Izdota Liepājas ostai veltīta fotogrāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Liepāja. Ostas sajūtu šūpoles” – tāds nosaukums dots jaunajai fotogrāmatai, ko papildina Maijas Kalniņas radītās epifānijas. Grāmatas izdošanu rosinājusi Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvalde, mudinot grāmatā iekļaut Liepājas fotogrāfu tvertos mirkļus un rīkojot fotokonkursu jaunajiem fotogrāfijas censoņiem.

"Cauri laikmetiem. Cauri gadsimtiem. Cauri ikdienas ritumam. Liepāja dzīvo. Osta dzīvo. Nerimst. Elpo. Jūt." Raksta dziesminiece un dzejniece Maija Kalniņa.

Izdota Liepājas ostai veltīta fotogrāmata
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Grāmatas „Liepāja. Ostas sajūtu šūpoles.” Atvēršana notiek uz ūdens, kur Liepājā regulāri tiek rīkoti koncerti uz peldošām platformām.

"No pilnīga klusuma, kas Liepājā ir retums, kad nav vēja. Cauri tam, ka vējš dzimst – miglai, lietum, mākoņiem līdz zvaigznēm un tad nu tos, kurus es savā ceļojumā satiku – jūru un veco priedi, plandījās arī viens apjucis cilvēks. To es piefiksēju," stāsta Maija Kalniņa, kura iesaistījusies grāmatas tapšanā.

Viens no Maijas Kalniņas  radītajiem tekstiem jau pārtapis dziesmā, atklāj dzejniece. Savukārt viens no fotogrāfiem, kura darbi iekļauti grāmatā - Valters Pelns - ir gandarīts, ka viņa radītās Liepājas un ostas sajūtu fotogrāfijas paliks vēsturē, gandrīz 200 lapaspušu biezā fotoalbumā. 

„Man patīk jūra. Aizbraukt līdz jūrai saķert sajūtas. Saulrietu gaismā ir pilnīgi cita dzīve. Protams, vētras, grāmatā ir fotogrāfijas ar lielākajiem viļņiem pagājušā gadā,” norāda fotogrāfs.

Mēs gribējām atklāt Liepājas ostas daudzveidību un to, cik pamatīgā vietā dzīvojam, uzsver Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Jānis Lapiņš. 

„Mums ir osta ar kuģiem, ar enkuriem, ostu ierobežo viļņlauži, moli, ir bruģis uz ielām. Ir stingrs pamats. Šis pamatīgums mums ļauj būt brīviem domās un rīcībās, tāpēc varam ļauties īstām sajūtām,” saka Lapiņš.

Grāmatas tapšanas laikā Liepājas Speciālā ekonomiskā zona rīkoja konkursu  jaunajiem fotogrāfiem. Daļa no viņu veikuma ir iekļauta ostas sajūtu grāmatā. Fotogrāmatā iekļauti arī foto vecmeistaru Gunāra Kopštāla un Pētera Jaunzema darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti