatīvi, lai tā būtu ne tikai māksla, bet arī iespēja paskatīties uz to no antropoloģijas un socioloģijas perspektīvas. Ceram, ka šī izstāde būs iedvesmas avots vismaz kādam tā kārtīgi izrunāties ģimenē un beidzot pa īstam iepazīties,” aicinot uz izstādi, uzsver fotogrāfes.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā būs skatāmas ne tikai Agneses un Madaras, bet arī Indras Ingersones, Toma Pāvila un Raivja, Inga un Gitas Kiseļu uzņemtās fotogrāfijas.
Izstāde Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, J. Pliekšāna ielā 5/7, būs skatāma līdz 30. augustam.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti