Kultūra

Rīgas Centrālajā bibliotēkā atvērs pirmo lieldrukas grāmatu latviešu valodā

Kultūra

Kotas jaunā grāmata "Mierielas vilkme"

Ulda Muzikanta fotoizstāde "Doms meistara acīm"

Izstāde «Doms meistara acīm» atklāj Rīgas Doma pārvērtības daudzu gadu garumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kopš 2011.gada nozīmīgus atjaunošanas darbus piedzīvojis Rīgas Doms, un tā pārvērtībām visus šos gadus cītīgi līdzi sekojis fotogrāfs Uldis Muzikants. Viņa darbu izlase "Doms meistara acīm" no 8.janvāra aplūkojama Rīdzenes ielas pasāžā galerijā "Centrs". Izstāde īpaši interesanta ar to, ka dod iespēju tuvplānā piekļūt dažādiem restaurācijas darba procesiem un baznīcas vietām, kas parasti plašam skatītāju lokam nav pieejamas.

"Lūk, šeit it pirmā mapīte. 2008.gads, 17.novembris," fotogrāfs Uldis Muzikants savā datorā rūpīgi glabā pašu pirmo liecību par sadarbību ar Rīgas Domu, un tās ir fotogrāfijas, kas tapušas pirms septiņiem gadiem, fiksējot festivāla "Staro Rīga" koncerta mēģinājumu Doma baznīcā. "Man šī mapīte stāv kā tāda jauka piemiņa par to brīdi, kad es pirmo reizi iepazinos ar šo baznīcu no tādām vietām, kur normāli cilvēki netiek," saka Uldis Muzikants.

Septiņu gadu laikā Ulda Muzikanta arhīvā nu jau ir tūkstošiem fotogrāfiju, kas atspoguļo restaurācijas gaitā baznīcā notikušās pārmaiņas un tajā strādājošo būvnieku, mūrnieku, skārdnieku un daudzu citu meistaru darbu.

Tagad izstādei izveidota ļoti koncentrēta izlase, kas dod iespēju arī skatītājiem pabūt vietās un procesos, kas parasti redzami un zināmi vien pavisam šauram cilvēku lokam. Piemēram, ieraudzīt, kā notiek Doma gaiļa zeltīšana un kā pēc tam industriālie alpīnisti gaili atkal paceļ Doma torņa smailē.

"Šīs bildes ir interesantas ne tikai notikuma unikalitātes dēļ, bet man ļoti patīk, ka var redzēt daļu no baznīcas, ka apakšā kaut kur tālumā ir Daugava un Vecrīga, un tādi cilvēki, kas karājas striķīšos un kopā ar visu to gaili ārpus sastatnēm lien," saka Uldis Muzikants.

Jautāts, vai no augstuma nav bail, Uldis Muzikants neslēpj: "Ir. Bet tajā brīdī, kad cilvēks ir jau nonācis ar šauteni kaujas laukā, tad viņš nebaidās. Man tāpat ir. Es tajā brīdī domāju par to, kā to visu attēlot. Protams, ir grūti, jo man ir reizē jābūt gan augšā un jānobildē no augšas tas skats, jābūt ir apakšā pagalmā, kur notiek svinīgā ceremonija, un plus - vēl man ir jāpavada alpīnisti. Tas nozīmē, ka es nemitīgi skrienu augšā, lejā pa torni vai nu pa sastatnēm, vai kādā citā veidā, lai tā reportāža sanāktu interesanta."

Fotogrāfijas dod iespēju tuvplānā ieraudzīt arī daudzus citus darba procesus, piemēram, kā tiek remontētas jumta konstrukcijas, atjaunots 19.gadsimta altāris, kā tiek restaurētas ērģeles un gleznas, kā arī lielā lustra Rīgas Doma ieejas zonā.

Ar fotogrāfiju starpniecību daudz tuvāk var iepazīt arī slavenās Doma ērģeles un apjaust to grandiozumu. Izstādē būs liecības arī par biedrības "Ascendum" projekta "Mans Doms" rīkotajiem pasākumiem Rīgas Domā, bet bērni izstādē tiks aicināti likt lietā arī savu radošo izdomu.

Izstāde "Doms meistara acīm" aplūkojama Rīdzenes ielas pasāžā galerijā "Centrs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti