Kultūras ziņas

"Sazobe" – veltījums Baltu vienības dienai

Kultūras ziņas

Paziņoti "Spēlmaņu nakts 2019/2020" nominanti

Portretu izsole mākslinieku atbalstam

Izsolīs fotoportretus Covid-19 krīzē cietušo radošo personu atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sākumā bija labdarības šovs, pēcāk – autokoncerts uz tirdzniecības centra jumta, tagad – fotoportretu izsole. Arvien jaunas izpausmes formas turpina rast ziedošanas kampaņa “Dots devējam atdodas”, kas palīdz Covid-19 izraisītās krīzes dēļ grūtībās nonākušajiem radošo jomu pārstāvjiem. 15. septembra vakarā labdarības akcijā izsolīs fotogrāfa Laura Vīksnes pandēmijas laikā iemūžinātos kultūras ļaužu portretus.

Gaisma tuneļa galā jeb atmiņas par pandēmijas laika blokādi” ir fotogrāfa Laura Vīksnes veidoto portretu sērija, kas skatāma tunelī Sporta 2 kvartālā. No 16 fotogrāfijām uz apmeklētājiem lūkojas, piemēram, aktieri Kaspars Znotiņš un Dārta Daneviča, mūziķi Juris Kaukulis, Aminata un Deniss Paškevičs.

“Šīs fotogrāfijas tapa labdarības akcijas “Dots devējam atdodas” laikā, kur dažādi kultūras jomas pārstāvji nāca uz tiešraidi runāties ar Jāni Skuteli, un pirms vai pēc šīm intervijām es izlases kārtībā, vadoties pēc sajūtām, palūdzu kādu no viņiem nopozēt,” skaidro fotogrāfs Lauris Vīksne. “Sākotnējā ideja bija izklaidēt pašam sevi, spēlēties ar jaunu iegūto kameru un vienkārši eksperimenta rezultātā komunicēt ar satiktajiem personāžiem.”

15. septembra vakarā Laura Vīksnes uzņemtās fotogrāfijas varēs nopirkt labdarības izsolē. Tas ir veids, kā turpinās ziedošanas kampaņa “Dots devējam atdodas”, kas palīdz Covid-19 krīzes dēļ grūtībās nonākušajiem radošo jomu pārstāvjiem. Starp izsolāmajiem arī mūziķa Ivo Grīsniņa-Grīšļa portrets.

Viņš izdomājis viltīgu plānu, kā tikt pie darba un arī vienlaikus palīdzēt grūtības nonākušajiem amata brāļiem. “Es esmu jau apzinājis pāris potenciālos bildes gribētājus, un man liekas, ka es beigās to bildi dabūšu pats. Jo man tiešām gribētos, lai viņa nonāk manā īpašumā, un es sarunāšu kādu, kas to nopērk priekš manis,” atklāj mūziķis.

Līdz šim piecu mēnešu laikā ar kampaņas starpniecību ir saziedoti vairāk nekā 10 tūkstoši eiro, kas ļāvuši palīdzēt apmēram 30-40 cilvēkiem.

Projekta “Dots devējam atdodas” radošā direktore Una Rozenbauma norāda: “Tā lielā lieta, ko mēs saprotam, ka situācija kultūras jomā nav uzlabojusies un diez vai baigi uzlabosies tuvākajā laikā, ņemot vērā visu ņemšanos ap autoratlīdzībām un visu pārējo. Mēs no sabiedrības puses vēlamies radīt spiedienu, ka šī tēma nav aizvērta un nav atrisināta.”

Rozenbauma arī atklāj: “Apmēram divas vai trīs reizes nedēļā pienāk pieprasījums no kāda cilvēka, tiek aizpildīta anketa, viņš pamato, kāpēc viņam šī summa ir nepieciešama, un ir laikam bijis tikai viens gadījums, kad atsaka.”

Rezultātā krīzes skartie mākslinieki saņem stipendiju minimālās algas apmērā. Kampaņas rīkotāji apstāties nedomā – viņiem jau padomā jaunas idejas.

“Mums ir doma taisīt ziemā karnevālu, kur varētu izmantot maskas visādās nozīmēs un to turpināt tādā veidā. Tas varētu būt šeit pat, Sporta kvartālā,” stāsta Rozenbauma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti