Izsludina 2013.gada filmu projektu konkursu; finansējums – 679 000 Ls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Piektdien, 1. februārī, Nacionālais Kino centrs (NKC) izsludinājis 2013.gada filmu projektu konkursu, kura finansējumu veido Kultūras ministrijas apakšprogrammas “Filmu nozare” līdzekļi, liecina NKC mājas lapā publicētā informācija.

Šogad plānoto animācijas filmu, dokumentālo filmu un pilnmetrāžas spēlfilmu ražošanas darbu uzsākšanas vai pabeigšanas atbalstam kopumā paredzēti 679 tūkstoši latu. Konkursā tiek atbalstīti gan jauni, gan ar NKC atbalstu ražošanā esoši projekti.

No kopējā finansējuma animācijas filmu projektiem piešķirs 23% jeb Ls 156 170, dokumentālo filmu projektiem – 18% jeb Ls 122 220 un spēlfilmu projektiem – 59% jeb Ls 400 610.

Konkursā nav paredzēts atbalstīt projektu attīstīšanu. Konkursa nolikums neparedz atbalstu arī filmu projektiem, kuri saskaņā ar NKC noslēgtajiem finansēšanas līgumiem ir saņēmuši publisko finansējumu filmas pabeigšanai, tāpat uz atbalstu var necerēt amatieru filmu projekti, televīzijas seriālu un raidījumu projekti, pasūtījuma filmu projekti un projekti filmām, kas iecerētas kā cita darba sastāvdaļa. Filmu nozares līdzekļi netiks atvēlēti arī pornogrāfisku filmu projektiem un filmām, kurās ir nepamatota vardarbība vai cilvēka cieņu pazemojoša propaganda.

Filmu projektu iesniegšana noslēgsies 1, martā pulksten 12.00. Pēc tam projektus vērtēs NKC un NKC izveidota pastāvīga attiecīgā filmu veida ekspertu komisija. Ar konkursa nolikumu un tā pielikumiem var iepazīties www.nfc.lv.

Filmu nozarē šogad plānoti vēl četri konkursi. Līdz 8. februārim tiks izsludināts konkurss uz Latvijas Tautas frontes darbībai veltītas dokumentālās filmas veidošanu. Latvijas dokumentālisti varēs pretendēt uz 35 000 Ls lielu finansējumu. Pusi no kopējās summas – 17 500 Ls nodrošinās Tautas frontes muzejs.

Jūnijā paredzams konkurss, kurā varēs saņemt atbalstu filmu izplatīšanai. Plānotais finansējums - 15 213 Ls. Savukārt novembrī paredzēts konkursā sadalīt 40 000 latu līdzfinansējumam filmu projektiem Eiropas fondu finansējuma piesaistei.

Vēl šogad gaidāms Nacionālais pasūtījums nacionālās identitātes veicināšanai kino jomā; filmas "Dvēseļu putenis" projekta izstrādei par 25 000 Ls, taču vēl nav precizēts Nacionālā pasūtījuma finansējuma izlietojums.

Iepriekš vairākkārt izskanējis, ka kino nozares profesionāļu viedokļi jautājumā par Nacionālo pasūtījumu kino jomā atšķiras.

Jautājums par nacionālo pasūtījumu kino jomā Saeimas dienas kārtībā nonāca pēc tam, kad Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas vadītājs Raivis Dzintars publiski dalījās pārdomās par to, vai tādi projekti kā filma "Kolka Cool" jāfinansē no valsts budžeta. Nākamais "troksnis" izcēlās, kad pirms diviem mēnešiem Saeima lēma piešķirt papildus naudu divām filmām "Dvēseļu putenis" un "Zīmogs sarkanā vaskā", apejot Nacionālo kino centru, kas līdz šim dalījis jau tā nelielo naudu. Tagad Nacionālā pasūtījuma dokuments, nosakot kritērijus un izveidojot jaunu komisiju, piedāvā palielināt kino nozares budžetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti