Izsludina pieteikšanos balvai «Meklējam jauno fotogrāfijā!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz šī gada 15. septembrim jaunajiem māksliniekiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ir iespēja pieteikt savus darbus „Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvai 2018”. Finālistu izstāde un uzvarētāju sumināšana notiks 2018. gada aprīlī izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa”, informē organizatori.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējasuz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionu, un 2018.gadā norisināsies Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Moderno tehnoloģiju straujās attīstības rezultātā nākas pārvērtēt arī attēlu nozīmi un to sniegto vēstījumu. Šodien fotogrāfija ir visur. Klasiskajam fotogrāfijas kā estētiska un dokumentējoša attēla uzstādījumam pievienojusies virkne citu priekšstatu, kas rada jauna satura apzināšanās nepieciešamību. Kā laika telpā ir mainījusies izpratne par fotogrāfiju un tās klātbūtni mākslas darba ietvaros?

2018. gada pavasarī notiks jau otrā Rīgas Fotogrāfijas biennāle. Tās programma realizēsies divās pamatdaļās – izstādēs vairākās Rīgas izstāžu zālēs un ārtelpā, Liepājā, Cēsīs un Daugavpilī, kur Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks Latvijas valsts simtgadei veltītā latviešu dokumentālās fotogrāfijas meistara Ulda Bieža personālizstāde, un izglītības programmā, kas piedāvās diskusijas, mākslinieku prezentācijas, starpdisciplināro simpoziju un citas aktivitātes. Īpašu uzmanību Biennāle pievērsīs jauniem māksliniekiem, izsludinot pieteikšanos balvai „Meklējam jauno fotogrāfijā!”.

„Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2016” ieguvēji - Vika Eksta (Latvija), Andrejs Strokins (Latvija) un Alisa Nirgi (Alissa Nirgi, Igaunija). NoRoutine Books (Lietuva) balvu saņēma Ieva Balode (Latvija), bet Latvijas Sabiedrisko mediju portāla lsm.lv balvu, kuras uzvarētāju noteica skatītāji, saņēma jaunā latviešu fotogrāfe Eva Rotčenkova.

„Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2018” mērķis ir atklāt un novērtēt jaunu mākslinieku radošos centienus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Biennāle meklē tādu autoru portfolio, kuri rosina diskusijām un piedāvā daudzveidīgas idejas. Vienlaicīgi tā dod iespēju jauniem māksliniekiem, kuri uzsāk radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā, piesakot sevi plašākai auditorijai.

Konkursā tiek aicināti iesniegt darbus Baltijas valstu – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslinieki un fotogrāfi, kuri ir savas karjeras sākuma posmā, vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Starptautiskās žūrijas atlasītajiem trīs finālistiem, ieskaitot uzvarētāju, būs iespēja biennāles laikā izstādīt savus darbus kopizstādē izstāžu zāles „Rīgas mākslas telpa” Intro zālē. Balvas uzvarētāja portfolio tiks publicēts biennāles izdevumā. Paredzēts piešķirt arī veicināšanas un speciālās balvas. Vienu no balvām piešķirs NoRoutine Books dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte (Gytis Skudžinskas un Vilma Samulionyte, Lietuva) – tās ieguvējam būs iespēja izdot savu foto grāmatu. Balvai var pieteikt gan realizētus projektus, gan darbus, kas vēl ir tapšanas procesā. Izstādes atklāšana notiks 2018. gada aprīlī un būs apskatāma vienu mēnesi.

Žūrijas sastāvs

Balvai iesniegtos darbus izvērtēs un uzvarētāju noteiks starptautiskā žūrija - kritiķis, kurators un mākslas žurnāla „Szum” redaktors Adams Mazurs (Adam Mazur, Polija), kultūras portāla “Arterritory” galvenā redaktore un kultūras projektu aģentūras INDIE direktore Daiga Rudzāte (Latvija), kuratore un žurnāla “Yet” redaktora vietniece Paola Paleari (Paola Paleari, Itālija), māksliniece Ieva Epnere (Latvija), kim? Laikmetīgās mākslas centra programmas direktors Valentīns Klimašausks (Valentinas Klimašauskas, Lietuva), kritiķis, kurators un Tartu Mākslas mājas galeriju vadītājs Indreks Grigors (Indrek Grigor, Igaunija), Brandta muzeja Odensē kuratore Miarianne Āgere (Marianne Ager, Dānija) un vizuālās kultūras pētniece un ISSP līdzdibinātāja Baiba Tetere (Latvija).

Rīgas Fotogrāfijas biennāli 2018 organizē biedrība „Rīgas Fotogrāfijas biennāle”  sadarbībā ar  vairākām Latvijas un ārvalstu institūcijām, tajā skaitā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu, „Latvijai – 100”, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību, izstāžu zāli „Rīgas mākslas telpa”, NoRoutine Books (Lietuva) un interneta medijiem arterritory.com un lsm.lv, kā arī ar individuāliem Latvijas un ārvalstu kultūras pārstāvjiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir viens no „Latvijas laikmetīgās mākslas festivālu asociācijas‟ (LLMFA) dibinātājiem. Asociācijas mērķis ir popularizēt laikmetīgo kultūru Latvijā, veidot starptautiskus sadarbības tīklus, veicināt Latvijas atpazīstamību starptautiskajā mākslas scēnā, kā arī piedalīties mērķtiecīgas un tālredzīgas kultūrpolitikas veidošanā.

Vairāk informācijas http://www.rpbiennial.com

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti